MORH kupuje streljivo za PzH 2000

 

Na današnjoj 207. sjednici Vlade RH usvojena je značajna odluka o osiguranju novaca za kupovinu granata za PzH 2000. Tu je točku dnevnog reda pod nazivom „Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2024. godini za nabavu streljiva putem Europske obrambene agencije“ obrazlagao novi ministar obrane Ivan Anušić:

Započet ću, naravno, objašnjenje i predstavit ću točku koja je danas na Vladi. Narušena europska sigurnosna arhitektura izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu dodatno je istaknula važnost podizanja spremnosti i daljnjeg razvoja obrambenih sposobnosti za članice Europske unije radi jačanja europske i transatlantske sigurnosti. Na temelju iskaza potrebe država članica Europske unije, Europska obrambena agencija predložila je pokretanje projekta za zajedničku nabavu obrambenih proizvoda. Europska obrambena agencija prihvatila je ulogu agencije za nabavu koja u ime država članica Europske unije provodi natječaj, evaluaciju, ponudu te nabavu obrambenih proizvoda. Takvo postupanje omogućuje brzu isporuku obrambenih proizvoda, povoljnije jedinične cijene nabave zbog veće zajedničke narudžbe, kao i izuzeće plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Oružane snage Republike Hrvatske inicirale su zajedničku nabavu  obrambenih proizvoda koja je iznimno značajno za popunu zaliha i održavanje spremnosti, te implementaciju NATO Ciljeva sposobnosti. Europska obrambena agencija provela je natječaj i sklopila okvirni ugovor za nabavku streljiva 155 mm za haubice Panzerhaubice 2000. Obveza Ministarstva obrane za ugovor za ovu nabavu u 2023. godini je 3,118 mil eura, koja će biti plaćena predujmom,  a u 2024. godini preuzimanje obaveza plaćanja u iznosu od 7,625 mil eura, za koju se predlaže ova  odluka. Navedena financijska sredstva planirana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske na razdjelu Ministarstva obrane.

PzH u NATO aktivnosti u Poljskoj

Anušić je više-manje sve rekao – MORH će za ovu godinu platiti predujam u iznosu od 3.118.200,00 eura, dok je Vlada dala dozvolu da se u sljedećoj godini rezervira ostatak od 7.625.800,00 eura. Ukupno će Hrvatska nabavu granata 155 mm za PzH 2000 platiti 10,744 milijuna eura. Potrebna sredstva za 2023. godinu osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2023. i projekcijama za 2024. i 2025. godinu na razdjelu i glavi Ministarstva obrane, u programu 2504 „Opremanje, modernizacija i izgradnja“, aktivnosti A545049 „Opskrba materijalnim sredstvima“, na računu 32 „Materijalni rashodi“. Potrebna sredstva za 2024. godinu osigurat će se u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2024. i projekcijama za 2025. i 2026. godinu, u okviru limita koji su Ministarstvu obrane dodijeljeni Odlukom o proračunskom okviru za razdoblje 2024. – 2026. godine.

Streljivo će se nabaviti od talijanske tvrtke „Simmel Difesa S.p.a.“, s kojom je Europska obrambena agencija sklopila Okvirni sporazum za nabavu streljiva 155 mm za PzH 2000. Riječ je o najvećem talijanskom proizvođaču streljiva, čija tradicija datira od 1912. godine, a u današnjoj formi postoji od 1948. godine. Od 2014. godine je „Simmel Difesa S.p.a.“ dio francuske Nexter Grupe, odnosno njenog dijela „Nexter Arrowtech“ specijaliziranog za streljivo.

PzH 2000 – gađanje na Slunju u svibnju 2021.

Na nedostatak ove vrste streljiva u OS RH višekratko je upozoravao predsjednik Zoran Milanović, a posebno uoči slanja PzH 2000 u Poljsku u aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti NATO-a. Krajem 2022. Milanović je bio protiv slanja „obiteljskog srebra“ u Poljsku zbog njihovog lošeg stanja u OSRH, ali i zbog nedovoljne količine streljiva za njih: „Mi ih imamo 7, ne znam jel’ imamo 10 … vrlo malo s vrlo malo ili nikakvom količinom streljiva“. Portal Obris.org je već ranije pisao o problemima s kojima se OS  RH suočavaju pri njihovom održavanju i nabavi streljiva, i tada smo zaključili da je njihovo slanje u NATO misiju dobro jer će se nužno morati investirati u njihovo održavanje, popravak, te nabavu rezervnih dijelova i streljiva. Deset mjeseci nakon toga ispostavilo se da smo bili u pravu – konačno će se nabaviti i nešto streljiva za ovo vjerojatno najmoćnije topničko oružje u OS RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.