Poplave – stanje i obrana

 

Državna uprava za zaštitu i spašavanje jutros je objavila pregled obrane od poplava širom Hrvatske, procjenjujući kako je trenutno situacija najteža na području Karlovačke županije, Sisačko – moslavačke i Međimurske županije.

Tijekom jučerašnjeg dana na obrani od poplava u Karlovačkoj županiji bilo je angažirano 60 vatrogasaca iz JVP-a i DVD-ova s 4 čamca, 20 pripadnika HGSS-a s 4 čamca, 50 pripadnika HKoV s 4 čamca i amfibijskim vozilom, 10 djelatnika komunalnih službi i 10 djelatnika vodoprivrede s jednim traktorom. Kritična mjesta obrane su MO Pokupska Dolina, MO Koritinja, MO Šišljavić i lijeva obala Kupe. U Karlovcu su se jutros oglasile sirene za prestanak opće opasnosti.

U Sisačko-moslavačkoj županiji tijekom jučerašnjeg dana bile su angažirane sljedeće snage:

 • Jasenovac: djelatnici Hrvatskih voda u Trebežu, Bukovici i Puski
 • Novska: DVD Nova Subocka, Stara Subocka i Bročice (ukupno 15 vatrogasaca s 3 vozila, 5 pumpi i cisternom za vodu)
 • Glina: DVD Viduševac, Glina, Gradac sa 70 vatrogasaca i pripadajućim tehničkim vozilima; 6 djelatnika komunalnih službi i 2 djelatnika Hrvatskih voda. Kritična mjesta koja se brane su: Sisačka ulica uz nasip rijeke Gline, dio sela Donji Viduševac i dio Šatornje
 • Kutina: JVP Kutina i DVD-ovi (ukupno 80 vatrogasaca s tehničkim vozilima, 2 bagera i 5 traktora; 10 djelatnika vodoprivrede i oko 150 građana. Navedene snage uglavnom su angažirane u mjestu Ilova, na obrani od zaobalnih voda koje su poplavile kuće
 • Petrinja: kod Nove Drenčine angažirani su pripadnici HV-a (60) bez tehnike, JVP Petrinja s 23 vatrogasca i 8 DVD-ova s tehničkim vozilima te Komunalno poduzeće Petrinja s kamionima. Brani se zečji nasip u Novoj Drenčini, nasip na Petrinčici do ulaska u rijeku Kupu, Milevod ulica, nasip desno od Bresta prema Vurotu, mala Gorica, Nebojan, Slana i Mošćenica.
 • Lekenik: angažirano je 150 vojnika u Žažini i 100 u Letovaniću, DVD-ovi Žažina, Letovanić, Dužica i Lekenik s tehničkim vozilima te traktori komunalnog poduzeća koji prevoze vreće. Brani se Žažina i Letovanić
 • Sisak: angažirano je 60 pripadnika HV-a, 100 vatrogasaca s tehničkim vozilima i 80 pumpi, 30 djelatnika Komunalca Sisak s utovarivačima i kamionima, oko 150 mještana i HGSS s 12 čamaca.

Tijekom noći s 13. na 14. rujna preuzeto je 200.000 vreća od Republike Mađarske, a iz Slovenije 20.000 komada, te su dopremljene na područje Sisačko-moslavačke županije. Na području te županije je tijekom 14. rujna bilo angažirano ukupno 405 pripadnika OS RH, a napunjeno je 49.200 vreća pijeskom. Tijekom noći 14./15. rujna na zadaćama i dežurstvu ostalo je 134 vojnika.

Tijekom jučerašnjeg dana na području Požeško-slavonske županije uglavnom se radilo na sanaciji posljedica plavljenja, te su angažirane sljedeće snage:

 • Grad Požega: 6 intervencija vatrogasaca na ispumpavanju vode iz podruma
 • Grad Pleternica (naselje Gradac i Ulica Kralja Zvonimira): 5 intervencija na ispumpavanju vode iz podruma i dovozu pitke vode. Popravljaju se prometnice i željeznička pruga. Ukupno je angažirano 5 vatrogasaca te 47 djelatnika s potrebnom tehnikom (radni strojevi, dostavna i druga vozila) iz raznih poduzeća
 • Grad Lipik (Lipik i Kovačevac): 4 intervencije u kojima je bilo 7 vatrogasaca
 • Pakrac: 4 intervencije u kojima je angažirano 13 vatrogasaca
 • Općina Velika (Lučinci i Oljasi): 3 intervencije u kojima su bila 4 vatrogasca

Još uvijek je zatvorena D38 Požega – Pakrac kod mjesta Orljavac i Kusonje. Zatvorena je i pruga Požega – Pleternica zbog oštećenja pružnog nasipa.

Mursko Središće

Mursko Središće

Izvanredne mjere obrane od poplava u Međimurskoj županiji na snazi su na rijeci Muri i Malom slivu Trnave. Najviše problema s oborinskim vodama bilo je u općinama Nedelišće (Dunjkovec, Slakovec, Pretetinec, Črečan i Slakovec), Pribislavec i Mala Subotica. U Općini Nedelišće angažirani su svi lokalni DVD-ovi, članovi CZ-a i građani (ukupno oko 400 osoba), te 35 djelatnika Hrvatskih voda. Na ostalim lokacijama, pored vatrogasaca JVP-a, angažirano je oko 25 DVD-ova s ukupno oko 300 osoba. Zbog izlijevanja potoka Trnava i visokog vodostaja Mure jutros je proglašena opća opasnost u međimurskoj općini Goričan.

Za rijeku Savu na području Brodsko-posavske županije na snazi su redovne mjere obrane od poplava. Nasip obilazi četvero vodočuvara i četiri djelatnika Hrvatskih voda. Crpne stanice u Staroj Gradišci, Vrbju, Davoru i Crncu uredno rade. Na obrani od poplava trenutno nema angažiranih vatrogasnih snaga. Voda s područja Okučana i Nove Gradiške nije za piće, tako da će se voda dopremati cisternama za vodu koje su zatražene od Ravnateljstva robnih zaliha. Iz Bosne i Hercegovine je u Slavonski Brod stiglo 30.000 vreća.

Županijski centar (ŽC) 112 Šibenik zaprimio je 14. rujna više dojava građana da voda koja se izlila iz rijeke Čikole ugrožava kuće u mjestu Opančina. Nakon intervencije Hrvatskih voda koji su obavili prokope i nasipe na rijeci, stanje je stabilizirano. Zbog zamućenja vode za piće na više vodocrpilišta, opskrba stanovništvom organizirana je s desetak vatrogasnih cisterni na 30-tak punktova u: Šibeniku, Pirovcu, Murteru, Kornatima, Vodicama, Bilicama, Unešiću, Primoštenu i Rogoznici.

Tijekom nedjelje bilo je više poziva od građana i zahtjeva za ispumpavanjem vode iz dvorišta i podruma na području Koprivničko-križevačke županije, a iz mjesta Gornja Šuma (Općina Molve) zatražena je evakuacija ljudi i stoke iz kuće ugrožene izlijevanjem potoka Bistra. Jutros u 05:15 sati doneseno je rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na dionicama Lepa Greda most – Repaš, most Repaš – most Botovo, Ogorelo Polje – most Repaš, most Repaš – most Botovo.

Jak pljusak koji je 14. rujna zahvatio područje Grubišnog Polja, Sirača, Čazme i drugih mjesta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prouzročio je poplavljivanje dvorišta i podruma obiteljskih kuća, te putnih jaraka i prometnica. Oko 500 vreća s pijeskom ugrađeno je u zečje nasipe na kritičnim mjestima, a vatrogasci su imali 30-tak tehničkih intervencija na ispumpavanju vode i uklanjanju stabala s prometnica.

Zagrebačka Kajzerica

Zagrebačka Kajzerica

Tijekom 14. rujna Centar 112 za područje Zagrebačke županije i Grada Zagreba zaprimio je 20-tak zahtjeva građana za intervencijom vatrogasaca na ispumpavanju podzemnih i oborinskih voda iz podruma i garaža na području Zagreba (Kajzerica i Sesvetski Kraljevec), te Ivanić Grada u Zagrebačkoj županiji.

Na području Zadarske županije došlo je do prekida u opskrbi pitkom vodom na području općine Stankovci, u mjestima: Stankovci, Budak, Banjevci, Radošinovci i Velim. Ova mjesta koriste vodu s vodocrpilišta „Jaruga“ koju je Zavod za javno zdravstvo (ZZJZ) Šibensko-kninske županije zabranio za uporabu. Voda nije za piće, ni za prokuhavanje, niti za osobnu higijenu. Stanovnicima ovih područja osigurana je alternativna opskrba cisternama u vatrogasnom domu Stankovci.

Zbog vode na cestama zatvoreni su granični prijelazi Miljana, Plavić i Mihanović Dol na području Krapinsko-zagorske županije. Granični prijelaz Macelj bio je zatvoren za promet u nedjelju, u razdoblju od 08:53 do 15:36, a zbog poplave u Sloveniji. Poplavljeni su dijelovi naselja Risvica u općini Kumrovec. Angažirane snage na ugroženom području sačinjavaju vatrogasci, djelatnici komunalnih službi i djelatnici Hrvatskih voda.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.