Podignute optužnice za aferu “Municija”

 

Devet mjeseci od otkrića jedne od najvećih afera u OS RH posljednjih godina, tzv. afera „Municija“ dobila je nastavak. Državno odvjetništvo u Zadru prošloga je tjedna podignulo je optužice protiv ukupno 6 ljudi. Točnije, u četvrtak 9. srpnja je Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Zadru podiglo optužnicu protiv dvojice državljana Republike Hrvatske (1978. i 1979. godište) zbog počinjenja kaznenih djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja te eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 3. i 1. Kaznenog zakona. Kako stoji u priopćenju zadarskog ODO,

Dio spremnika koje je zaplijenila PU Zadarska

Prvookrivljenog 42-godišnjaka se tereti da je 7. studenog 2019. u svom stanu u Zadru; protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građanima, iako svjestan da je zabranjeno držati dugo vatreno oružje koje ulazi u kategoriju-A zabranjeno vatreno oružje, te svjestan da je zabranjeno držanje prigušivača namijenjenih oružju; držao pet spremnika za dugo vatreno oružje i više komada streljiva vojnog podrijetla te jedan prepravljeni prigušivač.
Drugookrivljenog 41-godišnjaka tereti se da je 7. studenog 2019. u svom stanu u Zadru; protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građanima, iako svjestan da je zabranjeno držati kratko vatreno oružje koje ulazi u kategoriju A – zabranjeno vatreno oružje; držao jedan spremnik za dugo vatreno oružje na koji je montiran gumeni nastavak te jedan spremnik za kratko vatreno oružje za pištolj, kao i više komada streljiva vojnog podrijetla“.

Istog tog 9. srpnja zadarsko ODO podiglo je i optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1977.) također zbog počinjenja kaznenog djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 3. Kaznenog zakona. Njemu se stavlja na teret da je

(…) 7. studenog 2019. u obiteljskoj kući u Zadru; protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građanima; iako svjestan da je zabranjeno držati dugo vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od jedanaest naboja bez ponovnog punjenja ako je spremnik kapaciteta većeg od deset naboja dio vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od deset naboja, pa stoga spada u kategoriju A – zabranjeno vatreno oružje, bez ovlaštenja nadležnog tijela držao četiri spremnika za dugo vatreno oružje, te više komada raznog streljiva vojnog podrijetla“.

Samo dva dana ranije, u utorak 7. srpnja ove godine, zadarsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv još trojice državljana RH ((1967., 1973. i 1983. godište) zbog počinjenja kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 3. i 1. Kaznenog zakona. U podužem priopćenju ODO pojašnjava koji je njihov krimen:

U optužnici se prvookrivljenom 53-godišnjem hrvatskom državljaninu stavlja na teret da je 11. lipnja 2019. u Zagrebu; protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana; iako svjestan da se streljivo za vojno oružje nabavlja prema posebnim propisima i koristi se isključivo za vojne i policijske potrebe, te čiji promet fizičkim osobama nije dozvoljen, pa stoga spada u kategoriju A – zabranjeno vatreno oružje, od neutvrđene osobe u cilju daljnje preprodaje za neutvrđeni novčani iznos bez ovlaštenja nadležnog tijela kupio više tisuća komada vojnog streljiva, a potom prema prethodnom dogovoru također na području Zagreba isto streljivo bez ovlaštenja nadležnog tijela prodao trećeokrivljeniku za novčani iznos od 14.000,00 kuna.
Drugookrivljenom 47-godišnjem hrvatskom državljaninu se stavlja na teret da je 8. studenoga 2019. u obiteljskoj kući koju koristi u Zadru; protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana; iako svjestan da je zabranjeno držati kratko vatreno oružje koje ulazi u kategoriju A – zabranjeno vatreno oružje, bez ovlaštenja nadležnog tijela u podrumu obiteljske kuće u sefu za oružje držao okvire za streljivo za pištolj marke Glock i okvire za streljivo za pištolj marke HS, koji su pronađeni i oduzeti prilikom pretrage.
Trećeokrivljenom 37-godišnjem hrvatskom državljaninu se stavlja na teret da je 11. lipnja 2019. u Zagrebu; protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana; iako svjestan da se streljivo za vojno oružje nabavlja prema posebnim propisima i koristi isključivo za vojne i policijske potrebe, te čiji promet fizičkim osobama nije dozvoljen, pa stoga spada u kategoriju A – zabranjeno vatreno oružje, od prvookrivljenika kupio više tisuća komada streljiva vojnog podrijetla. Istog je dana, također po prethodnom dogovoru, jednoj osobi prodao malo više od dvije tisuće komada takvog streljiva po cijeni većoj od one po kojoj je kupio to streljivo, a ostatak je donio u jedno mjesto pored Zadra gdje stanuje i spremio u garažu, te potom ponudio na prodaju putem društvene aplikacije većem broju osoba koje su od njega kupile neutvrđenu količinu takvog streljiva, dok je u svojoj garaži držao više komada raznog streljiva i spremnika“.

Neslužbeno je potvrđeno da se ove optužnice tiču ranije spominjanih aktera afere „Municija“ – dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, jednog bivšeg dužnosnika grada Zadra, te trojice trgovaca i preprodavača oružja.

Aferu „Municija“ otkrila je Nova TV u studenom prošle godine, uz tvrdnju da su „trojica pilota HRZ-a iz 93. krila HRZ u Zemuniku u vojnom helikopteru prevezla prerušenog 36-godišnjaka kojeg se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružja“. Policijska uprava zadarska potvrdila je da je obavljen pretres domova, poslovnih prostora, osobnih vozila i plovila pri čemu je pronađena veća količina streljiva vojnog podrijetla. Dva tjedna kasnije, vojni vrh je potvrdio da povjerenstvo načelnika GS OS RH utvrdiloneovlašteni ulazak dviju civilnih osoba u vojni objekt i neovlašteno letenje helikopterom“, kao i „nedopušteno manipuliranje streljivom kod bojevih gađanja“. Tako je afera „Municija“ i službeno dobila drugi krak kojeg portal Obris.org naziva „Daj đir“.

Po zapovjednoj dužnosti ekspresno su smijenjeni zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić i zapovjednik 93. krila brigadir Mario Pleša U veljači ove godine je Ministarstvo obrane za Novu TV potvrdilo da je revizija u skladištima OS RH pokazala određeni manjak streljiva, te da je jedan manji dio streljiva pronađen pri pretresu prostora kojim su se koristili osumnjičenici u aferi „Municija“ bio „u vlasništvu OS RH“. Pojedini mediji spominjali su da je policija tijekom pretraga pronašla i 31 komad streljiva za naoružanje koje se koristi na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior. Ministarstvo obrane to nikada nije ni potvrdilo ni demantiralo.

Prošlotjedno podizanje optužnice protiv 6-orice osumnjičenih za aferu „Municija“ znači da će oni svoju nevinost dokazivati na sudu, kao što će ondje i Općinsko državno odvjetništvo testirati utemeljenost tvrdnji navedenih u optužnicama.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.