Afera “Municija” – nečasni otpust i druge kazne

 

Neovlašteni ulazak civila, neovlašteno letenje helikopterom, nedopušteno manipuliranje streljivom – to je bio prvi zaključak jednog od 3 povjerenstava osnovanih zbog tzv. afere „Municija“, ili po našem „Daj đir“, koja je u studenom prošle godine drmala 93. krilom HRZ-a u Zemuniku. Što sve stoji u izvješćima povjerenstava – a radi se o tijelima koja su zasebno osnovali ministar obrane, načelnik GS OS RH, te zapovjednik HRZ-a – nije poznato, niti je baš vjerojatno da ikad zapravo bude predstavljeno javnosti. Iako je na izvanrednoj press-konferenciji krajem studenog prošle godine načelnik GS OS RH general Mirko Šundov obećao da će „javnost biti izviješćena“ čim će biti „dodatnih informacija“, to se do sada nije dogodilo, a očito ni neće jer je MORH za Novu TV večeras potvrdio: „sadržaj izvješća Povjerenstava su klasificirani dokumenti“. Međutim, danas, 3 mjeseca kasnije, ipak je poznat dio propisanih kazni akterima ovog vojnog skandala. Kako je večeras objavila Nova TV, Ministarstvo obrane potvrdilo je o kaznama odrezanim od Vojno-stegovnog suda problematičnim vojnim pilotima:

„Određene su stegovne kazne nečasnog otpusta iz djelatne vojne službe, smjenjivanje sa zapovjedne dužnosti, te zabrana obnašanja zapovjednih dužnosti u sljedećih pet godina, te novčana kazna u iznosu od 25 posto mjesečnih primanja 6 mjeseci“.

Kazne se odnose, pojašnjava MORH, a prenosi Nova TV, i na neovlaštenu uporabu streljiva dobivenog za izvršavanje zadaća. Revizija u skladištima OS RH pokazala je i određeni manjak streljiva:

Dio streljiva koje je policija pronašla tijekom pretresa (Photo: PuZd)

„Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da veći dio streljiva koje je pronađeno i oduzeto nije podrijetlom iz skladišta Oružanih snaga. Za manji dio streljiva je utvrđeno da je bilo u vlasništvu OS RH. Navedeno streljivo je predano vojnoj policiji i policijskim službenicima prilikom postupanja, te se zbog predmetnog vodi stegovni postupak“.

Pitanja o količinama spornog streljiva, za što je ono bilo namijenjeno (daljnjoj prodaji na tržištu ili usputnom hobiju), te je li riječ o krađi iz vojnih skladišta – ostala su bez odgovora. Ipak, ova afera dovela je do niza smjena po cijeloj zapovjednoj liniji, uključujući i zapovjednika baze te zapovjednika HRZ-a. No, sve to je tek dio epiloga afere „Daj đir“, jer su na potezu još i civilna tijela koja su zaprimila policijske prijave.

Podsjetimo – u rujnu prošle godine 3 pilota iz 93. krila u Zemuniku provozala su u helikopteru Bell-206B iz sastava HRZ-a neovlaštenog civila, prerušenog u vojnog pilota. Let je bio planiran kao dio obučne aktivnosti, a letjelo se nekih sat vremena od Zadra do Velebita, i natrag. Kako se poslije pokazalo, radilo se zapravo o dvojici civila koja nisu imala dozvolu za ulazak u bazu, pri čemu je jedan stari policijski znanac. Piloti koji su prekršili vojnu stegu bili su vrlo perspektivni instruktori letenja, dok je treći od njih bio mladi poručnik na obuci. Neovlašteni let postao je predmet istrage vojne policije, dok je civilna policija iz Policijske uprave Zadarske prilikom pretresa domova, poslovnih prostora, osobnih vozila i plovila aktera ovog skandala pronašla „veću količinu streljiva“ – gotovo 8.000 komada raznog streljiva, uključujući i ono zaplijenjeno u doba Domovinskog rata, te spremnike većih kapaciteta od dozvoljenog. Protiv 4 osobe Policijska uprava Zadarska provela je krim-istraživanje koje je rezultiralo kaznenim prijavama zbog sumnje u kaznena djela „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“ iz članka 331 Kaznenog zakona, kao i zbog počinjenja većeg broja prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanja oružja građana.

Zbog pisanja o čitavom ovom slučaju pojedinim se novinarima prijetilo tužbom, a dio javnosti je i izričito smatrao čitavu situaciju bezopasnom te još jednim primjerom „njuškanja“ bez posebnih obzira prema obrambenom sustavu i njegovu osoblju. Kad se pogleda oštrinu do sada službeno izrečenih sankcija, teško se oteti dojmu kako puštanju svježega zraka i sunčevog svjetla na mutne poslove u svim segmentima države ipak nema alternative.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.