Plenković: “Lijepo je završiti projekt od početka do kraja”

 

Uz neznatno izmijenjeni program, prvih šest aviona Dassault Rafale stiglo je u Hrvatsku kako bi u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ našli svoj trajni dom. Avioni su bili, naravno, glavne zvijezde današnjeg dana, a čak ni političari – kojih je bilo poprilično među gotovo 700-tinjak uzvanika – nisu uspjeli preuzeti događanje. No u izjavama nakon svečanosti prihvata novih hrvatskih borbenih aviona, vrh države je uvjeravao kako je posao nabave Rafalea dobar posao i da je tek vrh sante leda. Posebno je zadovoljan bio još uvijek tehnički premijer Andrej Plenković kojem, čini se, ni prisustvo predsjednika RH Zorana Milanovića nije uspjelo pokvariti raspoloženje.

Andrej Plenković u razgovoru s vrhom HRZ-a – brigadir Ninić i general Križanec

„Veliki projekt, veliki posao. Kao što sam rekao u govoru: ‘U životu se čovjek dobro osjeća kada jedan posao od početka do kraja realizira’. Mi smo to uspjeli u dva mandata naše Vlade, i evo u početku trećega dovesti u Hrvatsku višenamjenske borbene avione, najsuvremenije, najmodernije, 4. i pol generacije koji imaju takve sposobnosti… oni su lovci, izviđači, i taktički, strateški bombarderi, i tankeri… Sa dva motora, sa sposobnostima doleta od  3.700 km koji Hrvatsku u smislu obrambenih sposobnosti snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dižu na razinu koja je do danas bila, naravno, nedostižna“,

rekao je Andrej Plenković.

Premijer je zahvalio posebno stručnjacima u Ministarstvu obrane, Glavnom stožeru OS RH i HRZ-u, kao i povjerenstvu koje je vodilo proces nabave VBA na čelu s admiralom Hranjem i šefom premijerovog kabineta Zvonimirom Frkom-Petešićem. Spomenuo je Plenković i svog prvog i drugog ministra obrane, Damira Krstičevića i Marija Banožića, kao i svog prvog ministra financija Zdravka Marića, sve osobe koje su utrle put današnjem „kraju početka“.

„Veselim se da će naši piloti, naše cijelo Ratno zrakoplovstvo, Hrvatska vojska, a i cijeli hrvatski narod imati na raspolaganju ovih 6 aviona idućih minimalno 40-ak godina i da će oni biti čuvari naše sigurnosti, jamstvo odvraćanja bilo koga tko ima pretenzija na hrvatski teritorij. Danas je zaista velik i povijesni dan“,

zaključio je premijer Plenković.

Ministar Anušić u razgledavanju

I ministar obrane Ivan Anušić zadovoljan je ne samo današnjim danom, nego i do sada učinjenim poslom oko prihvata i implementacije Rafalea. I on čeka da još 6  aviona dođe u Hrvatsku kako bi posao bio vrhunski odrađen: „Imat ćemo eskadrilu jednog od najmodernijih borbenih zrakoplova na raspolaganju u našim Oružanim snagama“. U drugoj fazi, najavio je Anušić, očekuje se opremanje naoružanjem i svom ostalom opremom: „Moramo, naravno, opremiti i prostor i sa radarima i sa protuzračnom obranom – to je sve u ovom trenutku u fazi rješavanja i dogovaranja“. O SCALP-u i Meteoru Anušić sada ne želi govoriti „dok se ne govorimo na nekim drugim razinama da vidimo što je strateški za nas bitno“.

Do sada je, misli Plenković, otplaćeno više od pola od ukupne svote za Rafale, a osim novokupljenih PZO sustava Mistral razmišlja se i o PZO sustavima srednjeg dometa, kaže Plenković:

„Pa bit će. Jačat  ćemo protuzračnu obranu, jačat ćemo i Hrvatsku kopnenu vojsku, jačat ćemo i Hrvatsku ratnu mornaricu – ja bih rekao da je sada ključni veliki projekt za ovaj mandat – to smo u konačnici rekli u našem izbornom programu – da HRM sada dolazi na red“.

S Rafaleima je sve odrađeno tako da ne utječe na hrvatski javni dug, što je bilo bitno kako bi se Hrvatska zadržala u okvirima bitnim za članstvo u euro-području:

„Možda se na prvu ne vidi, ali proces kupnje Rafalea i proces primanja Hrvatske u euro-područje je bio komplementaran i paralelni proces o kojem smo mi jako puno vodili računa i zato sam danas i rekao – to je bio i zahtjevan i stručni posao i u smislu onih koji se razumiju u zrakoplovstvo, vrlo zahtjevan pravni posao sa međunarodnom dimenzijom, sa pravnom dimenzijom, plus financijska vrlo precizna arhitektura da se to isplati u rokovima kako su dogovoreni, a da si to možemo priuštiti. To smo ostvarili“,

ponosno je zaključio dosadašnji, a lako moguće i budući premijer.

Danas se hrvatski premijer „nije stigao“ čuti s francuskim predsjednikom Macronom, ali sadržajna strateška suradnja s Francuskom će se nastaviti. O današnjem preletu oglasila se i kompanija Dassault aviation, koja u priopćenju citira izjavu svog direktora Érica Trappiera:

Francusko izaslanstvo

„Majstorstvo s kojim je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izvelo ovaj prvi prelet svjedoči o izvrsnosti njegovih pilota i osoblja te sjajno ilustrira kvalitetu suradnje Hrvatske s Francuskom. Dassault Aviation u potpunosti je predan dovršetku pune integracije i logističke potpore Rafalea u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, što će doprinijeti osiguranju suvereniteta Hrvatske i omogućiti joj uspješno izvršavanje operativnih misija unutar NATO-a“.

Dassault Aviation najavio je isporuku preostalih Rafalea od kraja ove godine kako bi se cijela eskadrila ekipirala do sredine 2025.

Jedan od pilota koji je preletio iz Bordeauxa u Zagreb kaže kako je danas bio posebno lijep dan:

„Jako lijep osjećaj. Možda vremenske prilike nisu bile idealne, ali sve skupa – prekrasno. (…) Kad smo ušli u Hrvatsku… ne znam jeste čuli javljanje na hrvatskom… glas malo zatitra i… ‘e doma smo, konačno!’. Sreća, ponos, adrenalin, sve!“.

Iako on sam ne zna kada će biti sljedeći let Rafalea, neslužbeno se saznaje da će to biti već za par dana, prilikom obilježavanja obljetnice VRO „Bljesak“ u Okučanima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.