Prvi Rafalei stižu do kraja travnja 2024.

 

Mjesec i pol nakon što je u hrvatsko vlasništvo zaprimljen prvi borbeni avion Rafale (dvosjed, Rafale B, službene oznake 170), danas je hrvatske “papire” dobio i treći francuski lovac. Kako je priopćilo Ministarstvo obrane:

“Primopredaja trećeg višenamjenskog borbenog aviona Rafale, odnosno prijenos vlasništva između Francuske Republike i Republike Hrvatske, održan je u petak 17. studenog 2023. godine u Francuskoj, čime je Hrvatska bogatija za prvi Rafale jednosjed. Riječ je o trećem od 12 aviona Rafale, višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Republika Hrvatska nabavlja od Francuske Republike za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Do sada je Hrvatska preuzela dva aviona dvosjeda.”

MORH navodi da je primopredaja svih 12 aviona Rafale predviđena sljedećom dinamikom: krajem 2023. – četiri aviona, tijekom 2024. – četiri aviona i početkom 2025. – još zadnja četiri aviona.

Do kraja ove godine – 4 aviona Rafale bit će u hrvatskom vlasništvu (Photo: HRZ)

Primopredaje i dolaska samih aviona dotaknuo se i premijer Andrej Plenković u srijedu, 15. studenog, prilikom predstavljanja kandidata za novog ministra obrane pred članovima saborskog Odbora za obranu.

“Kao što ste vidjeli prigodom posjeta Francuskoj, u Mont-de-Marsan, potpredsjednika Vlade Medveda, tadašnjeg ministra Banožića, prvi i formalno tada je višenamjenski borbeni avion Rafale postao na papiru i hrvatsko vlasništvo. Nakon toga slijedio je i drugi, sada će sukcesivno i ostali postajati naše vlasništvo, a skupina od prvih 6 naših zrakoplova očekuje se u Hrvatskoj do 30. travnja 2024. godine. A ostalih 6 će doći nakon toga”.

I tako će, prema premijeru, za najkasnije 6 mjeseci u Hrvatsku stići prvi borbeni avioni Dassault Rafale što će se, lako moguće, dogoditi u samoj završnici predizborne kampanje.

Izgradnja infrastrukture na Plesu, neophodne za skorašnji prihvat prvih borbenih aviona, prilično napreduje. U to će se uskoro uvjeriti i članovi saborskog Odbora za obranu, koji su prihvatili poziv državnog tajnika u MORH-u Zdravka Jakopa da obiđu veliko gradilište u vojarni “Pukovnik Marko Živković”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.