Hangari za Rafale – nikad viđena izgradnja u modernoj Hrvatskoj

 

I dok ni nakon dvije godine hangari za helikoptere UH-60M Black Hawk u Lučkom nisu završeni, na Plesu, odnosno u vojarni „Pukovnik Marko Živković“, gradi se punom parom. U manje od godinu dana, štoviše od ožujka kada je zabijena prva lopata, itekako je vidljiv napredak u izgradnji smještajnih i remontnih hangara za nove borbene avione. U obilazak radova danas je otišao i premijer Andrej Plenković, praćen potpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom i Ivanom Anušićem, no otišao je odmah nakon razgledavanja, nevoljan za ikakve izjave medijima. Zato je nakon poslijepodnevne sjednice Predsjedništva HDZ-a Plenković zadovoljno ustvrdio:

Sjajno izgleda, veliki posao Ministarstva obrane. Vrlo dobro napreduje izgradnja hangara za Rafale koji će doći do kraja travnja. Sve što treba biti spremno – bit će spremno u roku, a takve su i procjene”.

Na mjestu nekadašnjeg hangara niknula su 3 nova objekta

Radovi su zaista ogromni – najprije je trebalo ukloniti stare hangare, da bi potom na njihovom mjestu niknuli novi i to, kako  se kaže, od nule – od postojećih objekata ništa nije ostalo iskorišteno. Ukupna površina kompleksa u gradnji je 20.000 kvadrata, raspodijeljenih na pet objekata. Do sada je izgrađena i u fazi je opremanja zgrada za pripadnike eskadrile, u kojoj će također biti smješten i simulator letenja te uvježbavanja pilota. U gradnji su još 4 objekta – hangar za održavanje aviona, predviđen za istovremeno održavanje do 4 aviona, potom hangar za održavanje motora (uključujući i namjenske radioničke, testne, te uredske prostore), a tu je još i skladište pričuvnih dijelova, te hangar za smještaj aviona. Naravno, još od ranije je tu, gotovo pa u istome nizu, i hangar za dežurni borbeni dvojac.

Ovo što ste vidjeli su objekti koji  će biti potpora Rafaleima – kako u njihovom skladištenju, u držanju, tako u njihovom … obuci pilota i onog sustava održavanja samih aviona kroz  sustave  mehanike i svega onoga što je potrebito. Nešto manje od 37 milijuna eura vrijedi ovaj cijeli kompleks. U zadanom roku je započet, u zadanom roku će biti završen, i bit će spreman za prihvat Rafalea koji će stići ovdje u svibnju”,

rekao je novinarima nakon obilaska potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić. Anušić je potpuno uvjeren da će prva grupa Rafalea (njih ukupno 4) sletjeti u Hrvatsku u travnju, odnosno u svibnju sljedeće godine, dok je za preostalih 8 aviona „dinamika isporuke nastavak do 2025. godine, ako se ne varam, jedan po jedan će se isporučivati. Kako budu bili spremni tako će se dostavljati našim Oružanim snagama”.

Budući hangar za održavanje aviona

Načelnik GSOSRH, admiral Robert Hranj, također je zadovoljan tempom kojim se odvija ovaj, kako je rekao, „izuzetno složen i zahtjevan projekt”:

Zgrada za eskadrilu je već izgrađena

To je u stvari samo pokazatelj da avioni sami po sebi nisu dovoljni, oni traže infrastrukturu iza koje slijede tehničari, piloti koji se paralelno tome obučavaju, i modernizacija radara koja je paralelna tome. Svi ti projekti zajedno dat će nam jednu novu sposobnost, sposobnost zaštite i obrane hrvatskog neba, i za sada ovaj projekt ide svojom planiranom dinamikom”.

„Sve će biti kako je planirano – dolazak aviona u prvom… u proljeće iduće godine bi trebao biti popraćen sa svim sadržajima potrebnim za njihov prihvat, održavanje, smještaj ljudi, napredni sustav za planiranje, i simulator, i sve ostalo”, nabrojao je brigadni general Michael Križanec, zapovjednik HRZ-a, dodavši kako zahvaljujući tvrtkama koje rade na izgradnji nije bilo nikakvih prekida u funkcioniranju ni 91. krila niti ZTC-a.

Budući hangar za smještaj aviona

Izgradnja novih objekata na Plesu, kako je rekao ministar Anušić, vrijedna je nešto malo manje od 37 milijuna eura, uključujući i opremanje novoizgrađenih prostora. Kako je pojasnio Ivica Grebenar, ravnatelj Uprave za materijalne resurse u Ministarstvu obrane, cijela ova infrastruktura rađena je na temelju internih procjena i razina ambicije:

Hangar za održavanje motora i skladište rezervnih dijelova su u ‘sirovijoj’ izgradnji

„Mi smo utvrdili koliki broj zrakoplova treba doći, koje radove moramo, odnosno želimo provoditi, koliko želimo biti samostalni u održavanju, u opsluživanju i korištenju tih zrakoplova. I savjetovali smo se, naravno, sa originalnim proizvođačem zrakoplova koji nam je dao onda minimalne uvjete koji se moraju zadovoljiti i došli smo do ovoga. (…) Ovo je najveće ulaganje u infrastrukturu u obrani otkad postoji država Hrvatska, prema tome ne smijemo si dozvoliti grešku. A ti zrakoplovi kad dođu – to je takva tehnologija da ih ne možemo smjestiti negdje privremeno, moraju biti adekvatno smješteni”.

Sve se to odvija pod budnim okom francuskih stručnjaka:

„Praćenje projekta ide od onih najnižih razina koje su faktički na tjednoj razini, ‘project review management’ je svakih 2 mjeseca, a 2 puta godišnje imamo tzv. ‘steering committee’ – krajem prošlog tjedna je bio drugi sastanak upravnog odbora ovog projekta – to su 2 ‘national armament directora’, francuski i ja sam hrvatski. Tako da imamo od onih najnižih razina do onih strateških razina”.

Zadnju riječ, što se infrastrukture tiče, opet će imati Francuzi – hrvatske Oružane snage neće moći zaprimiti niti jedan objekt bez odgovarajućih francuskih certifikata. Svi pokazatelji su u zelenom, zadovoljno ističe Grebenar, i za razliku od Black Hawkova – Rafalei će na vrijeme dobiti svoj novi smještaj u Hrvatskoj.

Stražnja strana hangara za održavanje aviona – s prostorijama za tehničko osoblje

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.