Plenković: “Imenovat ćemo novog ministra”

 

Dan nakon što je Goran Šarić izgubio život, a Mario Banožić funkciju ministra obrane, oglasila se i Policijska uprava vukovarsko-srijemska povodom završenog očevida jučerašnje teške prometne nesreće. U priopćenju – koje prenosimo u cijelosti – navodi se da će protiv Banožića biti podignuta kaznena prijava:

Poprište prometne nesrće (Photo: Novosti.hr)

„Očevidom prometne nesreće, kojim je rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, utvrđeno je kako je 44-godišnji vozač (državni dužnosnik) osobnog vozila vinkovačkih registarskih oznaka, krećući se iz smjera Vinkovaca u smjeru Županje, obavljao radnju pretjecanja s lijeve strane teretnog vozila koje se ispred njega kretalo u istom smjeru, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način ne ometajući promet iz suprotnog smjera, uslijed čega je došlo do udara prednjeg dijela osobnog vozila u prednji dio kombi vozila (teretno vozilo) pulskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 40-godišnjak.  
Uslijed zadobivenih ozljeda 40-godišnji vozač je preminuo na mjestu događaja, dok su 44-godišnjeg vozača djelatnici hitne medicinske pomoći prevezli u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima te potom u Klinički bolnički centar Osijek na daljnje liječenje. Po nalogu zamjenice Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, nad tijelom preminulog vozača obavit će se obdukcija u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici ‘Dr. Juraj Njavro’ u Vukovaru.  
Od 44-godišnjeg vozača su izuzeti nesporni uzorci krvi i urina radi analize.  
Zbog sumnje da je kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću, protiv 44-godišnjeg vozača će Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.  
Tijekom obavljanja očevida prometne nesreće, u vremenu od 8.15 do 16.26 sati, za promet je bila zatvorena dionica državne ceste DC-55 (Vinkovci-Županja)”.

No, ni više od 24 sata od prometne nesreće nema nalaza urina i krvi, koji su izuzeti neposredno nakon samog tragičnog događaja. To je danas potvrdio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ne ulazeći u razlog zašto tih nalaza još uvijek nema.

Što se samog zdravstvenog stanja dojučerašnjeg ministra obrane tiče, o tome je danas govorio premijer Andrej Plenković nakon posjeta zagrebačkom sajmu knjiga Interliber: „On je trenutno u stanju koje je i dalje zabrinjavajuće. (…) U svakom slučaju, on se oporavlja od teških tjelesnih ozljeda koje je zadobio jučer u ovoj stravičnoj nesreći“. Jučer je potpredsjednik Vlade Tomo Medved posjetio KBC Osijek, no zbog Banožićevog zdravstvenog stanja nije uspio s njime razgovarati. Medved je zadužen da Banožiću objavi da više nije ministar obrane, a Plenković je potvrdio da on to još uvijek ne zna: „Nije bio kontaktibilan na taj način“.

Jučer je imenovan vršitelj dužnosti ministra obrane, dosadašnji državni tajnik Zdravko Jakop, no čini se da on neće ići stopama svog prethodnika Tomislava Ivića, koji je nakon ostavke Damira Krstičevića bio v.d. do novih izbora. Naime, kako je rekao premijer Plenković, namjera je izabrati novog ministra prije parlamentarnih izbora sljedeće godine:

„Sutra ćemo početi konzultacije na tu temu. Jučer smo imali okolnosti koju nitko nije očekivao, a sutra ćemo početi konzultacije na tu temu. (…) Imenovat ćemo novog, odnosno predložit ćemo Saboru novoga ministra“.

Zdravko Jakop – samo v.d. ili budući ministar obrane?

Iako Zdravko Jakop posjeduje i znanje i iskustvo koje je potrebno za ministra obrane, posebno u trenucima kada je nužno konsolidirati resor nakon Banožićevog razornog tsunamija, čini se da je HDZ-u, odnosno premijeru Plenkoviću, u postojećim okolnostima potrebniji stranački pouzdan kadar koji će i dalje predstavljati čvrstu pesnicu prema predsjedniku Zoranu Milanoviću. Zato Banožićev odlazak dolazi po premijera u najgorem trenutku, budući da je kao glavni Milanovićev oponent iz Vlade preostao tek ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je, jednako kao i Banožić, nagrižen brojnim aferama i skandalima. No veliko je pitanje ima li ikoga tko je spreman sjesti u stolicu ministra obrane – to se pokazalo kao veliki problem i nakon Krstičevićeve ostavke, kao i tijekom mandata Maria Banožića koji nije bio smijenjen jer, među ostalim, nitko ozbiljan nije želio preuzeti tu funkciju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.