Nakon teške prometne nesreće, Banožić razriješen funkcije ministra obrane

 

Mario Banožić jutros je sudjelovao u prometnoj nesreći sa smrtnim ishodom. Ministarstvo obrane o tome je poslalo kratko priopćenje: „U jutarnjim satima u subotu 11. studenoga 2023. godine na državnoj cesti DC-55 na izlazu iz Vinkovaca prema Županji dogodila se prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić s osobnim vozilom te vozač kombija. Vozač kombi vozila u prometnoj nesreći je smrtno stradao. Liječnička pomoć ministru obrane zbog zadobivenih ozljeda pružila se u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci. U tijeku je očevid kojim rukovodi zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru“.

Prometnaa nesreća Marija Banožića (Photo: Vinkulja.hr)

Nažalost, situacija je daleko ozbiljnija od ove koju je opisao MORH. Naime, jutros oko 06:15 sati na državnoj cesti DC-55, na izlazu iz Vinkovaca prema Županji, vozilo ministra obrane Marija Banožića sudarilo se s kombijem kojeg je vozio 40-godišnji stanovnik Privlake. Vozač kombija smrtno je stradao, a ministar obrane teško je ozlijeđen. S teškim ozljedama prsnog koša, abdomena i ekstremiteta, te nagnječenjem mozga, zaprimljen je u Opću županijsku bolnici u Vinkovcima, pa bi potom bio prebačen u KBC Osijek. Ravnatelj OB Vinkovci, dr. Krunoslav Šporčić, rekao je da se radi o težim ozljedama, pričemu su najteže ozljede glave, ali one „u ovom trenutku nisu opasne po život. Zbog potrebnog neurokirurškog nadzora, jer mi nemamo neurokirurgiju, prevezen je u KBC Osijek”. Doktor Šporčić je potvrdio da Banožić nema znakove unutarnjeg krvarenja, ali: „On se trenutno ne sjeća događaja. Njegovo stanje svijesti nije potpuno stanje svijesti. Ne sjeća se nesreće, ali to je uobičajeno u ovakvom stanju. Ako stanje ostane ovako kako je, ne bi trebalo biti trajnih posljedica”. Dr. Krunoslav Šego, zamjenik ravnatelja bolnice i šef kirurške službe KBC-a Osijek, potvrdio je da je danas prije podne u ovu bolnicu prebačen ministar obrane Mario Banožić:

Premješten je kod nas zbog daljnjeg liječenja. On je inicijalno obrađen u Vinkovcima, ovdje je učinjena dodatna obrada. Trenutno je smještan na jedinici intenzivnog liječenja. Mogu reći da je u ovom trenutku izvan neposredne životne opasnosti, iako s obzirom da se radi o politraumi moramo biti vrlo oprezni jer se zdravstveno stanje u takvim situacijama može iznenada pogoršati“.

Prema prvim informacijama, do nesreće je došlo kada je Banožić, sam vozeći svoj osobni automobil Nissan Terrano 2.7 TD Wagon, pretjecao kamion i frontalno se sudario s bijelim kombijem. Na cesti je vladala gusta magla. Zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru, Biljana Luburić, koja je vodila očevid na licu mjesta, izvijestila je o prvim utvrđenim okolnostima:

„Vozač osobnog automobila, hrvatski državljanin, 44-godišnji, upravljajući osobnim automobilom, krećući se iz smjera Vinkovaca u smjeru Županje, na mjestu prometne nesreće je započeo pretjecanje teretnog vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru, prethodno ne provjerivši da to može učiniti na siguran način imajući u vidu uvjete na cesti i vremenske prilike. I u tom trenutku došlo je do udara u drugo vozilo, odnosno kombi vozilo koje se kretalo iz suprotnog smjera. Prema do sada utvrđenom, došlo je do smrtnog stradavanja vozača kombi vozila koji je nakon provedenog očevida prevezen u vukovarsku bolnicu radi obavljanja obdukcije. A vozač osobnog automobila zadobio je teške tjelesne ozljede i prevezen je, po djelatnicima Hitne pomoći, u bolnicu u Vinkovce, a potom u bolnicu u Osijek”.

Luburić je napomenula i da je izuzet krv i urin vozača osobnog automobila, no do ranog poslijepodneva još nije bilo podataka o prisutnosti alkohola.

O svemu se oko 15:30 na izvanrednoj press-konferenciji oglasio i premijer Andrej Plenković, koji je odmah na početku izrazio sućut obitelji nesretno poginulog Gorana Šarića i izrazio zabrinutost zbog zdravstvenog stanja Marija Banožića. Što se pak Banožićeve funkcije ministra obrane tiče, Plenković je rekao:

„U ovim okolnostima, koje su zaista izvanredne zbog ove teške prometne nesreće, ja sam danas poslijepodne razriješio ministra Marija Banožića dužnosti ministra obrane, te sam ovlastio državnoga tajnika, gospodina Zdravka Jakopa, da obavlja sve poslove kao državni tajnik kako bi Ministarstvo obrane funkcioniralo na najkvalitetniji mogući način”.

Premijer je potvrdio da je Banožić sam vozio svoj vlastiti automobil, te da je bio na aktivnosti koja nije bila službena. Neslužbeno se spominje da je Banožić išao u lov, čemu svjedoči i lovačka odjeća u kojoj je navodno bio u trenutku nesreće.

Što se državnog tajnika Jakopa tiče, Plenković je rekao kako danas nije bilo vremena za razmišljanje o trajanju mandata v.d. ministra obrane, niti o koordinaciji njegovih aktivnosti. Ono što je sigurno, Jakopa već sljedeći tjedan čeka sastanak ministara obrane EU u Bruxellesu, ali i saborska  rasprava o Godišnjem izvješću o obrani te državnom proračunu.

Trenutno je jasno da zdravstveno stanje Marija Banožića zahtijeva vrlo dugotrajan oporavak, ali je isto tako izgledno da ga čeka sudski postupak  za izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom. Ovo je najvjerojatnije kraj političke karijere Marija Banožića, političara koji je najviše od svega želio biti ministar obrane do kraja svog mandata, a tijekom nešto više od 3 godine na toj funkciji proizveo je nebrojeni niz skandala, pokazujući da ne razumije resor kojem je na čelu, niti poznaje osnove političke etike. Banožić je tako treći ministar obrane za redom koji nije priveo svoj 4-godišnji mandat kraju. Naime, Damir Krstičević dao je ostavku nakon nesreća u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, Josip  Buljević je odletio nakon samo 6 mjeseci zbog pada Vlade, a Mario Banožić zbog posljedica teške prometne nesreće. U posljednjih 15 godina, jedino su Berislav Rončević i Ante Kotromanović uspjeli odraditi svoje ministarske mandate u cijelosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.