Međuresorno povjerenstvo još piše, što god da piše

 

Unatoč najavama kako će se ovoga tjedna sastati Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, kako bi Vladi uputilo studiju izvedivosti koja uključuje i preporuke o izboru aviona, to se tijelo još uvijek nije sastalo. A iz današnje izjave premijera Andreja Plenkovića čini se da Povjerenstvo još nije ni završilo najosjetljiviji dio svog posla. Naime, odmah po izlasku iz samoizolacije u kojoj je proveo gotovo 3 tjedna zbog zaraženosti virusom SARS-CoV-2, premijer Plenković održao je danas press-konferenciju, na kojoj je ponajviše bilo govora o epidemiološkim mjerama. No jedno novinarsko pitanje ipak se dotaklo i trenutnog stanja postupka nabave višenamjenskog borbenog aviona, na što je premijer odgovorio:

„Što se tiče Međuresornog povjerenstva za nabavu VBA, koliko ja znam oni su pri kraju izrade izviješća, na temelju ponuda koje su stigle, pa jednom kada taj proces bude gotov, o tome ćemo govoriti. Vlada ima naravno vrijeme da prouči prijedloge koji će doći. U ovom trenutku nemam tu novih i dodatnih informacija za podijeliti s Vama“.

Iako se neslužbeno moglo čuti kako će studija izvedivosti biti poslana Vladi do kraja ovoga tjedna, premijer Plenković to ipak nije dao naslutiti. No čak i ako se to dogodi, biti će tu riječ o posljednjoj aktivnosti vezanoj uz nabavu borbenih aviona koja će se provesti do kraja ove godine. Naime, teško je vjerovati da će do kraja ove kalendarske godine (u narednih 15 dana, od toga njih maksimalno 10 radnih) biti sazvano Vijeće za obranu, a kamoli saborski Odbor za obranu. Naime, Hrvatski sabor zakazao je svoju 5. izvanrednu sjednicu, koja će trajati do petka 18. prosinca, a nakon toga parlament ide na odmor od mjesec dana. Tako da se ni Odbor za obranu, bude li uopće raspravljao o preporuci Međuresornog povjerenstva, neće sastati prije 15. siječnja sljedeće godine.

Milanović: Dogorjelo nam je do noktiju

U petak, 11. prosinca, o avionima je govorio i predsjednik RH Zoran Milanović u intervjuu za Dnevnik HTV-a. Na pitanje novinara Branka Nađvinskog da li je bilo neprimjereno da u svojim izjavama otvoreno favorizira američku ponudu F-16, Milanović je odgovorio:

„Prvo, vi niste citirali ono što sam ja rekao. A, ja neću reći da je neprimjereno, da vam onda odgovaram na pitanje. Dakle, niste me citirali. A, o onome što sam rekao, i nekoliko puta ponovio, i pojasnio, je svaka riječ bitna… jer je tu svaka riječ bitna, i svaki detalj kod donošenja odluke će biti bitan. Ja sam samo rekao da su nam Amerikanci – kao dugoročni, višegodišnji strateški partneri – netko od koga bi bilo najlogičnije da kupimo avione. Ali – jedan veliki ‘ali’ – oni se moraju jako potruditi da nam daju razloga za to. A, ti razlozi su navedeni u uvjetima natječaja…“

Na konstataciju da je takvo zagovaranje američke ponude bilo zapravo indirektno, Milanović je rekao:

„To je bilo itekako indirektno. I onda još… da vam… neću reći, osvježim pamćenje… Ja sam isto tako rekao da ću Vladu… Vladu, koja donosi odluku, podržati – koju god odluku, od onih mogućih odluka donese. A tih odluka je malo. Dakle… Jer već vidim da bi svaka od tih odluka imala svoju argumentaciju. Prema tome, ne pričate – ‘neprimjereno je’…“

Predsjednik je ponovio i svoju više puta ponavljanu tvrdnju kako je načelnik GS OS RH „na prepad“ i mimo konzultacija i bez predsjednikovog odobrenja imenovan u Vladino Međuresorno povjerenstvo, ali…

„Ali kad je već tamo admiral Hranj, praktički – to su moje uši i oči u tom postupku. Dakle, ja sam, s jedne strane vrlo dobro informiran što se tamo događa. S druge strane, ja o tome ne mogu i neću više govoriti. I dalje sam potpuno uvjeren… Dakle, mislim da znam što govorim. Mislim da radim ispravno i mislim da znam da imam veliko iskustvo u tim stvarima… Što, naravno, ne znači da ne mogu bit predmet kritike, svačije… da je ovako najbolje. Dakle, Vlada će imati moju podršku, i ta podrška će značit samo – javno, da im ne zagorčavam život. Jer, tko god ne prođe na ovom natječaju… Tko god ne prođe, a smatra da je trebao proći – bit će neugodan… Mislit će da je oštećen. I zato, Vlada, ako donosi odluku – tu odluku treba donijet odmah. To je odluka za 30 godina“.

S obzirom na epidemiju i gospodarsku krizu koja je prati, mnogi su počeli negodovati kako nabava skupih borbenih aviona nije prioritet u ovome trenutku. No predsjednik Milanović drugačijeg je mišljenja:

„Pa, nije nam prioritet. Ne, ne. Jer, da nam je prioritet to bismo riješili prije deset godina. Ali, to je sad već dogorjelo do noktiju. Dakle, i sad se samo radi o tome – hoćemo li ići u nabavku ili nećemo. Vijeće za obranu… Vijeće za obranu je donijelo načelan stav, i to je u principu sav posao Vijeća za obranu… prije nekog vremena… da se u nabavku ide. Sve dalje je… provedba… (…) Dakle, ja mislim da tu odnos ne može biti zdraviji i jasniji, i korektniji. Da, Hrvatskoj trebaju ti avioni. Oni se kupuju za razdoblje od 30 godina. Mi kupujemo resurse“.

Cijena će zasigurno biti determinantna, no kupovina aviona ne može biti jeftina, ali sigurno može biti preskupa, zaključio je Milanović.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.