Milanović: odgoda ne smije biti duga…

 

Nakon što je danas premijer Plenković izjavio da će se još pričekati s odlukom o kupovini aviona, predsjednik Zoran Milanović večeras je malo prije 18 sati o tome dao  izjavu novinarima ispred HNK, gdje je sudjelovao na dodjeli književne nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze za 2019./2020. Komentirajući aktualne događaje – od cijepljenja protiv COVID-a, preko smisla postojanja HGK i političkog kadroviranja u Podravci, Milanović je upitan i o Plenkovićevoj najavi svojevrsnog odgađanja odluke o kupovini aviona. “OK. Razumijem to. Mislim, razumijem to u ovoj situaciji. Pitanje je samo, koliko dugo. To vam Plenković nije rekao?“, upitao je Milanović novinare, a na odgovor “NE“, predsjednik je ponovio: “OK. Dobro. Razumijem“.

Na novinarsko pitanje može li se odluka odgoditi do kraja godine, Milanović je bio nešto širi u objašnjenju:

“Ne. Gledajte – do kraja godine bi trebalo biti, u protivnom ni ove ponude više ne vrijede. Odnosno, i one su date pod određenim uvjetima. Ne možete ponuditelje vezat unedogled. Dakle, oni su to dali u ovom trenutku, kako stvari stoje. Šta će bit’ za pola godine, to ne znam. Dakle, razumijem tu odgodu, u ovoj cijeloj situaciji u kojoj smo se našli. Gledajte, mi smo ušli i u mehanizam eura prije dvije godine. Mi definitivno više ne ispunjavamo… i to ne svojom krivnjom… neke od uvjeta. Na primjer, proračunski deficit, za ulazak u euro. Ne znam hoće li to Europska unija i eurozona korigirati, jer Hrvatska za to nije kriva. Svi su sada… svi se zadužuju maksimalno koliko mogu, radi Korone. Dakle, to je, recimo, nešto što Vladu u ovom trenutku dosta opterećuje. Tako da sam svjestan da… da avioni, zrakoplovi, nisu na prvom mjestu. Ali, moraju biti na drugom mjestu. Dakle, to se mora riješiti u slijedećih nekoliko mjeseci, jer ovaj inicijalni natječaj u tom slučaju propada. Odluka se mora donijeti. Sada, u ožujku, ne znam, ne?”.

Tu je zanimljivo nekoliko stvari – predsjednik Milanović, dakle, odgodu odluke o nabavi aviona gleda kroz aktualnu gospodarsku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa (a ne potresom na Baniji), te smatra da bi odgoda trebala biti kratkoročna i to prvenstveno zato što ponude ponuđača aviona imaju svoj vijek trajanja.

Milanović je do sada izjavljivao kako će podržati Vladinu odluku o izboru aviona, bez obzira kakva ona bila, te je tvrdio da država ima novaca za avione. U rujnu prošle godine jasno je rekao da je Hrvatska u određenim poteškoćama baš kao i druge države, ali “država je zasnovana ne samo na ljubavi, nego i na planiranju. Dakle, na redu, na donošenju nekakvih projekcija, očekivanja, očekivanju da će Hrvatska bit’ relativno uspješna država. Inače sve ovo što radimo je uzalud. A nije uzalud”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.