Međuresorno povjerenstvo o međunarodnom interesu

 

Oko 18 sati stiglo je iz Vlade RH dugo iščekivano priopćenje, koje prenosimo u cijelosti:

„U Vladi je danas održana četvrta sjednica Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona (VBA). Na sjednici su razmatrani odgovori na zahtjeve za iskaz interesa za ponudu višenamjenskog borbenog aviona koji je početkom kolovoza upućen na 26 potencijalnih ponuditelja.

Konstatirano je da je dosad zaprimljeno 5 iskaza interesa za nove i 8 iskaza interesa za rabljene avione.

U nastavku procesa Međuresorno povjerenstvo pristupit će utvrđivanju valjanosti navedenih iskaza interesa, u skladu s taktičko-tehničkim zahtjevima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“.

Dakle, 4. po redu sjednica famoznog „Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona (VBA)“ u javnosti je predstavljena samo pisanim priopćenjem (jednako kao i prva, druga te treća), bez da se itko iz Vlade ili ovoga tijela usudio stati pred novinare i hrvatsku javnost. Pri tome, priopćenje iz Vlade RH sadržajno je vrlo suho – ono ponavlja da je Zahtjev za informacijama (RfI) raspisan „početkom kolovoza“, bez navoda točnog datuma, te spominje 26 adresa na koje je poslan, bez ikakvog osvrta na točnije kriterije izbora tog kruga potencijalnih međunarodnih partnera. Ujedno, govori i o zaprimanju „iskaza interesa“ za nove i rabljene avione (5 za nove i 8 za rabljene) – bez da se javnost izvijesti makar o koliko različitih tipova borbenih aviona se radi ili o broju država koje su na Zahtjev za informacijama odgovorile. Jednako tako, u njemu se spominje i nastavak procesa, opisanog kao „utvrđivanje valjanosti navedenih iskaza interesa“, bez ikakvog osvrta na planirano trajanje ove faze ili barem spomen navodno već isplaniranih budućih koraka.

Ipak, nagađa se kako bi od današnjeg priopćenja Međuresornog povjerenstva do slanja Zahtjeva za ponudom (RfP) moglo proteći barem mjesec dana, gdje treba napomenuti kako sada iskazani interes ujedno i ne obvezuje da se ubuduće podnese konkretan odgovor na hrvatski Zahtjev za ponudom. Za kraj, napomenimo i da se više uopće ne spominje program iznalaženja opcija obuke pilota za višenamjenski borbeni avion – posao koji je ovom Međuresornom povjerenstvu povjeren paralelno s provedbom postupka same nabave borbenih aviona.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.