Petener umjesto Galića

 

Dva i pol mjeseca nakon što je Vlado Galić podnio ostavku na dužnost savjetnika Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je imenovala njegovog nasljednika. Novi savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost je dosadašnji tajnik Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost u Uredu predsjednice RH – dr. sc. Zrinko Petener. U kratkom priopćenju iz Ureda predsjednice stoji i da je, osim Petenera, imenovan i novi savjetnik za unutarnju politiku. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Na temelju odredbe članka 106. Ustava Republike Hrvatske te članka 4. Odluke o Uredu predsjednice Republike Hrvatske, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je Odluku o imenovanju dr. sc. Vladimira Lončarevića savjetnikom Predsjednice Republike Hrvatske za analitiku i unutarnju politiku i Odluku o imenovanju dr. sc. Zrinka Petenera savjetnikom Predsjednice Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost“.

Lončarević i Petener već su uvršteni u popis dužnosnika u Uredu predsjednice. Tako je na web-stranici Ureda objavljena i službena biografija novog Predsjedničinog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost, u kojoj piše:

„Zrinko Petener diplomirao je 2000. na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu. Doktorirao je 2015. na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, obranivši doktorski rad na temu „Asimetrični rat i transformacija oružanih snaga – studija slučaja SAD-a“. Završio je više izobrazbi iz sigurnosno-obavještajnog područja, sigurnosnih studija i obrambene politike u Hrvatskoj i inozemstvu.

 Od 2001. do 2014. radio je na raznim dužnostima u sigurnosno-obavještajnome sustavu Ministarstva obrane Republike Hrvatske, a od 2014. do 2016. bio je raspoređen u Upravu za obrambenu politiku MORH-a, gdje se prvenstveno bavio multilateralnim pitanjima i poslovima koji proizlaze iz članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima, Europskoj uniji i Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora. Govori engleski i njemački jezik“.

U lipnju 2017. Predsjednica RH posjetila je MUP RH u pratnji Zrinka Petenera (Photo: MUP RH)

Imenovanjem Petenera nastavlja se sklonost Predsjednice prema savjetnicima iz obavještajnih krugova. Naime, čak 3 od 4 dosadašnjih savjetnika došla su iz redova obavještajne zajednice – prvi savjetnik Josip Buljević bio je dugogodišnji zaposlenik, pa i ravnatelj, Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), Vlado Galić godinama je radio u SIS-u (Sigurnosno-informativnoj službi MORH-a), dok je netom imenovani Petener čak 13 godina radio u „sigurnosno-obavještajnom sustavu MORH-a“, kako piše u službenoj biografiji, dok se u neslužbenoj spominje rad u VSOA-i. Jedini je izuzetak bila Maja Čavlović, koja je kao niža časnica radila u Vojnoj policiji. Nisu sasvim jasni razlozi zašto Predsjednica toliko poseže u obavještajne krugove kada su u pitanju savjetnici za obranu i nacionalnu sigurnost – radi li se tu o jakom obavještajnom lobiju, ili pak Grabar Kitarović smatra da takav milje ima veći dubinski uvid u stanje Oružanih snaga i sigurnosti sektor općenito.

Inače, Petener je bio na glasu kao kandidat za ovu savjetničku dužnost i nakon imenovanja Maje Čavlović na čelo Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, no Kolinda Grabar Kitarović bila je, iz nekih nepoznatih razloga, sklonija imenovanju Vlade Galića koji se pokazao, kao što smo i u vrijeme imenovanja najavljivali, kao veliki promašaj. Čini se da je današnje imenovanje Petenera zapravo svojevrsno kompromisno rješenje – umjesto da u izbornoj godini, u trenutku kada je vrlo izvjesno trajanje aktualnog predsjedničkog mandata, traži novu osobu za funkciju savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost, Grabar Kitarović je posegnula u već postojeći bazen ljudi u svom Uredu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.