Korupcija i tajne službe, 2. dio

 

Danas se nastavila razvijati priča o izjavi Kolinde Grabar Kitarović kako je korupcija u obavještajnim službama (SOA i VSOA) veliki problem s kojim se ona, kao predsjednica RH, bori već godinama. No danas se time nisu bavili predsjednički kandidati, zabavljeni samim krajem predizborne kampanje, već mjerodavne institucije.

Tako je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na čelu s Rankom Ostojićem (SDP) zatražio očitovanje od SOA-e i VSOA-e, kao i od Državnog odvjetništva RH (DORH) očitovanje o postojanju kaznenog djela korupcije u redovima obavještajnog sustava. “Kao predsjednik Odbora zatražio sam od Državnog odvjetništva (DORH) da mi odgovori je li prijavljeno kazneno djelo, na koga se odnosi, koji su to podaci, te postupaju li prema tome. Hoće li DORH odgovoriti, to ćemo vidjeti”, rekao je jutros Ostojić na brzinski sazvanoj press-konferenciji, dodavši:

“Odbor ima funkciju nadzora nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija i da dobijemo informacije o tome koji se postupci eventualno vode i o kojoj se situaciji radi. Kada kažete za jedan od najvažnijih dijelova sigurnosnog sustava da je korumpiran, onda u tom trenutku trebamo biti zabrinuti”.

Odbor će provesti nadzor, najavio je Ostojić, kako bi se utvrdila osnovanost tvrdnji koje su već gotovo 48 sati jedna od glavnih tema u zemlji:

“Čelnica koja sustav optužuje da je korumpiran unosi nesigurnost među građane, a trebala bi sama biti faktor stabilnosti. Očekujem da vrlo precizni odgovori budu predmet sjednice odbora, da izvršimo nadzor i utvrdimo je li to istina ili nije”.

Dok DORH nije želio otkriti ima li kakvih službenih postupanja nakon izjave Kolinde Grabar Kitarović, odgovarajući medijima da “odgovore na pitanja hoće li ili neće nadležno državno odvjetništvo nešto poduzeti, te je li ili nije nadležno državno odvjetništvo poduzelo zakonom propisane radnje, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske će dostaviti Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora“, ravnatelj Sigurnosne obavještajne agencije ( SOA) Danijel Markić potvrdio je za Novu TV da je već danas poslao traženo očitovanje put Sabora. Što u njemu piše, nije poznato, kao što nije poznato da li je isto učinila i VSOA.

Danas poslije podne na jučerašnje optužbe odvjetnice generala Darka Grdića, kojeg je Kolinda Grabar Kitarović prozvala kao primjer za svoje izrečene riječi o korupciji u obavještajnom sustavu, oglasio se i sam Ured predsjednice RH. Naime, u Grdićevom priopćenju kojeg je jučer u javnost plasirala njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan izričito se navodi da Predsjednica u svom Uredu “zapošljava ljude koji su iz VSOA-e pravomoćno otpušteni zbog nezakonitosti u postupanju i radu, i u tome ne vidi problem“. U ovom opisu neki su prepoznali aktualnog predsjedničinog savjetnika za obranu Zrinka Petenera, koji je “od 2001. do 2014. radio na raznim dužnostima u sigurnosno-obavještajnom sustavu Ministarstva obrane RH“, kako je navedeno u njegovoj službenoj biografiji. Iz Ureda predsjednice su na upit Tportala objasnili detalje Petenerovog odlaska iz VSOA-e 2014. godine:

“Potpuno je netočna tvrdnja da je Zrinko Petener iz VSOA-e otpušten zbog ‘nezakonitosti u postupanju i radu’. Gospodin Petener u VSOA-i je radio približno 13 godina. Ni tijekom toga razdoblja, niti nakon toga protiv njega nikada nije vođen stegovni, kazneni ili bilo kakav drugi postupak zbog bilo kakvih nepravilnosti ili nezakonitosti u radu u VSOA-i, MORH-u ili Uredu predsjednice.”

Razlozi za odlazak iz vojno-obavještajne službe, tvrde iz Ureda predsjednice, potpuno su drugačijeg karaktera od onog kojeg implicira odvjetnica Darka Grdića, bivšeg šefa VSOA-e:

“Gospodin Petener prestao je raditi u VSOA-i 2014. godine zbog promjena odredbi Zakona o službi u OSRH koje nisu više predviđale mogućnost rada državnog službenika na ustrojbenom mjestu djelatne vojne osobe. S obzirom na to da je gospodin Petener bio raspoređen na takvo radno mjesto, a uzevši u obzir izmijenjene zakonske okolnosti, on je kao državni službenik stavljen na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske. Gospodin Petener smatrao je kako su na taj način povrijeđena njegova prava iz radnog odnosa, stoga je podnio žalbu Odboru za državnu službu, koji je istu uvažio 2017. godine te poništio rješenja VSOA-e”.

U odgovoru za Tportal dodaje se još i da je Petener “tijekom rada i u VSOA-i i u MORH-u i u Uredu predsjednice prošao brojne sigurnosne provjere, temeljem kojih je dobio sve potrebne certifikate za pristup klasificiranim podacima najvišeg stupnja, a certifikate posjeduje i danas“, što ne bi mogao dobiti da je iz VSOA-e otpušten zbog nezakonitosti u radu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.