Maja Čavlović – nova šefica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost

 

Najizglednija kandidatkinja za nasljednika Pjera Šimunovića na mjestu predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Maja Čavlović, imenovana je na tu dužnost s prvim danom rujna, priopćila je danas poslije podne Vlada RH. Time nakon godinu i pol na mjestu savjetnice Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Čavlović napušta Pantovčak i seli u obližnju Jurjevsku ulicu. Evo što je o imenovanju danas rekla Vlada RH:

Maja Čavlović na ispraćaju 7. HRVCON-a u operaciju “Resolute Support”

“Na temelju odredbe članka 10. stavka 1. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske („Narodne novine“, broj 79/06 i 105/06), predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković donijeli su Rješenje o imenovanju gospođe Maje Čavlović predstojnicom Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost koje je stupilo na snagu 1. rujna 2017. godine.

Gospođa Maja Čavlović obnašala je dužnost savjetnice Predsjednice Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost od 1. ožujka 2016. godine, te je 31. kolovoza 2017. godine razriješena dužnosti radi odlaska na novu dužnost.

Gospođa Maja Čavlović karijeru je započela 2000. godine kada je kao kadet Ministarstva obrane Republike Hrvatske upućena na vojni koledž Virginia Military Institute (VMI). Nakon diplome raspoređena je u postrojbu Vojne policije, unutar koje ostaje do 2013. i napreduje do čina satnice. U vremenu od 2007. do 2012. godine u tri je navrata upućena u misiju ISAF u Afganistan.

U lipnju 2008. završila je Master of European Studies na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te 2015. magistarski studij „Sigurnosne politike“ na Elliott School of International Affairs pri Sveučilištu George Washington.

Gospođa Maja Čavlović odlikovana je medaljom za sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu i Redom hrvatskog pletera.”

Iako u Vladi tvrde da je ovo imenovanje na snazi od 01. rujna, zanimljivo je da se službeno o tome ništa nije znalo da danas poslije podne. Razrješenje sa stare, a onda i imenovanje na novu dužnost još uvijek nije objavljeno u Narodnim novinama, iako je istoga dana kada je Kolinda Grabar Kitarović ostala bez savjetnice za obranu dobila novu glasnogovornicu, a dotadašnjeg glasnogovornika unaprijedila na savjetničku poziciju. No razrješenje dotadašnjeg glasnogovornika Luke Đurića i imenovanje Ivane Crnić za novu glasnogovornicu Ureda predsjednice RH, koje je također stupilo na snagu 01. rujna, uredno je objavljeno u Narodnim novinama, dok razrješenje i imenovanje Maje Čavlović – nije. Ni prilikom njenog posljednjeg javnog pojavljivanja – jučer na ispraćaju 7. HRVCON-a u Afganistan, ništa nije naslućivalo da je Maja Čavlović promijenila posao. Štoviše, na samoj ceremoniji ispraćaja Čavlović je najavljena kao “izaslanica Predsjednice i savjetnica za obranu i nacionalnu sigurnost“, te je u tom svojstvu održala i kraći govor na hrvatskom i engleskom jeziku. Primjetno je tek da je Čavlović misteriozno nestala s popisa dužnosnika u Uredu predsjednice.

Odlaskom Maje Čavlović u Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, po drugi put u mandatu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ostaje upražnjeno mjesto savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost, što je samo po sebi iznimno loše. S druge strane, bude li  se držala prakse koju provodi već neko vrijeme, Grabar Kitarović imenovat će ponovno ženu na tu funkciju, a što se obrane tiče – tu izbor baš i nije velik.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.