Tri mjeseca bez savjetnika za obranu

 

U petak, 1. prosinca, navršila su se točno tri mjeseca otkako Predsjednica RH nema savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost. Naime, do 1. rujna ove godine dotadašnja savjetnica za ovo područje bila je Maja Čavlović, koja je potom imenovana za predstojnicu Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Od tada pa sve do danas to dužnosničko mjesto u Uredu predsjednice RH zjapi prazno, a događanja i odluke s područja obrane i sigurnosti samo se nižu. Iz Ureda predsjednice uvjeravaju nas da predsjednica  Kolinda Grabar Kitarović nije odustala od prvotne ideje da u dužnosničkoj strukturi svog ureda ima i posebno mjesto savjetnika/savjetnice za obranu i nacionalnu sigurnost, no ne zna se kada će on/ona biti imenovan. „Novi savjetnik/savjetnica bit će imenovan kada Predsjednica Republike odabere prikladnu osobu za tu dužnost. U tom pogledu Predsjednica Republike obavlja potrebne konzultacije“, odgovorili su nam iz Ureda na Pantovčaku.

Prazan kvadratić na popisu savjetnika u Uredu PRH

Ispraćaj 7. HRVCON-a u misiju „Resolute Support“ u Afganistanu bio je posljednji javni događaj na kojem je sudjelovala tadašnja savjetnica za obranu i nacionalnu sigurnost Maja Čavlović. Od tada su ispraćena još dva HRVCON-a u dvije nove misije – u NATO borbene skupine u Poljsku i Litvu, održana je konferencija „Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija“, proslavljena je 25. obljetnica oslobađanja juga Hrvatske, konačno je došlo do predsjedničinog službenog posjeta Moskvi (na kojem je, nema sumnje, razgovarano i o remontu hrvatskih helikoptera Mi-171Sh), dok su u posjetu Pantovčaku bili švedski i izraelski ministar obrane Hultqvist i Lieberman. Predsjednica je također prisustvovala i prisezi 15. naraštaja kadeta OS RH, kao i obilježavanju Dana HRM, a sudjelovala je i na 10. sjednici vlastitog Vijeća za domovinsku sigurnost. Sredinom rujna Grabar Kitarović je na Malti sudjelovala na sastanku „skupine Arraiolos“ na kojem se, među ostalim, razgovaralo i o migracijama, te sigurnosti u euromediteranskoj regiji, dok je tijekom boravka u Ličko-senjskoj županiji Predsjednica posjetila i vojarnu „Eugen Kvaternik“ u Gospiću. Sve su to bile prigode da uz Kolindu Grabar Kitarović bude i njen savjetnik ili savjetnica za obranu i nacionalnu sigurnost, no kako ta osoba još nije nađena – u ovim su je prigodama pratili ili savjetnik za vanjsku politiku (Dario Mihelin), ili predstojnica Ureda (Anamarija Kirinić), ili pak savjetnik za branitelje (Ante Deur). A kada je trebalo, mišljenje i savjete o pitanjima iz područja obrane i nacionalne sigurnosti Predsjednica je dobivala od svog Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost, poručuju iz Ureda PRH. Dio ovog Kabineta čini i Vojni kabinet, kojem je već više od 2 godine na čelu prva hrvatska generalica Gordana Garašić.

Osim ovih protokolarnih, tijekom posljednja tri mjeseca odvile su se i neke potpuno radne aktivnosti – npr. zaprimljene su i otvorene ponude za novi borbeni zrakoplov HRZ-a, te je održana i 1. sjednica Koordinacije za domovinsku sigurnost, ustrojene temeljem novog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Kako je tu riječ ipak o manje protokolarnim, a više radnim sastancima, tako su se mijenjali i predstavnici Ureda predsjednice. Što se tiče otvaranja ponuda za borbeni avion, održanog u Ministarstvu obrane 03. listopada, zanimljivo je kako su se tu razišla viđenja sudjelovanja Ureda predsjednice. Dok je MORH u priopćenju naveo da su „otvaranju ponuda prisustvovali predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga, Ureda predsjednice, Vlade RH, Državnog odvjetništva i članovi Stručnog tima za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona“, iz Ureda predsjednice za portal Obris.org kažu: „Ured Predsjednice Republike nije sudjelovao u radu tijela koja su otvarala i zaprimila ponude za višenamjenski borbeni avion, nego je s više predstavnika prisustvovao prezentaciji svih ponuda, o čemu je MORH svojim priopćenjem i obavijestio javnost. Ured Predsjednice nije sudjelovao u radu povjerenstva za procjenu i analizu ponuda“. Prema priopćenju Ministarstva obrane o završetku evaluacije ponuda, savjetnik Predsjednice RH za poslove obrane jedna je od instanci koja treba dati mišljenje i o preporuci MORH-ovog stručnog tima. Ne bude li u najskorije moguće vrijeme, odnosno u narednih nekoliko dana, imenovan novi savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost, taj bi posao možda mogao opet pripasti Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost. No taj će Kabinet imati posla i bude li ovih dana imenovan novi savjetnik, jer tko god to bio – ta osoba neće moći odmah uskočiti u procjenu kompliciranog mišljenja MORH-ovog stručnog tima. Također, iz Ureda nam je potvrđeno da do petka poslijepodne „Predsjednica Republike nije zaprimila preporuku/zaključak stručnog povjerenstva za ocjenu ponuda za višenamjenski borbeni zrakoplov“.

Prva sjednica Koordinacije za domovinsku sigurnost (Photo: OS RH/S.Brigljević)

U drugoj već spomenutoj radnoj prigodi, ponovno je savjetnik za obranu zamijenjen članom Kabineta za obranu. Naime, kako nam je odgovorila Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednice, „Ured Predsjednice Republike je na 1. sjednici Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti predstavljala predstojnica Ureda Predsjednice te tajnik Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost. Po imenovanju savjetnika/savjetnice za obranu i nacionalnu sigurnost ta će osoba predstavljati Ured Predsjednice u Koordinaciji“.

Proteklih nekoliko dana počelo se konačno neslužbeno spominjati i ime najizglednijeg kandidata za mjesto Predsjedničinog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost. Od navodna tri kandidata, spominjalo se kako će mjesto savjetnika pripasti umirovljenom pukovniku Vladi Galiću, bivšem načelniku SIS-a, kojeg je početkom 2013. godine u HDZ-u angažirao tadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko. Pokažu li se ove neslužbene glasine točnima, bit će to svojevrsna amnestija jednog od najmračnijih razdoblja hrvatske obavještajne zajednice obilježenog „obavještajnom akcijom Kameleon“ iz 1998. godine, o kojoj se svojedobno i sudovalo prije no što je čitava ta nemila priča završila u zastari. Za nadati se da izvlačenje Galićevog imena iz kandidacijskoga šešira ima tek dnevno-političku svrhu, kao probni balon odaslan s Pantovčaka prema Markovom trgu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.