Pala vučna meta na vježbi “ŠTIT 17”

 

Međunarodna vojna vježba “ŠTIT 17” dobila je danas neočekivanu pozornost javnosti i to uslijed, kako kažu u MORH-u, “izvanrednog događaja”. Priopćenje MORH-a prenosimo u cijelosti:

“Tijekom održavanja generalne probe međunarodne vojne vježbe ŠTIT 17, u ponedjeljak, 10. travnja 2017., oko 10.45 sati došlo je do izvanrednog događaja tijekom kojeg je vučna meta za gađanje ciljeva u zraku “zemlja -zrak”, koja se koristi u vježbi, a koju na sajli vuče borbeni avion HRZ i PZO-a MiG 21 pala izvan prostora poligona na civilni objekt u mjestu Ližnjan te uzrokovala manju materijalnu štetu na krovištu kuće.

Naime, pilot zrakoplova HRZ i PZO-a krenuo je prema proceduri iznad aerodroma Pula te je, izbjegavajući naseljena mjesta, krenuo prema poligonu Marlera. U samom zaokretu iznad mora, a neposredno ispred mjesta Ližnjan, oko 10:35 sati,  došlo je do pucanja nosive sajle i meta je uslijed djelovanja južnog vjetra pala u mjesto Ližnjan na privatnu kuću, te prouzročila manju materijalnu štetu.

Inače, težina mete iznosi oko 5 kg, a u slobodnom padu stabilizirajuće trake mete imaju funkciju padobrana te tako usporavaju njen pad na zemlju.

Vojna i civilna policija izašle su na teren gdje se utvrđuju uzroci ovog događaja.”

Ovu nezgodu kratko je prokomentirao i ministar obrane Damir Krstičević po završetku sjednice Povjerenstva za izradu Strategije nacionalne sigurnosti. Potvrdio je da je prilikom pada mete nastala mala materijalna šteta, ali da nitko nije stradao, te je dodao:

“Načelnik Glavnog stožera, zapovjednik HKoV-a, su bili s tom obitelji, kod te kuće. Još jednom, ja se ispričavam da se to dogodilo. Izvidi su da vidimo, još jednom, koji je uzrok, pa ćemo nakon tih svih izvida obavijestiti hrvatsku javnost. (…)”

Nastalu štetu podmirit će Ministarstvo obrane.

Vojna vježba „ŠTIT” je vježba s najdužom tradicijom u Oružanim snagama RH. Održava se dvadeset treću godinu, a s obzirom da je u početku održavana dva puta godišnje – ovogodišnji “ ŠTIT 17“ bilježi svoju jubilarnu 30 provedbu. Od 2014. godine, u vježbi sudjeluju pripadnici Slovenske vojske, čime je „ŠTIT“ dobio međunarodni status, a od 2015. godine  vježba „ŠTIT“ nalazi se u NATO katalogu vojnih vježbi. Cilj vježbe je prikazati i ocijeniti uvježbanost i osposobljenost postrojbi protuzračne obrane Slovenske vojske, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice u djelovanju na ugroze iz zračnog prostora.

Za sutra je planiran dan za VIP i za medije, čiju pozornost je već danas privukao ovaj ipak nesvakidašnji incident. Ministar Krstičević uvjeren je da današnja nezgoda neće utjecati na sutrašnji dan:

“Kažem još jednom – vojska mora vježbati vodimo računa o sigurnosti, nesreća se dogodila, sagledavamo sve – nadam se do sutra, sve ćemo još jednom sve pripremiti… Sutra bi trebao biti predsjednik Slovenije i ministrica obrane Slovenije, treba bit i naša predsjednica i vrhovna zapovjednica, trebao bih biti ja… Ja vjerujem da će se sve to dogoditi i da ćemo sutra imati jednu vježbu koja će se odraditi na najbolji mogući način, i da ćemo još jednom u sinergiji Slovenske i Hrvatske vojske imati jedno dobro gađanje, da se još jednom uvjerimo u spremnost i Slovenske vojske i Hrvatske vojske, a sve u jedno savezništvo i rezultat – doprinos miru i sigurnosti ovdje na ovim prostorima.”

Kao i obično, današnji događaj ponovno će otvoriti raspravu u javnosti o opravdanosti prisutnosti OS RH na Rtu Kamenjak, a vjerojatno će netko potegnuti i vječnu temu o “opasnostima koje nam prijete od dotrajalih i traljavo remontiranih MiG-ova”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.