Pad Zlina – u istrazi pomažu i Česi

 

Prošla su puna dva mjeseca od pada školskog aviona ZLIN 242L oznake 403 iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Pri padu su poginula dvojica pripadnika HRZ-a – natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić. Momentalno su formirana dva povjerenstva – jedno je osnovao načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, a drugo ministar obrane, te su momentalno obustavljene sve obuke koje se provode na tom tipu aviona. Zbog ove nesreće – druge u samo 5 mjeseci – ministar obrane Damir Krstičević podnio je neopozivu ostavku, koju je par dana kasnije prihvatio i premijer Andrej Plenković.

Tijekom protekla dva mjeseca više se ništa nije čulo o istrazi ove nesreće, pa smo upitali Ministarstvo obrane što se događalo proteklih tjedana. Naravno, MORH je odgovorio kako je „istraga i dalje u tijeku“, te da „u istrazi sudjeluje i proizvođač aviona“. To bi značilo da su u istragu uključeni i češki stručnjaci iz kompanije „Zlin Aircraft a.s.“, nekada poznate i kao „Moravan Otrokovice“ (ili samo „Moravan“), s gotovo 100-godišnjim iskustvom u proizvodnji raznih letjelica. Po završetku istrage, kad god to bude, Ministarstvo obrane će izvijestiti javnost o njenim rezultatima, odgovorili su nam iz MORH-a.

Od nesreće pa do danas…

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je poduzelo čitav niz mjera kako bi se nastavila eksploatacija aviona Zlin 242L. Među ostalim, provedeni su pregledi obima 100-satnog naleta te na njima nisu uočena odstupanja od očekivanih vrijednosti“.

Na press konferenciji održanoj odmah nakon nesreće, rečeno je da je avion Zlin 242L oznake 403 bio vrlo pouzdan i ispravan, te je samo dan prije pada bio na redovitom 100-satnom pregledu, nakon kojeg je bio izvršen probni let. Pali Zlin je tijekom 13 godina eksploatacije u HRZ-u skupio ukupno 1.361 sat naleta, što je u zrakoplovstvu prilično mali broj sati.

Zapovjednik HRZ-a na prvom letu avionom Zlin 242L (Photo: vojnipilot.hr)

Iako je odmah nakon nesreće privremeno obustavljena obuka na avionima Zlin 242L, ona je u međuvremenu nastavljena. „Letenje na avionima ZLIN 242L je nastavljeno i na njima se provodi selekcija kandidata za kadete-pilote“, poručuju iz MORH-a. Da bi demonstrirao sigurnost letenja u Zlinu, u njemu je u petak 3. srpnja po prvi puta u svojoj karijeri letio i zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec. On se u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku susreo s polaznicima selekcijskog letenja za 29. naraštaj hrvatskih vojnih pilota, istaknuvši kako su Ministarstvo obrane i OS RH učinili veliki napor kako bi cijeli dosadašnji proces pripreme i organizacije selekcijskog ciklusa protekao sigurno i uspješno.

Nastavlja se obuka

U pripremama za selekcijsko letenje (Photo: HRZ/L.Parlov)

Naime, u Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Rudolf Perešin“ u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku započela je u četvrtak, 2. srpnja 2020. godine, teorijska priprema za selekcijsko letenje kandidata za 29. naraštaj vojnih pilota i 8. naraštaj onih koji će se školovati po programu izvan projekta „Kadet“. Kandidati za 29. naraštaj su se po završetku srednje škole javili na natječaj za vojnog pilota, a kandidati za 8. naraštaj izvan projekta „Kadet“ pripadnici su OS RH koji su se na selekcijsko letenje prijavili iz svojih postrojbi. Ove godine su, po prvi put na temelju Javnog poziva, na selekcijsko letenje došli i učenici trećih razreda srednjih škola. Ukoliko uspješno završe selekcijsko letenje, onda mogu s Ministarstvom obrane potpisati ugovor o stipendiranju temeljem kojeg će primati stipendiju do kraja srednjoškolskog obrazovanja, te će slijedeće godine – odnosno po završetku srednje škole – nastaviti školovanje za vojnog pilota kao polaznici 30. naraštaja. Nakon što u Središta za obuku HRZ-a usvoje potrebna znanja o tehničkim značajkama aviona ZLIN 242 L, kandidati za pilote će početi praktičnu obuku letenja u 392. eskadrili aviona.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.