Otkazan CROIMAS!

 

Čini se da ova Vlada nema sreće kada je u pitanju vojno zrakoplovstvo. Nakon višemjesečnog izbjegavanja donošenja odluke o kupovini novih borbenih aviona za HRZ, jutros je Vlada na svojoj 56. sjednici morala donijeti odluku o otkazivanju prvog hrvatskog vojnog aero-mitinga CROIMAS. Doduše, ministar obrane Mario Banožić nije to rekao baš tako izravno, već je sve zakamuflirao u činovničko frazeologiranje o „stavljanju van snage odluke o odgodi“:

„Kada govorimo o drugoj točki, odnosno Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage odluke o odgodi održavanja prvog hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga CROIMAS 2020, to je… On se trebao održati 30. svibnja 2020. godine u Zadru, no zbog situacije s bolesti COVID-19 Vlada Republike Hrvatske 2. travnja donila je odluku o odgodi održavanja ovog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga za 30. svibnja 2021. godinu. S obzirom na navedeno, i na to da je većina vojnih aero-mitinga u svijetu otkazana, kao i da zbog situacije s pandemijom je smanjen odaziv sudionika za sudjelovanje na ovakvoj manifestaciji, predlaže se donošenje odluke o stavljanju izvan snage odluke od 2. travnja 2020. godine“.

Kako se iz naziva ove točke Vladinog dnevnoga reda ne može jasno razaznati o čemu se radi, budući je ona prije svega zbunjujućeg kobasičastog naziva „Odluka o stavljanju izvan snage Odluke o odgodi održavanja prvog hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga ‘CROIMAS 2020’“, treba podsjetiti da je Vlada prošle godine otkazala „CROIMAS“ zakazan za 30. svibnja 2020., i prebacila ga na 30. svibnja 2021. godine. Danas je Vlada zapravo i formalno otkazala „CROIMAS“ – koji bi se po toj prošlogodišnjoj zamisli trebao održati za 3 tjedna. No, ovoga puta nema naznake baš nikakve odluke o nekom potencijalno novom datumu održavanja ovog vojnog aero-mitinga.

Baš kao i prošle godine, i ove godine se masovno otkazuju ovakve zrakoplovne priredbe. Prošle godine je zbog pandemije bolesti COVID-19 od planirana 243 europska air-showa otkazano njih 228, dok su ove godine planovi bili bitno skromniji – planirano je 112 ovakvih manifestacija, no i oni se otkazuju gotovo na tjednoj razini. Otkazana su i dva najveća europska događanja – Paris Air Show (Le Bourget) i RIAT, a i za ovog kolovoza najavljeni mađarski Kecskemét Airshow je pod znakom pitanja. Mađari još uvijek slažu listu zainteresiranih zrakoplovnih akrobatskih skupina, i to pod oznakom „ako će pandemija dozvoliti događaj“. Tu nije problem da ne bi bilo publike, jer publike uvijek ima, ali je procjena da bi gledatelja bilo i do 10 puta manje nego u normalnim prilikama. A takav bitno smanjeni odaziv teško da može opravdati kompliciranu organizaciju ovakvih događanja, koja je dodatno zakomplicirana zbog „epidemioloških mjera“. Jedino što zapravo brine u današnjoj Vladinoj odluci o novom otkazivanju CROIMAS-a je to da se – barem nominalno – uopće ne spominje organiziranje ovog air-showa u neka bolja  vremena, pa možda i za godinu-dvije, ili „ovisno o stanju pandemije“. Treba se samo nadati da, kao i svih proteklih godina, “CROIMAS” ne ostane tek papirnati prijedlog trajno zaboravljen u nekoj ladici!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.