OS RH pružaju tehničku pomoć Makedoniji

 

Kako smo već pisali prije nekoliko tjedana, Republika Makedonija ima ozbiljnih problema sa svojim transportnim helikopterima Mi-8. Njih se kupilo, a onda i remontiralo u Ukrajini, nakon čega je u službenom Skopju izbio i oveći korupcijski skandal. No, tu očigledno stvar nije završila, budući da Makedonija tek polagano hvata konce čitave te “helikopterske priče”. Pri tome, pri ruci im se oko elementarnog osposobljavanja letjelica izgleda našla i Republika Hrvatska – koja je jučer put Skopja uputila i poseban stručni tim OS RH.

Kako donosi službena internetska stranica hrvatskih Oružanih snaga, jučer je u Makedoniju stigao tim stručnjaka iz sastava HRZ i PZO, ne bi li ondje pružili „Pomoć stručnog tima po pitanju pregleda i radova na IRE (instrumenti, radio i elektrooprema) opremi helikoptera“. Ti bi najavljeni radovi trebali biti obavljeni do 23. siječnja ove godine, kada se očekuje i povratak hrvatskih stručnjaka.

Otposlani stručni kadar iz Hrvatskog zrakoplovstva tijekom njihove misije u Makedoniji predvodi satnik Vlastimir Lončarić, a od ukupno petorice članova tima očekuje se da mjerno-ispitnom opremom koju su sa sobom donijeli pri tamošnjem zrakoplovstvu izvrše tehnički pregled i radove potrebne za dovođenje makedonskih helikoptera u ispravno stanje za letenje. Spomenimo da je veći dio hrvatskog stručnog tima sastavljen od ljudi iz Zrakoplovno-tehničke bojne 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO – postrojbe u kojoj je prošle godine uspješno usvojen 1000-satni povremeni pregled na helikopterima Mi-171 Sh. Ujedno, OS RH napominju i da pripadnici ovog stručnog tima – koji u Makedoniji predstavlja HRZ i PZO, ali i Hrvatsku – imaju i po 20 godina radnog iskustva na tipu helikoptera Mi-8, te svim njegovim inačicama koje su se tijekom vremena koristile u Hrvatskoj vojsci.

Pritom je zanimljivo da u delegaciji nema stručnjaka iz Zrakoplovno-tehničkog centra, čija je ambicija, kako mu piše na web-stranici, postati regionalnim centrom za servisiranje zrakoplova. Donedavni ministar obrane Makedonije, Talat Džaferi, posjetio je ZTC prije gotovo godinu dana, prilikom svog radnog posjeta RH, te se tom prilikom upoznao s radnim procesima zavoda u Velikoj Gorici. Iako se i tada razgovaralo o mogućnostima međusobne poslovne suradnje – one između Ministarstva obrane Makedonije i ZTC-a – do toga očito ipak nije došlo, budući da tehničku pomoć po pitanju dovođenja u letno stanje makedonskih helikoptera sada pruža HRZ i PZO.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.