Panzerhaubitze (PzH2000) stižu u RH

 

Danas, 5. prosinca 2014. godine, u 13 sati, na Trgu kralja Krešimira IV u Zagrebu potpisan je Sporazum o nabavi njemačkih samohodnih haubica sustava PzH2000. Nakon brojnih mjeseci nagađanja, a onda i konkretnih najava, danas je s hrvatske strane svoj potpis na ovaj dokument stavio Viktor Koprivnjak, pomoćnik ministra obrane RH zadužen za materijalne resurse, dok je u ime Savezne Republike Njemačke to učinio Helmut Richter, izvršni direktor Saveznog ureda za opremanje, informacijske tehnologije i održavanje pri Ministarstvu obrane Savezne Republike Njemačke. Iako to nije bilo unaprijed najavljeno, ovoj su ceremoniji prisustvovali i ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, te njemački vojni izaslanik pukovnik Jörg Rauber i njemački veleposlanik u RH Hans Peter Annen.

Ovim je Sporazumom za Oružane snage RH osigurana nabava 12 operativnih haubica PzH2000, oružja koje je u matičnim  Oružanim snagama SR Njemačke postalo višak zbog još jedne u nizu radikalnih reorganizacija i smanjenja tamošnjega broja topničkih postrojbi. Ovom modernizacijom Hrvatska kopnena vojska dobiva moderni samohodni topnički sustav sposoban i za indirektnu vatrenu potporu na radikalnim dometima, i uz korištenje više vrsta najnovijeg precizno vođenog streljiva. Uz to, ova nabava predstavlja ispunjavanje i jednog od preuzetih Ciljeva sposobnosti NATO-a – navodnog naslovljenog “Pružanje topničke potpore do dometa od 40 kilometara”.

Kao što smo na portalu Obris.org već pisali, samohodne haubice sustava PzH2000 topničko su oružje izuzetne vatrene moći – koju osigurava top kalibra 155 mm i duljine cijevi od 52 kalibra. Uz iznimnu mobilnost, te napredno streljivo, za ovaj se topnički sustav posebno ističe i mogućnost ostvarivanja simultanog udara na cilj s do 5 projektila u nizu, a sve unutar razmaka manjeg od 2 sekunde. Prije predaje u Oružane snaga RH, na haubicama će biti izvršeni svi potrebni servisi te prilagodba za uporabu u OS RH, koja uključuje ugradnju komunikacijske opreme, ugradnju najnovije inačice sustava za upravljanje paljbom, bojanje, izmjena natpisa i sl. Opremanje i uvođenje haubica PzH 2000 u operativnu uporabu, prema Nacrtu prijedloga Dugoročnog plana razvoja OS RH 2015-2024. planirano je do 2019. godine.

Što se čulo na potpisivanju?

Kao prvo, u sklopu ove izuzetno kratke ceremonije, riječ je uzeo pomoćnik ministra Viktor Koprivnjak. Bio je prilično konkretan, ističući kako će ovaj postupak opremanja i modernizacije OS RH ići u dvije faze – gdje će prvih šest oružja tipa Panzerhaubitze 2000 u Hrvatsku stići krajem slijedeće godine, a onda još šest komada 2016. godine. Ova je dinamika zanimljiva budući da odstupa od dosad objavljivanih satnica – budući da itekako dovodi u pitanje moguću prezentaciju ovog novog oružnog sustava na vojnom mimohodu kojeg su najavljivalo za predstojeću 20. godišnjicu operacije Oluja. Koprivnjak je napomenuo i ponešto financijskih parametara:

Ugovor je vrijedan 12 milijuna eura. Cjelokupni sustav bit će vrijedan 41 milijun eura, a osim ovih Panzerhaubitza, koje ulaze u cijenu – on sadržava, znači, i obuku, i rezervne dijelove, i prilagodbu Panzerhaubitza, i elektroničke sustave kojima se moraju još opremiti Oružane snage. Mogu reći da nabavom ovih Panzerhaubitza Hrvatska kopnena vojska ispunjava cilj sposobnosti – a to je ‘Pružanje topničke potpore do dometa od 40 kilometara’“.

Od njega se moglo saznati i ponešto više o sadržaju spomenutih dodatnih troškova, navedenih kao “prilagodba oružja za uporabu u OS RH”. Tu je obuhvaćena obuka pripadnika OS RH za rad s novim oružjem, izvođenje pretpredajnog servisa, modernizacija softvera (sustav za upravljanje paljbom i operativni centar), bojanje i izmjena natpisa, te drugo. Na to se prisutnima obratio i gost iz Njemačke, već spomenuti  Helmut Richter, inače Izvršni direktor Saveznog ureda za opremanje, informacijske tehnologije i održavanja pri Ministarstvu obrane SR Njemačke. U iznimno kratkome obraćanju na engleskome on je istaknuo kako ovaj sporazum jasno oslikava dobre odnose Hrvatske i SR Njemačke, te izrazio nadu kako RH ipak neće biti u situaciji da mora koristiti ovo napredno njemačko oružje.

Nakon toga su riječ još uzeli i načelnik Glavnog stožera OS RH Drago Lovrić, te zaključno i ministar Ante Kotromanović. Iz obraćanja javnosti generala Lovrića treba spomenuti inače prilično rijedak primjer zahvale Ministarstvu obrane i Vladi Republike Hrvatske za davanje sredstava potrebnih da bi se OS RH opremilo “ovom, najnaprednijom i najboljom haubicom na svijetu“, kojom će uz izgradnju vlastitih sposobnosti OS RH ojačati i “u cilju obrane našeg vlastitog nacionalnog teritorija“. Dok su ove teze prilično nesporne, ponešto je diskutabilniji nastavak kojim je general Lovrić počastio prisutne goste i novinare – naime, prema Lovriću:

S time potvrđujemo da naše Oružane snage izgrađuju balansirano – sve tri grane naših oružanih snaga. U tijeku ovog tjedna je potpisan ugovor o opremanju Hrvatske ratne mornarice s obalnim ophodnim brodovima, a danas s ovim Panzerhaubitzama, potpisan je ugovor o opremanju naše Hrvatske kopnene vojske. Smatram da ćemo s time postići značajnu modernizaciju naše Hrvatske kopnene vojske, da ćemo dostići sposobnosti koje smo planirali Dugoročnim planom razvoja, i da ćemo pokazati da smo najnaprednija i najsposobnija vojska u regiji“.

Balansirani razvoj svih grana OS RH

Balansirani razvoj svih grana OS RH

S jedne strane, lako bi se tu moglo načelno primijetiti kako je prilično otužna regija u kojoj 12 komada pojedinog oružja napravi totalnu razliku (a da nije riječ o nuklearnom oružju, strateškim projektilima, ili nečem ipak malo spektakularnijem od ponešto dobrog samohodnog topništva). Pri tome, a kao drugo, bolje bi zvučalo i spominjanje balansiranog razvoja svih grana OS RH da posljednjih tjedana nije i u javnosti bilo poprilično riječi o spomenutom novom Dugoročnom planu razvoja OS RH – u kojem se jasno vidi da HKoV napreduje, HRM rubno održava sposobnosti, dok HRZ i PZO ostaje visjeti u zraku, s nejasnom perspektivom kako opremanja tako i ukupnog preživljavanja. No nije general Lovrić bio jedini kojeg je ponijela razvojno-kupoprodajna atmosfera ovoga tjedna.

Ministar obrane Ante Kotromanović, koji je svojim slovom zaključio događanje, uz svoje zadovoljstvo ovim Sporazumom, odlučio je istom prilikom poslati u javnost i niz bitnih poruka:

Ja ću potvrditi nekoliko stvari. Kao prvo, da je nama njemačko Ministarstvo naš partner, naš strateški partner. I da mi imamo puno projekata koje razvijamo, koje ćemo razvijati zajedno sa Saveznom Republikom Njemačkom. Ovo je direktan sporazum, tu nema posrednika – to su dva ministarstva… Znači, dvije države. I, u budućnosti, ono što još ćemo raditi s Ministarstvom obrane SR Njemačke, to je kupovina dva broda, minolovca, i kupovina kamiona – što već radimo, tijekom ove godine.

Drugo, da – ovo je za nas uspješan tjedan. Potpisali smo ugovor, nakon dugotrajnog postupka, za izgradnju pet obalnih ophodnih brodova. Danas smo potpisali sporazum i ugovor o kupovini Panzerhaubitza – što je jedno od najmoćnijih oružja, koje će sigurno biti u ovoj regiji, i najbolji u svojoj vrsti. I, mi smo sretni. To je kruna našeg rada, naših štednji ove tri godine… I Oružane snage, i Ministarstvo obrane se potrudilo, da novac koji smo uštedjeli na raznim stavkama, na raznim stvarima – koje su nam se činile, i čine se, i bile su nepotrebne – mi smo to pametnom politikom doveli do toga da ta sredstva sačuvamo, iako su nam jedan dio sredstava oduzimali, što se tiče Ministarstva obrane… Ali, mi smo svejedno našli dovoljno snage i sredstava da oplemenimo našu vojsku, da kupimo sredstva koja su važna“.

Za kraj, i Kotromanović se osvrnuo na tematiku balansiranog razvoja pojedinih grana OS RH – i to po pitanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, oko kojeg se uz pitanje nadzvučne borbene komponente već mjesecima nagađa i o sudbini helikopterskog segmenta – o čemu smo ponešto spominjali i na stranicama portala Obris.org. Povezujući u dnevnim novinama već spominjane nabave helikoptera sa stanjem obrambenih financija i javnih nabava Kotromanović je tu objavio:

Najavit ću još jedan projekt – a to su helikopteri. Ja se nadam da ćemo iduće godine mi također, isto, potpisati ugovor sa određenim tvrtkama, iz SAD-a… gdje ćemo pristupiti modernizaciji i opremanju, i sa Ministarstvom obrane SAD-a – opremanju naših Oružanih snaga novim tipovima helikoptera, “Kajove” (Bell OH-58 Kiowa Warrior) i “Blek Hok” (Sikorsky UH-60 Black Hawk ). Mi smo vodili pametnu politiku štednje do sada, i prije nekih dvadesetak dana prošli smo sve naše stavke, zajedno, sa desetak generala i visokih časnika iz Oružanih snaga, i iz Ministarstva… i ne vidimo više mogućnosti da bilo što napravimo po tom pitanju. Ali, mi smo se dokazali, kao dobri poslodavci – kada su u pitanju proračunska sredstva, i čuvanje sredstava… I, u nekoliko godina smo sačuvali, uštedjeli, jako puno. Ponovit ću samo da smo prošle godine na nabavi uštedjeli preko 120 milijuna kuna, a koliko smo uštedjeli ove godine na nabavi – to ćemo znati kad zaključimo ovu godinu, i kad prezentiramo privremeni plan nabave za iduću godinu“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.