Opet međuresorno o nabavi borbenih aviona

 

Kako je priopćila Vlada Republike Hrvatske, u petak 2. kolovoza malo iza 17 sati, tog je dana održana i druga po redu sjednica nedavno zasnovanog Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona (VBA).

No, za razliku od prve sjednice ovoga tijela, s koje je u javnost pušteno još i donekle sadržajno priopćenje, vijesti s današnje sjednice održane u prostorima Vlade RH bitno su kraće i nejasnije. U obavijesti od samo tri rečenice javnosti je priopćeno kako se na sjednici prihvatilo Načelni plan aktivnosti u procesu nabave aviona (koji, naravno, nije ni u nekoj gruboj te skraćenoj formi stavljen na uvid javnosti). Uz to, navedeno je i:

“Nakon što se utvrdi interes za dostavljanjem ponuda, svim zainteresiranim državama uputit će se pisma kojim se formalno traže ponude aviona, u skladu s taktičko-tehničkim zahtjevima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“.

Na prvi pogled, to (neizravno) zvuči kao da Vlada RH zapravo prvo iznova kreće u postupak prikupljanja informacija od potencijalnih ponuđača (Request for Information – RfI), ne bi li utvrdila razinu interesa za dostavljanjima ponuda prema zahtjevima HRZ. Kada se zadnji put krenulo tim putem, u travnju 2015. godine, ova je faza trajala preko dvije godine – budući je tim temeljem tek u srpnju 2017. onda i bio raspisan Zahtjev za ponudama (Request for Proposal – RfP).

Takav je pristup možda politički povoljan, budući da bez problema može ikakav postupak konkretne kupovine odgoditi dobrano nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, no prilično je upitno koliko se to novih i dosad neviđenih ponuda može tako iskopati – a da se o njima nije čulo i do sada (kroz vojno-diplomatske odnose s prijateljskim državama, aktivno sastančenje s pojedinim ponuđačima, te informativne posjete nizu partnerskih država koje su posljednje vrijeme i same rješavale problem obnove nadzvučnog borbenog zrakoplovstva).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.