Međuresorno povjerenstvo sastavlja RfP

 

Iz Vlade je večeras stiglo šturo priopćenje o održanoj 3. sjednici Međuresornog povjerenstva za nabavu borbenih aviona, koje prenosimo u cijelosti:

U Vladi je danas održana treća sjednica Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona (VBA). Na sjednici su razmatrane planirane aktivnosti te definirane zadaće Međuresornog povjerenstva za iduće razdoblje. Započet je rad na sastavljanju Zahtjeva za ponudom (Request for Proposal – RfP) koji će biti upućen zemljama koje budu iskazale interes, a čiji avioni budu odgovarali hrvatskim potrebama, u skladu s taktičko-tehničkim zahtjevima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“.

Prva sjednica Međuresornog povjerenstva održana je 24. srpnja ove godine, i tada je odlučeno da će polazište pri novom postupku nabave biti postojeća TT studija MORH-a, kojom se definira broj aviona i njegove karakteristike, kao i to da avion treba biti proizveden u državi-članici NATO saveza ili EU. Također je tom prilikom navedeno i da se „ne isključuju opcije koje do sada nisu razmatrane“, te da će se posebno vrednovati novi i stari avioni.

Prije Vladine ljetne pauze održana je i druga sjednica ovoga tijela (u petak, 2. kolovoza 2019.), na kojoj je prihvaćen „načelan plan aktivnosti“, te je najavljeno da „nakon što se utvrdi interes za dostavljanjem ponuda“ bi se trebalo uputiti „pisma kojim se formalno traže ponude aviona, u skladu s taktičko-tehničkim zahtjevima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“. Dok se tada nagađalo kako je tu zapravo riječ o najavi povratka ove velike javne nabave u fazu prikupljanja Zahtjeva za informacijama (Request for Information – RfI), ta nagađanja kao da potvrđuje današnja formulacija kako će budući RfP „biti upućen zemljama koje budu iskazale interes“ – što valjda tek predstoji za nedvojbeno utvrditi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.