Sastalo se Međuresorno povjerenstvo za borbene avione

 

Kako se saznalo iz priopćenja Vlade Republike Hrvatske, tijekom poslijepodneva srijede 24. srpnja 2019. u Zagrebu je održana i prva sjednica “Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona”. Ovo je tijelo bilo osnovano 4. srpnja 2019. godine, posebnom odlukom usvojenom na 164. sjednici Vlade RH, o čemu smo i pisali na portalu Obris.org.

U priopćenju Vlada RH ističe kako će se u nastavku procesa nabave višenamjenskoga borbenog aviona (VBA) i dalje  polaziti od Taktičko-tehničke studije Ministarstva obrane, kojom je (1) definirana razina ambicije RH (višenamjenske sposobnosti aviona), (2) broj aviona te njegove karakteristike, kao i (3) potrebe da se radi o VBA koji je proizveden u državi članici Sjevernoatlantskog saveza ili Europske unije. Upravo je ovo posljednje još jedna novina uvedena u predstojeći postupak – kojom se u startu jasno isključuje ponovno javljanje zrakoplovne industrije Države Izrael, ali i ponude iz Južne Koreje, koja je svojim avionom FA-50 svojedobno plijenila pažnju dijela zainteresirane lokalne publike.

Mato Mikić, Robert Hranj i Zvonimir Frka-Petešić – u 6 mjeseci od ožalošćenih zbog propasti posla s Izraelom do novog Povjerenstva

Ujedno, istaknuto je i da temeljna načela pristupa ovom velikom poslu javne nabave ostaju: (1) ugovaranje na razini vlada (Government-to-Government, G2G), te (2) traženje sveobuhvatne ponude (tzv. totalni paket). Uz to će se koristiti i iskustva te dosadašnje spoznaje o realno raspoloživim opcijama, uz posebnu te intrigantnu napomenu kako će se postupati “ne isključujući unaprijed ni opcije koje do sada nisu razmatrane“.

Dodatno je Vlada RH razjasnila i još jednu nepoznanicu oko predstojeće nabave, koja predstavlja bitan odmak od postupka provođenog od srpnja 2017. do siječnja 2019. godine. Naime, napomenuto je: “Pritom, vodit će se računa o tome da se u dva paralelna procesa posebno vrednuju novi, a posebno rabljeni avioni“. Paralelno sa spomenutim procesima odabira i nabave višenamjenskog borbenog aviona, “pokrenut će se proces istraživanja opcija za obuku pilota u pripremi za budući višenamjenski borbeni avion“, o čemu je već bilo riječi početkom ovoga mjeseca.

Živi bili pa vidjeli!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.