OOB “Omiš” na vježbi “ADRION 23” u Italiji

 

Već je postalo pravilo da OOB-31 „Omiš“ sudjeluje u vježbama ratnih mornarica Jadrana pod nazivom „ADRION“, pa njegovo sudjelovanje nije izostalo ni ove godine. Tako je „Omiš“ u subotu, 10. lipnja, isplovio iz luke Lora prema Tarantu u Italiji, koja je ove godine domaćin vježbe, i time se zaputio na svoje do sada najdalje pomorsko putovanje.

Posada OOB-31 “Omiš” pred polazak za Taranto (Photo: HRM)

Vježba „ADRION 23“, u kojoj sudjeluju ratne mornarice Albanije, Crne Gore, Grčke, Italije, Slovenije i Hrvatske, počela je u utorak, 13. lipnja, dvodnevnom računalno potpomognutom vježbom „ADRION 23 CAX“, koja simulira aktivnosti koje će se na istom geografskom području odvijati na moru zadnja 2 dana vježbe. Taj praktični dio vježbe – „ADRION 23 LIVEX“ – trebao bi započeti upravo danas. Osim OOB-31 “OMIŠ”, u vježbi sudjelujui ophodni brod albanske ratne mornarice, fregate grčke i talijanske ratne mornarice, zatim tegljač, helikopter i MIO tim talijanske ratne mornarice, te nacionalna mornarička operativna središta. Uz aktivnosti ronjenja i podvodnog pretraživanja pomoću besposadnog vozila (ROV), provodit će se i topnička gađanja na moru, vježbe združenog manevriranja, traganja i spašavanja, gašenja požara te presretanja i prekrcaja na sumnjivo plovilo iz zraka i s mora. „ADRION 23 LIVEX“ završava sutra, 16. lipnja, nakon čega će se vratiti u Split.

OOB-31 „Omiš“ po prvi je puta sudjelovao na međunarodnoj pomorskoj vježbi „ADRION“ 2019. godine u Crnoj Gori, te 2022. u Hrvatskoj kao zemlji-domaćinu, uz zapovjedni brod BŠ-72 „Andrija Mohorovičić“.

 

OOB-31 „Omiš“ u luci Taranto prvog dana vježbe „ADRION 23 CAX“ (Izvor: „Marine Traffic“)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.