Odbor za obranu – jednoglasno za Kiowe!

 

Podržava se projekt opremanja OS RH s helikopterima Kiowa Warrior!“, pročitao je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan (SDP) jednoglasnu odluku svih 11 prisutnih članova, donesenu u nepunih pola sata obrazlaganja i rasprave. Iako se, naročito u odnosu na Vladine sjednice, pola sata čini kao beskrajno puno vremena, na jutrošnjem Odboru za obranu nije se moglo čuti nešto bitno novijih stvari od do sada već poznatih. Iako je glavnim obrazlagateljima – načelniku GS OS RH Dragi Lovriću i pukovniku Michaelu Križancu – nedostajala struktura odgovora na 5 osnovnih novinarskih pitanja (tko, što, gdje, kada i zašto), očito je bilo njihovo uzbuđenje zbog prinove koja će tijekom ove godine doći u Hrvatsku.

Pukovnik Michael Križanec, tajnik MORH-a Petar Barać, načelnik GS OS RH gen. Drago Lovrić, ministar obrane Josip Buljević, budući načelnik GS gen. Mirko Šundov

Ministar obrane Josip Buljević podsjetio je članove Odbora za obranu kako im je u dopisu od 18. veljače opisan cjelokupni postupak nabave helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, napominjući da se radi o projektu od strateške važnosti za kojeg je bitno da se što skorije i što brže realizira. Načelnik GS OS RH, general Drago Lovrić, koji je od početka vodio cijeli ovaj projekt, spomenuo je da se radi o helikopterima OH-58D Kiowa, lakim izvidničkim borbenim helikopterima s izuzetnim sposobnostima, koji su postali višak u opremi vojske Sjedinjenih Američkih Država.

„Sagledavajući te viškove i sagledavajući sposobnosti tih helikoptera, mi smo izvršili nadzor tih helikoptera u SAD-u, sagledali smo njihove sposobnosti, sagledali smo u kakvom su stanju i smatramo u OS da je to projekt od strateškog značaja, kao što je rekao ministar obrane, koji će omogućiti nove sposobnosti naših OS. Taj helikopter je jedan od helikoptera koji omogućava uvođenje OS RH, odnosno našeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, u 21. stoljeće po pitanju tehnologije,“

rekao je Lovrić, dodavši kako će taj helikopter znatno doprinijeti borbenim sposobnostima OS RH:

„Zahvaljujući sposobnostima i senzorima koje ima taj helikopter, kao i naoružanju i vojnoj opremi, mi postajemo dominantni po pitanju izviđanja, borbenog djelovanja iz zraka, uvezivanja borbenih sustava… omogućavamo djelovanje složenih borbenih sustava u jedinstvenom sustavu – znači, omogućava nam se uvezivanje haubica, bespilotnih letjelica, helikoptera u jedinstveni zapovjedno-formacijski i komunikacijski sustav. On omogućava poništavanje visokovrijednih ciljeva, ima mogućnost djelovanja na protuoklopne ciljeve do 8 km, ima mogućnost bliske zračne potpore.“

Izabrane Kiowe za OS RH

Iako za RH odabrane Kiowe nisu potpuno nove, one su u takvom stanju da izgledaju kao nove, uvjeravao je Lovrić saborske zastupnike. Kada bi se gledala vrijednost takvih novih helikoptera, ona bi iznosila 208 milijuna dolara, no budući da nisu „friško ispod čekića“, procijenjena je vrijednost ipak manja, računao je Lovrić:

„Na tu procijenjenu vrijednost mi trebamo platiti porez na dodatnu vrijednost koji će iznositi oko 12,5 milijuna dolara. Također imamo i vrijednost donirane opreme i donirane obuke – ta vrijednost donirane obuke je 3,8 milijuna dolara. Ali potrebna je i oprema koju je potrebno nabaviti još, a to su oružni sustavi, lanseri, projektili, rakete, streljivo, pričuvni dijelovi i alati – za jedno 2 do 3 godine uporabe. Alati i mjerni uređaji, zemaljska oprema za potporu letenju, interna logistička potpora, transport avionima C-17 iz SAD u RH, kao i usluge tehničke ispomoći. I ta vrijednost je negdje oko 29,1 milijun dolara. Međutim, mi u sredstvima pomoći SAD-a imamo 18,1 milijuna dolara na koje možemo računati, i još smo predvidjeli negdje 7 milijuna dolara tako da bi naše plaćanje bilo tako reći minimalno iz našeg proračuna. Platili bi znači prvenstveno ovu opremu, dodatnu, iz sredstava koje bi dobili od SAD-a.“

Dok istodobno MUP nabavlja helikopter čija je cijena oko 200 milijuna kuna po komadu – dok će Hrvatska za isto toliko milijuna dobiti 16 izvidničko-borbenih helikoptera, zaključio je načelnik GS.

Pukovnik Michael Križanec u pregledu Kiowa

Pukovnik Michael Križanec, član stručnog tima GS OS RH koji je letio i birao Kiowe u SAD-u, podsjetio je na mogućnost dvojne, i vojne i civilne uporabe OH-58D:

„Sa 16 ovih malih, izuzetno ekonomičnih, sposobnih helikoptera mi možemo zaustaviti tenkovsku bojnu puta 4“,

tvrdi Križanec, ističući i određene civilne namjene te letjelice, poput nadzora granica i površine mora i kopna, te traganje i npr. zimskim uvjetima Velebita – gdje do posebnog izražaja dolaze senzori ovih letjelica.

„Integracija tog sredstva i dovođenje do pune operativne sposobnosti je proces kojeg bi mogli dostići unutar godinu i pol dana od isporuke“,

rekao je Križanec, s kojim smo napravili i veliki intervju upravo o prednostima i manama helikoptera Kiowa, te će biti objavljen u narednih nekoliko dana.

Članovi Odbora za obranu: Predrag Matić, Ines Strenja Linić, Damir Krstičević, Igor Dragovan, Zdravko Ronko

Da će odluka članova Odbora za obranu biti jednoglasna, lako se moglo zaključiti iz kratke rasprave koje je potom uslijedila. Povremeno se činilo kao da se nalazimo na sjednici Odbora za ratne veterane, a ne za obranu, jer su se svi zastupnici koji su se javili za riječ (s izuzetkom Tanje Vrbat Grgić) pozivali na svoje iskustvo u Domovinskom ratu i prednosti koje bi imali da su imali i Kiowe iznad sebe. Ratni zapovjednik Damir Krstičević (HDZ) rekao je da je „baš sretan što ovo ide u dobrom smjeru“, te je pohvalio nadogradnju i povezivanje Kiowa s drugom opremom koju OS RH imaju ili će imati u budućnosti.

I Ines Strenja Linić (Most) podsjetila se svojih ratnih dana, spominjući kako je strepila zbog neprijateljskih Gazela iznad svoje glave.

„Nabavkom ovih heliHoptera napokon izlazimo iz ruskih heliHoptera kojima ističu resursi i najzad se okrećemo zapadnoj zrakoplovnoj tehnici. Nadam se da ćete tako nastaviti i što se tiče zrakoplova,“

rekla je Strenja Linić, koja očito nije uočila činjenicu da se dolaskom Kiowa ne otpisuju postojeći transportni helikopteri ruskoga podrijetla. Kao liječnica, pohvalila je danonoćni trud pripadnika HRZ-a u obavljanju sanitetskog prijevoza.

Tanja Vrbat Grgić

Tanja Vrbat Grgić

Upravo je to – medicinski letovi i sanitetski prijevoz – zanimalo i SDP-ovu Tanju Vrbat Grgić. Njoj je bilo drago danas čuti koliko su Kiowe značajne za Hrvatsku vojsku, a još joj je draže čuti i da će biti u potpori insitucijama civilnog društva. Što to točno znači, te mogu li se OH-58D koristiti i u medicinske svrhe – pitala je Vrbat Grgić predstavnike MORH-a i OS RH. Odgovorio joj je ministar obrane Josip Buljević:

„Nažalost, ovo je dvosjed helikopter, on nema tehničke mogućnosti za transport, on ne spada u skupinu… On je borbeno-izvidnički  helikopter i on ne spada u skupinu transportnih helikoptera. Međutim, moram vas informirati da mi imamo pregovore s ministarstvom zdravstva oko pružanja tih usluga – mi s postojećom helikopterskom flotom možemo izvršiti sva njihova traženja i mislim da će taj sporazum biti realiziran u roku od oko mjesec dana.“

Ugovor s američkom stranom o nabavi 16 Kiowa za potrebe OS RH trebao bi se potpisati najkasnije u ponedjeljak, 29. veljače.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.