Kiowe i Šundov pred Saborom

 

Za sutra, srijeda 24. veljače, sazvana je prva sjednica Odbora za obranu u ovom sazivu Hrvatskog sabora. Iako su neki odbori već konstituirani, Odboru za obranu na čelu sa SDP-ovcem Igorom Dragovanom prva sjednica bit će žestoko krštenje. Prvenstveno je tome tako zbog iznimno zanimljivog dnevnog reda, čije će odluke itekako utjecati na Oružane snage RH u narednom višegodišnjem razdoblju.

Photo: MORH/OS RHPrva predložena točka dnevnog reda je „Prijedlog za razrješenje i imenovanje načelnika GS OS RH“. Temeljem Vladine odluke od 11. veljače, saborski Odbor za obranu treba dati mišljenje o razrješenju dosadašnjeg načelnika GS-a Dragi Lovriću, kojem mandat završava s posljednjim danom veljače, te o imenovanju Lovrićevog nasljednika, za što se predlaže general-pukovnika Mirka Šundova. Kada je saborski Odbor prije punih 5 godina na stol dobio prijedlog o imenovanju kandidata Drage Lovrića za nasljednika Josipa Lucića na dužnosti načelnika GS OS RH, Lovrić je bio pozvan na kratak razgovor o svom liku i djelu. Isto se očekuje i sutra, kada bi kandidat Šundov pred članovima Odbora za obranu trebao reći nešto o sebi i svojim planovima za Oružane snage.

Čak i ako ne padne na tom prvom testu, Šundov može biti bez problema imenovan za načelnika GS-a, budući da je prema odredbama Zakona o obrani iz 2013. godine za njegovo imenovanje potrebna suglasnost predsjednice i Vlade RH. Ta suglasnost je već postignuta, dok se mišljenje Odbora samo traži, ali tu zapravo i nije bitno kakvo će ono biti – tko dugo dok bude dano. Šundova čeka još jedna novost koja proizlazi iz posljednjeg Zakona o obrani, a to je da mu mandat traje 4 godine, a ne dosadašnjih 5. Već se ranije moglo čuti da je Mirko Šundov bio prvi izbor Kolinde Grabar Kitarović, koja ga je upoznala dok su oboje bili na službi u Bruxellesu (Kitarović kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, a Šundov kao hrvatski vojni izaslanik), te da smatra da je riječ o „vrhunskom profesionalcu koji je sudjelovao u Domovinskom ratu i bio zapovjednik, koji iznimno dobro predstavlja Hrvatsku i jako je cijenjen u međunarodnoj zajednici“.

Druga točka dnevnog reda sutrašnje sjednice saborskog Odbora za obranu je „Projekt opremanja OS RH helikopterima OH-58D Kiowa Warrior“. Tu se od Odbora također traži (neobvezujuće) mišljenje o nabavi (u skladu s 2. stavkom članka 6 Zakona o obrani, koji glasi “Odbor iz stavka 1. ovoga članka daje mišljenje Ministarstvu obrane o nabavi za potrebe obrane za vrijednosti veće od 5,000.000,00 eura prije pokretanja postupka javne nabave“) 16 helikoptera Bell OH-58 Kiowa, verzije D, iz sastava američke Kopnene vojske. Sve letjelice su prošle kroz program konverzije s verzije A na verziju D, najstarija letjelica proizvedena je 2013., a najmlađa – 2015. godine. Već se priprema i smještaj za ove zrakoplove – za razliku od SAD-a, u Hrvatskoj će biti u sastavu HRZ-a, i to u bazi u Zemuniku, gdje već „stanuju“ postojeći HRZ-ovi Bell-helikopteri.

Iako se radi o donaciji, Hrvatska za razne dodatne robe i usluge tu mora platiti još 30 milijuna dolara, što uključuje lansere, projektile, pričuvne dijelove, zemaljsku opremu za potporu, itd. – plus dodatnih 86 milijuna kuna na ime PDV-a. Budući da je vrijednost cijelog paketa oko 1,7 milijardi kuna (prema iznosima za usporedive nabave iskazanima u okviru “US Department of Defense Budget data”), u OS RH su procijenili da je ukupno nešto manje od 300 milijuna kuna za 16 Kiowa priuštiva čak i za tradicionalno osakaćeni hrvatski obrambeni proračun.

Cijeli ovaj projekt pokrenut je i doveden do samog finala u vrijeme ministra Kotromanovića i načelnika Lovrića, a uz ponešto sreće bi njihovi nasljednici – Buljević i Šundov – već ove godine, od srpnja da rujna, na Plesu mogli dočekivati američke transportne zrakoplove s Kiowama i pripadajućom im robom za OS RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.