Novi zapovjednici u HRM

 

Danas prije podne u velikoj dvorani Doma OS RH u Splitu održana je svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice OS RH. Dužnost zapovjednika HRM-a preuzeo je komodor Ivo Raffanelli, dosadašnji zapovjednik Obalne straže RH, a razriješen je kontraadmiral Predrag Stipanović, koji od 1. siječnja 2018., preuzima dužnost vojnog predstavnika RH u NATO i EU u Bruxellesu.

Gotovo 3 godine koliko je kontraadmiral Stipanović proveo na čelu HRM-a obilježilo je mnoštvo aktivnosti, novih misija i operacija, porinuće prototipa novog OOB za Obalnu stražu RH, ispaljivanje protubrodskih projektila RBS-15B, te izlazak hrvatskih ratnih brodova na Mediteran. Neke od ovih aktivnosti nastavit će i novi zapovijednik, komodor Ivo Raffanelli. Ministar obrane Damir Krstičević već je najavio da očekuje uspješan završetak projekata koji su pokrenuti u posljednje vrijeme: povratak hrvatske vojske u vojarnu u Pločama koja će sa mornaričkim desantnim pješaštvom biti ključan izvor novih sposobnosti naše mornarice, te istaknuo projekt izgradnje prototipa Obalnog ophodnog broda i ustrojavanje studija vojnog pomorstva u Splitu. „Završetak započetih projekata, jačanje i izgradnja novih sposobnosti, zadaća je koju postavljamo pred vas i vaše suradnike“, poručio je ministar novom zapovjedniku HRM-a.

„Pred vama je vrlo odgovorna zadaća zapovijedanja tehnički i operativno vrlo zahtjevnom granom Oružanih snaga Republike Hrvatske čiji se pripadnici nalaze po čitavom svijetu od našeg Jadrana pa sve do Somalije i Afganistana. Od vas tražim da i dalje unapređujete sustav koji će u svakom trenutku biti sposoban zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet, kao i nacionalne interese Republike Hrvatske u području odgovornosti HRM-a te da i dalje nastavite pružati potporu civilnim institucijama“, rekao je zapovjedniku Raffanelliju izaslanik predsjednice i načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov. „Hrvatska ratna mornarica mora biti grana na koju će se naši saveznici, a u prvom redu naši građani uvijek moći osloniti“, zaključio je general Šundov.

Pohvalivši svog prethodnika, komodor Raffanelli je obećao: „Stojim pred vama s iznimnim osjećajem obveze i odgovornosti. Uložit ću dva svoja znanja, sposobnosti i napore“. Od posebnih prioriteta novi zapovjednik HRM najavio je ustrojavanje satnije i u konačnici pričuvne bojne mornaričko-desantnog pješaštva, implementaciju ciljeva sposobnosti i deklariranje snaga HRM -a za sudjelovanje u NATO i EU vođenim operacijama. U izjavi za medije nakon svečanosti primopredaje dužnosti, Raffanelli je najavio i novi projekt kojeg si stavlja u zadatak: „Nadam se da će uskoro biti završena gradnja obalnoga ophodnog broda, a nakon toga će se krenuti u gradnju serije od četiri takva broda. Međutim, nama trebaju kvalitetniji brodovi puno većih sposobnosti i puno veće autonomije kako bi mogli odgovoriti zadaćama poglavito u gospodarskom pojasu, a to su izvanobalni ophodni brodovi“. Najavio je izradu taktičke studije koja će pokazati kako taj brod treba izgledati, a na temelju taktičke studije izradit će se studija izvodljivosti.

Tko je novi zapovjednik HRM?

Sedmi po redu zapovjednik HRM, komodor Ivo Raffanelli, rođen je 1. ožujka 1965. godine u Makarskoj. Završio je Mornaričku vojnu akademiju 1987. godine u Splitu, te stekao zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa. Ratnu školu Fuhrungsakademie der Bundeswehr LGAI-04 (LehrgangGeneralstabs/Admiralstabsdienst mit internationaler beteiligung) završio je 2005. godine u Hamburgu.

U obranu suvereniteta Republike Hrvatske dragovoljno se uključio 1991. godine, kao pripadnik Zbora narodne garde. U Oružanim snagama RH, tijekom i nakon Domovinskog rata, obnašao je niz dužnosti: od zapovjednika satnije ZNG-a i dozapovjednika bojne 156. brigade HV-a, zapovjednika desantnog broda minopolagača DBM-81 „Cetina“, o.d. zapovjednika Divizijuna desantnih brodova Flote HRM-a, zapovjednika spasilačkog broda SB-73 „Faust Vrančić“, zapovjednika Divizijuna za potporu Flote HRM-a, časnika za pomorstvo u Odjelu rodova i struka u Zapovjedništvu HRM-a, voditelja operativnog odsjeka Flote HRM-a, načelnika Stožera Flotile HRM-a, zapovjednika Flotile HRM-a te zapovjednika Obalne straže RH.

U čin poručnika korvete promaknut je 1992. godine, u čin poručnika bojnog broda 1993. godine, u čin kapetana korvete 1998. godine, u čin kapetana fregate 2005. godine, u čin kapetana bojnog broda 2009. godine, u čin komodora 2017. godine. Za svoj rad višestruko je nagrađivan i pohvaljivan od strane vrhovnog zapovjednika OS RH, ministra obrane RH, načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednika HRM-a. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista te Redom bana Jelačića.

Novi zapovijednik Flotile HRM

Krajem prošloga tjedna, točnije u četvrtak, 14. prosinca, održana je još jedna, iako ponešto manje svečanost – primopredaja dužnosti zapovjednika Flotile HRM-a između kapetana bojnog broda Damira Dojkića i kapetana bojnog broda Darka Malečića. Dosadašnji zapovjednik Flotile kbb Dojkić s prvim danom 1028. godine preuzima dužnost načelnika Stožera-zamjenika zapovjednika HRM-a, dok na njegovo mjesto dolazi kbb Malečić. „Pred nama su brojni izazovi koji zahtijevaju još veću odgovornost i predanost radu. To ćemo postići vojničkim, profesionalnim i časnim obnašanjem svojih dužnosti i u tome nema kompromisa. Siguran sam da ćemo zajedno uspjeti!“, poručio je pripadnicima Flotile novi zapovjednik kbb Darko Malečić.

Kapetan bojnog broda Darko Malečić rođen je 29. listopada 1964. u Koprivnici. Mornaričku vojnu akademiju završio je 1987. g. u Splitu te stekao zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa. U OSRH pristupa 2. listopada 1991. kao dragovoljac Domovinskog rata. Aktivno je sudjelovao u operacijama oslobađanja dubrovačkog područja te u operaciji „Maslenica“. U aktivnoj vojnoj službi je od 1. travnja 1992. godine, počev sa dužnošću zamjenika zapovjednika Desantnog broda minopolagača DBM-81 „Cetina“. Obnašao je niz zapovjednih i stožernih dužnosti: zapovjednika DBM-81 „Cetina“, časnika za površinske operacije u Stožeru Flote HRM-a, voditelja operativnog tima u Operativnom središtu HRM-a, zapovjednika 161. Raketnog divizijuna, voditelja operativnog odsjeka Flotile HRM-a, načelnika operativnog odjela ZHRM, načelnika Stožera FHRM. Na dužnost zapovjednika Flotile HRM-a stupa sa dužnosti načelnika OpSr HRM. Početkom 2013. upućen je u mirovnu misiju ISAF u Afganistan. Za svoj doprinos tijekom službe u OS RH višestruko je nagrađivan i pohvaljivan. Odlikovan je Redom hrvatskog pletera, Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti te odličjem za sudjelovanje u Operaciji potpore mira ISAF gdje je i primio odlikovanje Kopnene vojske SAD-a.

 

*Photo: MORH/T. Brandt i HRM/M. Siriščević

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.