Novi zapovjednik Obalne straže

 

Kako je službeno bilo objavljeno u ponedjeljak 11. prosinca, tri dana ranije, u petak, 8. prosinca 2017. godine, u Splitu je održana svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Obalne straže RH. Nakon malo manje od tri godine obnašanja, dosadašnji zapovjednik, komodor Ivo Raffanelli, tu je dužnost predao kapetanu bojnog broda Milanu Blaževiću, baš kako je početkom svibnja ove godine i bilo priopćeno iz Ministarstva obrane RH. Ceremoniji su bili prisutni kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM), Ivica Ušljebrka (posebni savjetnika ministra obrane RH), članovi Stručnog tijela Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru, zapovjednici postrojbi HRM-a, te načelnici odjela Zapovjedništva HRM. Kontraadmiral Stipanović zahvalio se komodoru Raffanelliju na doprinosu izgradnji i razvoju Obalne straže RH, istaknuvši pritom i neka postignuća ove postrojbe u proteklom razdoblju:

Obalna straža danas je jedan od najvažnijih čimbenika pomorske sigurnosti RH na moru. Možemo biti uistinu ponosni, kako na učinjeno, tako i na planove koje smo zacrtali u cilju daljnjeg razvoja ove postrojbe. Naravno, ništa od tog ne bi bilo moguće da nije vas, pripadnica i pripadnika Obalne straže, da nije vašeg zalaganja, vašeg angažmana na moru, vašeg sudjelovanja u operaciji TRITON, vašeg nadzora površinske situacije na moru i kad je bonaca i kad je nevera, i kada je teško jugo… Vi ste uvijek na moru, spremni za sve izazove koje nosi 21. stoljeće. Na tome vam od srca čestitam i zahvaljujem!

Podsjetimo kako je u planu da komodor Ivo Raffanelli uskoro preuzme čelno mjesto Hrvatske ratne mornarice, dok njenog aktualnog zapovjednika, kontraadmirala Predraga Stipanovića, čeka preuzimanje dužnosti vojnog predstavnika RH pri NATO i EU u Bruxellesu.

Novi zapovjednik Obalne straže

Kapetan bojnog broda Milan Blažević rođen je 8. ožujka 1967. godine u Metkoviću. Osnovnu i srednju završio je u Pločama. Na Mornaričkoj vojnoj akademiji u Splitu (nautički smjer, topničko-raketna specijalnost) diplomirao je 1989. godine. Zapovjedno stožernu školu (1998.) te Vojno-diplomatsku školu (2007.) završio je u Zagrebu. Mornaričku ratnu školu završio je 2011. godine u Newportu (SAD). Završivši Poslijediplomski studij menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Splitu, 2009. godine stječe zvanje magistra društvenih znanosti.

Prekidajući vojnu službu aktivno se priključuje u obranu domovine. Kao dragovoljac Domovinskog rata, od sredine rujna 1991. pripadnik je Zbora narodne zaštite. Po ustrojavanju HRM-a obnaša dužnosti: oružnog časnika na raketnoj topovnjači “Kralj Petar Krešimir IV” (RTOP 11); 1994. zamjenika zapovjednika na raketnoj topovnjači “Šibenik” (RTOP 21), te od 1997. do 2006. zapovjednika raketne topovnjače “Kralj Dmitar Zvonimir” (RTOP 12).

U razdoblju od 2006. do 2008. načelnik je Katedre topničko-raketnog oružja na Hrvatskom vojnom učilištu. Od 2008. do 2013. obnaša dužnosti zapovjednika Divizijuna površinskog djelovanja te načelnika stožera Flotile HRM-a, nakon čega biva postavljen na dužnost zamjenika zapovjednika Obalne straže. U veljači 2015.  godine postavljen je na dužnost načelnika Stožera –  zamjenika zapovjednika HRM. Upravo s te dužnosti on sada i postaje zapovjednikom Obalne straže RH.

Kako napominje Ministarstvo obrane, Blažević je za svoj rad bio višestruko pohvaljivan i nagrađivan. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, te Redom Hrvatskog trolista.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.