Novi načelnik GS-a: dva prioriteta generala Kundida

 

Od danas poslijepodne OS RH opet imaju prvog čovjeka – predsjednik i Vrhovni  zapovjednik Zoran Milanović imenovao je generala Tihomira Kundida na dužnost načelnika GS, a na web-stranici OS RH brže-bolje unesena je promjena. Time je mjesto zapovjednika HKoV-a ponovno upražnjeno, budući da je general Kundid bio na tom mjestu niti 6 mjeseci.

Nova funkcija, novi čin (Photo: UPRH/Marko Beljan)

Prije imenovanja na dužnost načelnika GS OSRH, na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, a na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića, predsjednik Milanović donio je 29. veljače 2024. godine i Odluku o izvanrednom promicanju djelatnog general-bojnika Tihomira Kundida u čin general-pukovnika oklopništva. Na novom činu Kundidu su već koji sat ranije čestitali i članovi saborskog Odbora za obranu, pred kojima je ministar Anušić pročitao prijedlog za imenovanje Kundida načelnikom GS-a. Nije se tu čulo ništa novoga, osim pozivanja na određene članke Zakona o obrani koji propisuju ulogu Glavnog stožera i postupak imenovanja i razrješenja  njegovog čelnog čovjeka, kao i podsjećanje na jučerašnje kadrovske odluke Vlade RH – kako onu o razrješenju dosadašnjeg načelnika, admiral Hranja, tako i onu o generalu Kundidu kao kandidatu za Hranjevog nasljednika.

Saborski zastupnici, članovi Odbora, nisu imali puno toga za primijetiti, pa se ostatak sjednice Odbora uglavnom sveo na čestitke i pozdrave. Generalu Kundidu, vidljivo nenaviknutom biti pod svjetlima reflektora, vjerojatno je laknulo što je sjednica prolazila u revijalnom tonu, s izuzetkom istupa HSLS-ovog zastupnika Darka Klasića, kojeg je zanimalo u kojem smjeru general Kundid vidi razvoj Oružanih snaga. “Naravno da tu postoji određena vizija na koji način razvijati i unapređivati Hrvatsku vojsku u periodu koji je tu pred nama”, odgovorio je general-pukovnik, istaknuvši dva glavna prioriteta:

“Prije svega, to se odnosi na modernizaciju i opremanje. Dakle, modernizacija i opremanje APSOLUTNI priroritet, jer modernizacija i opremanje ima izravnu implikaciju na razvoj sposobnosti i na borbenu moć Oružanih snaga u provedbi naše misije. U tom smislu, dakle, to je prvi prioritet i smjer u kojem ćemo ići vezano po pitanju same modernizacije i opremanja”.

I drugi prioritet novog načelnika jednako je aktualan i važan:

“Isto tako što se tiče personalne… na neki način personalne revitalizacije pošto u ovom trenutku imamo jedan negativan trend odlaska mladih ljudi iz Hrvatske vojske. Dakle, u tom kontekstu moramo zaustaviti taj trend. Već Ministarstvo obrane je poduzelo određene korake u tom dijelu i prošli tjedan je došlo do znatnog povećanja plaće, povećanja koeficijenata, što ima izravnu implikaciju na iznos plaće najviše vojnika koji su kao takvi najdeficitarniji. Dakle, u  tom smislu, to su znači dva glavna prioriteta o kojima moramo voditi računa – modernizacija i opremanje, i personalna revitalizacija”.

Imenovanje generala Kundida članovi Odbora za obranu podržali su jednoglasno i uz pljesak, te uz poneku zahvalu i sada već službeno bivšem načelniku GS-a, admiralu Hranju. Ništa rječitiji novi načelnik Kundid nije bio ni pred novinarima:

“Prije svega se želim zahvaliti saborskom Odboru za obranu na jednoglasnoj potpori koju su mi dali za preuzimanje dužnosti načelnika Glavnog stožera. Također u ovoj prigodi se trebam zahvaliti i predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga, premijeru i ministru obrane da su me predložili za dužnost načelnika GS-a, i za mene osobno to je doista velika čast obnašati tu dužnost. Moja prvenstvena zadaća i središte moga djelovanja biti će na razvoju i na unapređivanju Hrvatske vojske. Živimo u jednim složenim vremenima gdje je itekako bitna spremnost Oružanih snaga da mogu u potpunosti i učinkovito izvršiti svoju primarnu zadaću, a to je obrana nacionalnog teritorija”.

Treba se nadati da će se nešto više o planu i viziji novog načelnika GS-a saznati u utorak, za kada je predviđena svečana primopredaja dužnosti između admiral Roberta Hranja i general-pukovnika Tihomira Kundida. Pogledaju li se dosadašnji načelnici GS-a, Kundid je jedan od zaista rijetkih koji nema davne vojne škole niti karijeru u JNA, te je u potpunosti iznikao iz Domovinskog rata. Kao što su mu poručili i saborski zastupnici, pred njim je jedno teško breme, s nekoliko zadataka koje naslijeđuje od Roberta Hranja. Jedan od zadataka je projekt ponovnog uvođenja vojnog roka, koji je navodno već pri kraju, kao i rad na novom Dugoročnom planu razvoja OS RH, na kojem se navodno radi godinama, ali nikako da ugleda svjetlo dana. Iako će generalu Kundidu biti neusporedivo lakše raditi s ministrom Anušićem nego što je bilo admiralu Hranju s Marijom Banožićem, ni novog načelnika neće mimoići održavanje kakve-takve ravnoteže između Pantovčaka i Banskih dvora.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.