Novi HRVCON u SNMCMG-2

 

U aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 – SNMCMG-2) u Sredozemlju od ovoga travnja sudjeluje još jedan kontingent protuminskih ronitelja Hrvatske ratne mornarice. Sedmi hrvatski kontingent upućen je u srijedu 5. travnja 2023. u talijansku luku La Spezia, na brod lovac mina ITS „ALGHERO“ (M5556) Ratne mornarice Republike Italije. čime se nastavlja višegodišnja tradicija suradnje s Italijom na izvođenju ove NATO aktivnosti.

Tim protuminskih ronitelja iz sastava Flote Hrvatske ratne mornarice bit će u sastavu posade talijanskog broda do lipnja 2023. godine. Voditelj tima je stožerni narednik Goran Lišnjić.

Pred odlazak na zadaću, pripadnike 7. hrvatskog kontingenta za SNMCMG-2 primio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ivo Raffanelli.

ITS NUMANA u provedbi vježbe “ARIADNE 2023” (Photo: MARCOM)

S prvim danom travnja svoju zadaću u SNMCMG-2 okončao je talijanski lovac mina ITS „NUMANA“, na kojem se nalazio 6.  HRVCON u ovoj NATO aktivnosti. Prethodno su snage i plovila u sastavu SNMCMG-2 uspješno provele vježbu „Ariadne 2023“ u Grčkoj, koja je trajala gotovo dva tjedna – od 06. do 17. ožujka. Tijekom početne faze vježbe, nazvane „lučka faza“ i održane u kretskom gradu Souda između 6. i 8. ožujka, pomorske jedinice izvele su niz protuminskih vježbi u različitim fiktivnim scenarijima s višestrukim prijetnjama. Nakon toga uslijedila je „morska faza“ vježbe od 9. do 16. ožujka. I zpovjednik ove skupine SNMCMG-2, turski kapetan Ahmet Serhat Akyazi,  i samo NATO Pomorsko zapovjedništvo bili su izuzetno zadovoljni provedbom ove vježbe, tvrdeći da se radi o visokom stupnju interoperabilnosti i pokazivanju visokog stupnja spremnosti unutar SNMCMG-2.

(Izvor: MORH/HRM/MARCOM)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.