Nove labudice za teške borbene sustave

 

Bojna za opću logističku potporu (BzOLP) Zapovjedništva za potporu (ZzP) opremljena je s dva nova tegljača marke Mercedes i dvije niskopodne labudice marke Bertoja. Ta su vozila namijenjena za prijevoz tereta težine do 70 tona, te im je svrha povećanje sposobnosti transporta pojedinih iznimno teških složenih borbenih sustava – što je tema koju smo na portalu Obris.org problematizirali još u proljeće 2014. godine, u ranim fazama hrvatske nabave samohodnog topničkog sustava Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000).

U utorak, 23. lipnja 2020. godine, u vojarni „1. gbr ‘Tigrovi’ – Croatia“ Zagreb provedena je i obuka na ovim vozilima. Na obuci su bila prisutna 23 pripadnika BzOLP i ZzP-a (vozači, mehaničari, zapovjednici), te predstavnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva obrane RH. Obuku su provodili predstavnici talijanske tvrtke Bertoja, proizvođača poluprikolice-labudice, koji su za ovu prigodu došli iz Republike Italije, te predstavnici tvrtke „UPGRADE“ iz Velikog Trgovišća, inače generalnog uvoznika proizvoda tvrtke Bertoja koja je ujedno i zastupnica Mercedesa.

Kroz pokazne i praktične obuke, pripadnici Zapovjedništva za potporu su upoznati s načinom funkcioniranja i rada novozaprimljenih sredstava, sustava za upravljanje niskopodnom kompozicijom, te procesom utovara i istovara borbene tehnike koja je za ovu prigodu dopremljena i pripremljena (BOV Patria, PzH 2000, samohodna kontejnerska dizalica Kalmar). Osim ovih borbenih sustava, novonabavljene labudice mogle bi u budućnosti poslužiti i za prijevoz vozila M2A2 Bradley (budu li ona zaista i nabavljena za potrebe OS RH), koja su usporediva s BOV Patria, i tek malo lakša od hrvatskih tenkova M-84 te ostalih predvodnika kategorije vojnih „teškaša“.

 

*Photo: OS RH/F.Klen

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.