Nova glasnogovornica MORH-a

 

Puna dva mjeseca nakon što je Ministarstvo obrane napustio glasnogovornik Mislav Šimatović, vrativši se u novinarske vode, obrambeni sektor napokon dobiva novog glasnogovornika, točnije – glasnogovornicu. Kako neslužbeno saznajemo, radi se o reporterki RTL-a Ani Bulić koja danas, u ponedjeljak 2. rujna, i službeno preuzima novu funkciju. Ana Bulić najpoznatija je kao suautorica RTL-ovog dokumentarnog filma „Nestali osmijeh“, o nestanku i potrazi za Antonijom Bilić, koji je napravila zajedno s kolegicom Vanjom Kranic.

U dosadašnjoj novinarskoj karijeri Ana Bulić nije pratila rad Ministarstva obrane, kao ni obrambeni sektor općenito, pa je njen izbor tim veće iznenađenje. Pogotovo to stoji kada se uzme u obzir da mjesto glasnogovornika u MORH-u nije uobičajena pozicija u odnosima s javnošću nekog državnog tijela, već se radi o čelnom mjestu jednog velikog i sveobuhvatnog dijela Ministarstva obrane, poziciji praktično u rangu pomoćnika ministra. Unutar Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo, kako se punim imenom ovaj sektor zove, djeluju i odnosi s javnošću u klasičnome smislu, relativno veliki izdavački odjel (koji prije svega izdaje publikacije tipa Hrvatski vojnik i CROMIL), ali i Vojni muzej. Iako se u posljednje vrijeme spominjalo kako će se upravo zbog različitih djelatnosti koje obuhvaća, Samostalna služba razdvojiti na Odnose s javnošću te na Izdavaštvo i ostalo, to se ipak, kako se saznaje, neće dogoditi.

U upućenijim krugovima do sada su se spominjala neka potpuno druga imena pretendenata na mjesto načelnika/načelnice Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo, uglavnom novinara koji su do sada pratili rad Ministarstva obrane ili barem donekle srodnog MUP-a. Što je presudilo u korist Ane Bulić nije još poznato, ali podsjećamo da je na početku mandata Vlade Zorana Milanovića došlo do izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima na temelju kojih je omogućeno da se u kabinetu ministra diskrecijskom odlukom zaposle šefovi kabineta i glasnogovornici. Takvo zapošljavanje je na određeno vrijeme, ili jednostavnije – koliko traje ministar, toliko u najboljem slučaju traje i glasnogovornik, odnosno šef kabineta. To je najzornije pokazano u slučaju ostavke Mirele Holy na mjesto ministrice zaštite okoliša, kada je nakon nje iz Ministarstva otišla i njena šefica kabineta.

S odlaskom Mislava Šimatovića krajem lipnja ove godine, Ministarstvo obrane puna dva mjeseca bilo je bez glasnogovornika. To u neka druga vremena ne bi bio preveliki problem, da baš u to vrijeme na snagu nisu stupili dugo iščekivani obrambeni zakoni i započele s njima povezane prilagodbe i promjene. Ni to ne bi pod hitno zahtijevalo imenovanje novog čelnog čovjeka Službe za odnose s javnošću da u samo mjesec dana nisu smrtno stradale dva pripadnika OS RH – vojni pirotehničar Marko Odžak i dragovoljni ročnik Marko Zalović. U ta dva slučaja najbolje se vidjelo koliko MORH-u nedostaje glasnogovornik, kao i strategija komuniciranja s javnošću.

Koliko će novoj glasnogovornici Ani Bulić trebati vremena za uhodavanje – tek će se vidjeti, ali je sigurno da će taj period morati biti iznimno kratak. Jesen bi za obranu mogla biti vrlo burna, jer se očekuje i ishod već pomalo zaboravljenog natječaja za izgradnju ophodnih brdova za HRM, isporuka prvih remontiranih MiG-ova, ali i odluka o slanju hrvatskih vojnika u EU-misiju u Mali, a moguće i u Libiju. O nekakvom hrvatskom sudjelovanju u mogućoj savezničkoj intervenciji u Siriji za sada nema govora, no s obzirom na hrvatski entuzijazam po pitanju takvih angažmana – ništa nije isključeno.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.