Index.hr: Savjetnik ministra obrane terorizira zaposlenike

 

Savjetnik ministra obrane Goran Grošinić već godinama maltretira svoje suradnike i vrši nad njima mobbing, doznaje portal Index.hr od strane nekoliko izvora, a sve im je potvrđeno i u Sindikatu državnih namještenika. No umjesto sankcija, Grošinić je samo napredovao, pa je tako s mjesta glasnogovornika MORH-a postao savjetnik ministra, a sad je između pet kandidata odabran za mjesto u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri NATO-u u Bruxellesu.

Unatoč brojnim prijavama zbog mobbinga, MORH nije poduzeo ništa niti je uvažio prijave, već štoviše, niječe postojanje istih. “Vezano za prijave zaposlenika, prema evidenciji Uprave za ljudske resurse MORH-a u posljednjih 5 godina nije zaprimljena niti jedna prijava protiv navedenog državnog službenika niti su sukladno tome provedene bilo kakve sankcije. U personalnom osobniku državnog službenika, tijekom zaposlenja u MORH-u nema evidentiranih nikakvih zapisa o sankcijama ili kaznama“, stoji u odgovoru kojeg su primili od Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

“O anonimnim prijavama MORH ne može obavještavati javnost”

Kasnije su za Index.hr još odgovorili da “Različite ustrojbene cjeline Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH često zaprimaju anonimne predstavke o čijem sadržaju i postupanju Ministarstvo obrane ne obavještava niti može obavještavati javnost sukladno važećim propisima“. Međutim, od strane nekoliko izvora doznali smo da su prijavili Grošinića MORH-u, te Uredu predsjednice i Sindikatu državnih službenika i namještenika.

Savjetnik ministra obrane Goran Grošinić od strane više osoba je prijavljen za omalovažavanje i mobbing nad djelatnicama Ministarstva obrane. Prijavljen je Uredu predsjednice i Sindikatu državnih službenika, ali nitko u državi ne poduzima išta da Grošinićev teror nad nama prestane. Još se pred svima hvali kako mu je ministar sredio skori odlazak u Bruxelles. U MORH-u naravno neće ništa priznati jer vi ne možete napraviti uvid u njegov dosje niti to tražiti. A u personalnom osobniku se evidentira samo sankcija ili kazna koja je određena nakon provedene istrage. No kako istrage nije bilo – nije bilo ni kazne“,

kazao je izvor iz MORH-a, ističući kako je prijavu podnijelo više djelatnica koje se boje za svoje radno mjesto pa žele ostati anonimne.

“Zabranjuje ljudima da mu se pojavljuju pred očima”

Izvor je kazao kako je svjedočio tome da Grošinić na neke djelatnice urla, drugima govori da su nesposobne i glupe i niškoristi, a nekima zabranjuje da mu se pojavljuju pred očima. “Anonimna prijava je poslana pismeno ministru obrane prije više od mjesec dana, kao i Uredu predsjednice i to nakon što je dotični vrijeđao i omalovažavao ženu do suza pred svjedocima“, kazao je za Index.hr jedan od izvora. Drugi izvor je pak rekao da Grošinić ne vrši mobbing samo nad ženama, već i nad ostalim djelatnicima ministarstva.

Meni je znao prijetiti otkazom, a to je radio i ostalima koji su mu se zamjerili iako mu nitko ništa nije napravio: On jednostavno tako voli prijetiti. Želi vas cijelo vrijeme držati u strahu kako bi lakše manipulirao vama“, kazao je jedan od djelatnika MORH-a, također moleći za anonimnost kako ne bi izgubio posao.

Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih službenika i namještenika, u razgovoru za Index potvrdio je navode izvora ističući kako već niz godina primaju prijave protiv Grošinića. “Još od travnja 2011. nam pristižu pritužbe na Grošinića i njegovo ponašanje. On konstantno vrši mobbing nad zaposlenicima i to čak i nad onima koji su na višim funkcijama, a još više nad ‘običnim’ zaposlenicima. Ljude dovodi do ruba pa su neki zbog toga završili i na bolovanju. U MORH-u nam nisu ništa službeno odgovorili na ove prijave, međutim u neformalnom razgovoru s MORH-om doznali smo kako je sve istina i da je Grošinić itekako neugodan u ophođenju prema zaposlenicima i posebno grub u komunikaciji prema podređenima“, rekao je Kuhar.

A nakon što su u MORH-u rekli da nisu zaprimili nikakvu prijavu protiv Grošinića u posljednjih pet godina, iako je posljednja poslana prošli mjesec, poslali smo upit i Uredu predsjednice. No kako to već obično biva, iz Ureda Kolinde Grabar Kitarović nismo zaprimili nikakav odgovor.

MORH: Grošinić odlazi u Bruxelles, ali na nižu funkciju od ove sad

MORH-u je Index.hr postavio pitanje i oko odlaska Grošinića u Bruxelles, što su im i potvrdili. Tako će Grošinić uskoro otići na novo radno mjesto u Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri NATO-u. Ondje će raditi kao viši stručni suradnik, a u MORH-u su pritom istaknuli kako je to niža pozicija od ove koju obnaša sad.

Upućivanje na dužnosti u inozemstvo obavlja se tako da se raspiše interni oglas. Svi kandidati koji zadovoljavaju formalne uvjete idu na razgovor pred Povjerenstvo Ministarstva obrane kojeg čine: zamjenik ministra obrane, predstavnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predstavnik Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, predstavnik Uprave za obrambenu politiku, predstavnik Uprave za ljudske resurse, te predstavnik Kabineta ministra obrane. Po obavljenim razgovorima navedeno Povjerenstvo Ministarstva obrane predlaže ministru obrane u pravilu glavnog i pričuvnog kandidata za konkretnu dužnost. Konačnu odluku o upućivanju kandidata na dužnost u inozemstvo donosi ministar obrane sukladno zakonu.

U proteklih nekoliko mjeseci raspisano je više internih oglasa te je nakon provedenih sjednica Povjerenstvo Ministarstva obrane predložilo ukupno 19 kandidata – djelatnih vojnih osoba i civila za određene dužnosti u NATO strukturama, za koje će se te popune obaviti prema potrebama službe i zahtjevima nadležnih ustrojstvenih cjelina Ministarstva obrane i Oružanih snaga.

U konkretnom predmetu za koji se interesirate, navodimo da se Goran Grošinić, državni službenik Ministarstva obrane, javio na interni oglas za radno mjesto višeg stručnog savjetnika (navedeno radno mjesto nije rukovodeće i formalno je niže pozicije od sadašnje dužnosti koju imenovani državni službenik obavlja) i nalazi se u Obrambenom odjelu u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri NATO-u, te je po provedenome postupku odabran između pet prijavljenih kandidata za to radno mjesto koje je još od 2015. godine upražnjeno.

Ovom možemo još dodati kako se državni službenik Goran Grošinić i krajem 2012. godine također javio na takav interni oglas za navedene radno mjesto u Obrambenom odjelu u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri NATO-u, prilikom redovite rotacije osoblja te ga je i tada tadašnje Povjerenstvo Ministarstva obrane predložilo za odabir na tu dužnost, no tijekom popune tog radnog mjesta 2013. godine, isti nije upućen na navedeno radno mjesto, a na takvu krajnju odluku Ministarstva obrane se nije žalio. Što se tiče njegovog upućivanja i raspoređivanja na spomenuto radno mjesto ne postoje nikakve zapreke za istim, jer udovoljava svim traženim uvjetima i posjeduje sve važeće certifikate“,

stoji u odgovoru Samostalne služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Inače, Goran Grošinić je 2006. godine nakon više od četiri godine u Službi marketinga i komunikacija Erste banke prešao u Ured za odnose s javnošću HDZ-a, odakle je brzo napredovao i prešao u MORH kao glasnogovornik, da bi kasnije bio imenovan posebnim savjetnikom ministra.

 

Tekst pod nazivom „Savjetnik ministra obrane terorizira zaposlenike, a MORH ga štiti: ‘Godinama ljude dovodi do ruba’“, autorice Martine Pauček Šljivak, objavljen je 20. srpnja na portalu Index.hr (http://www.index.hr/), od kuda ga prenosimo uz dozvolu. U izvornom obliku može se naći na adresi: http://www.index.hr/vijesti/clanak/savjetnik-ministra-obrane-terorizira-zaposlenike-a-morh-ga-stiti-godinama-ljude-dovodi-do-ruba/907588.aspx

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.