Neka kadrovska pitanja u 2014. godini: Kotromanović

 

Prije nekoliko dana iskoristili smo priliku, te upitali ministra obrane Antu Kotromanovića o njegovom viđenju pojedinih aspekata kadrovske problematike u sustavu obrane Republike Hrvatske. Kao prvo, kratko smo se osvrnuli na predstavljeni program vojnog školovanja, kojeg Hrvatsko vojno učilište u jesen ove godine po prvi put kreće provoditi integrirano s ostatkom obrazovnih institucija u državi. Po Kotromanoviću, tu treba istaknuti:

Klinke ili dečki, koji su sada na četvrtoj godini srednje škole – to je primarno za njih. Znači, oni… moraju se odlučiti što će studirati, a mi nudimo ove stvari koje nudimo. I, nadam se da će najbolji izabrati… Mi ćemo obići više gimnazija – u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku… i pozvat ćemo ljude, iz matematičkih gimnazija, iz ovih najboljih škola… da se pridruže, ako imaju interesa, u Oružanim snagama…

No, iako za ponešto starije mlade ljude Kotromanović ističe – “Mi imamo, recimo, mogućnosti da današnji vojnici, koji su završili Visoku stručnu spremu, recimo, da se kroz karijeru svoju – i kroz sustav… vojni sustav… da se školuju za časnika. Mi imamo tu mogućnost, a ovo je isključivo za maturante sada…” – novi sustav školovanja ipak nije isključivo za “svježe” maturante.

Za one tek malo starije ministar obrane RH napominje: “Godine su kriterij“! Naime, granica je postavljena, kako ministar napominje, na “22 godine, po Zakonu. To je to! Znači, svatko tko je završio, eventualno, srednju školu prije godinu dana ili dvije godine, i nije se odlučio – sad se može odlučiti, ako je zainteresiran za upis ovog našeg studijskog odjela“. Kako do početka nove akademske godine još ima vremena – živi bili pa vidjeli!

Vojni specijalisti – ipak kreću

U kadrovsku tematiku spada i pitanje vojnih specijalista – tema na koju smo se već ponešto detaljnije osvrnuli na portalu Obris.org. Dok stoji činjenica da “Pravilnik o vojnim specijalistima” još nije osvanuo u Narodnim novinama, Kotromanović tvrdi da se niti tu nije u potpunosti stalo s radom:

Mi smo donijeli odluku o tome. Ove godine, pretvorit ćemo negdje oko 300, 400 radnih mjesta u vojne specijaliste. I, mi idemo s tim Pravilnikom o vojnim specijalistima. Mi smo ga završili, sada to vojska provodi – provodi po dubini… Oni su izabrali, točno su odredili, koja to će bit radna mjesta – znači, struka, vojska. A, mi smo, naravno, to kasnije samo Pravilnikom o vojnim specijalistima – to smo potvrdili“.

Pomlađivanje u sustavu obrane

Starosna struktura DVO u OS RH 2002. – 2012.

No, dok uspostava sustava vojnih specijalista tek radi na zadržavanju postojećih kadrova – nedvojbeno starost čitavog obrambenog sustava postaje sve veći problem. Kako je to zorno prikazalo i sada već prastaro Godišnje izvješće za 2012. godinu – posljednji dostupni izvor javnih podataka o sektoru obrane u RH – prosječna starost ljudstva u OS RH, ali i obrani općenito, posljednjih je godina ustrajno rasla. Riječ je tu o dubinski alarmantnim podacima, koje neće biti lako okrenuti na bolje. Dok smo nedavno na portalu Obris.org pisali o planiranome izdvajanju osoblja u 2014. godini, sada smo ministra Kotromanovića upitali o pribavljanju osblja za potrebe obrane:

Kad govorimo o pribavljanju… mi ćemo ove godine pozvati oko 800 dragovoljnih ročnika, koji će proći sustav obučavanja unutar Oružanih snaga. Zanovit ćemo strukturu. Mi ćemo do 800 mladih vojnika primiti – zato što će ove godine izaći dosta vojnika, koji su pod ugovorom, koji nemaju više mogućnost ostanka unutar Oružanih snaga. Znači… mi ćemo ove godine – također, zanovit tu strukturu“.

O utjecaju planiranih mjera na famozno neugodnu statistiku prosječne starosti ljudstva u sustavu obrane Kotromanović je kazao: Morala bi pasti. Mi se nadamo, krajem godine, da će to za nekoliko godina pasti… Jer, ubacili bi do 800 ljudi novih – znači, novih i mladih vojnika – i to mora onda pasti. Mora pasti!” Osim toga, uz sam pozitivni efekt pomlađivanja kadrovske slike, radit će se na ispravljanju i još jedne od malih devijacija kadrovske politike u obrani RH – na ustaljivanju ciklusa primanja odabranih dragovoljnih ročnika u OS RH:

Samo što želimo ove godine… svaki puta, nakon završenog ciklusa Dragovoljnih ročnika – odmah izabrati najbolje. Prije bi se dešavalo da bi oni završavali, pa bi se nakon godinu, dvije, tri primali. Ne! Mi želimo uhvatit taj ritam. Znači, završit dragovoljno služenje vojnog roka – da odmah najbolje poberemo! I, još – one koji su prije završavali ćemo također zvati…”

Naravno, ljude koji su dragovoljno služenje dovršili prije nekog vremena – prije mogućeg ulaska u obrambeni sustav trebat će ponovo podvrgnuti osnovnim testiranjima spremnosti, budući da je tu riječ o poslovima za koje se traži da budu “u najboljoj formi“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.