Norveška kraljeva garda u Hrvatskoj

 

Tijekom petka 3. lipnja i subote 4. lipnja ove godine u Splitu i Zagrebu bit će održani javni nastupi svečanog sastava Norveške kraljeve garde. Riječ je o pokaznim vježbama i mimohodima dogovorenima povodom obilježavanja 30. godina diplomatskih odnosa Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske. Tom prilikom će Oružane snage Republike Hrvatske ugostiti oko 130 norveških vojnika te vojnih muzičara, koji će u Zagrebu nastupiti zajedno s pripadnicima Počasno-zaštitne bojne te Orkestra OS RH.

Prvi nastup Garda ima u petak, 3. lipnja na splitskoj Rivi. Pokazna vježba i mimohod započinju u 16 sati, a trajat će 30 minuta. Idućeg dana Gardu će ugostiti Zagreb i to čak dva puta. Prvo ujutro, od 11 sati, na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će se održati zajednička smotra pripadnika OS RH i Norveške kraljeve garde. Prije toga će Garda održati mimohod od Zrinjevca, preko Tesline ulice, Cvjetnog trga i Ilice do Trga bana Josipa Jelačića te zagrebačke Katedrale. Drugi nastup održat će se istog dana popodne, od 18 sati. Tom će prilikom Garda održati mimohod Glavnom alejom parka Maksimir uz pokaznu vježbu na livadi iza Vidikovca. Kako napominju iz veleposlanstva Kraljevine Norveško, sva ta događanja su besplatna i primjerena za djecu. Tijekom programa bit će i ispaljivanja manevarskog streljiva, a norveško veleposlanstvo će publici osigurati i hrvatske te norveške zastavice.

———————–

———————–

Ovo je prvi puta da svjetski poznata Norveška kraljeva garda (Hans Majestet Kongens Garde – HMKG) gostuje u Hrvatskoj i prvi puta da će jedna strana vojska nastupati na javnim površinama u Hrvatskoj. Riječ je tu o postrojbi norveške Kopnene vojske razine bojne, koja ima dvojaku funkciju. Uz poslove tjelesne zaštite norveškoga monarha, oni su ujedno i osnovna postrojba obrane Osla, glavnog grada Norveške. Od njenih ukupno 5 satnija, ona rednog broja 3 posvećena je ceremonijalno-pokaznim djelovanjima, a kao vodove obuhvaća vojni orkestar, sastav bubnjeva i truba, te skupinu za izvođenje ceremonijalnih pokaznih vježbi.

Posebnu javnu pažnju u Norveškoj privlači i maskota čitave te kraljevske postrojbe – pingvin Nils Olav III. Riječ je o tradiciji započetoj prije točno 50 godina, kada je udomljen prvi takav pingvin, nazvan po kombinaciji imena poručnika Nilsa Egeliena, inicijatora ove akcije, i  imena kralja Olava V koji je Norveškom vladao od srpnja 1903. do siječnja 1991. godine. Prvi Nils Olav je svoj vojni put započeo kao maskota dobivši čin vodnika, a trenutni Nils Olav uz počasni čin Norveške vojske ponosno nosi i titulu viteza Norveške vojske. No, budući da je maskota bila usvojena prilikom posjete Garde tradicionalnoj priredbi Edinburgh Military Tattoo, Nils Olav i nadalje živi u Zoološkom vrtu škotskog grada Edinburgha, gdje ga prilikom svakog daljnjeg sudjelovanja u poznatoj vojnoj priredbi posjete njegovi usvojitelji. Tom prilikom Nils Olav obično primi i počasno unapređenje u činu, a izvrši i smotru Kraljeve garde.

Počasni dio Norveške kraljeve garde kao postrojba često putuje Norveškom i inozemstvom, te promovira Norvešku kroz pokazne vješbe i glazbene izvedbe svjetskoga glasa. Prije Hrvatske ona je bila u Ujedinjenoj Kraljevini, gdje su krajem svibnja sudjelovali u obilježavanju platinaste obljetnice kraljice Elizabete II u Londonu, da bi danas odradili i atraktivni nastup u Podgorici, iz koje onda stižu put Splita. U donjem videu možete ih čuti kako na putu do Londona 11. svibnja ove godine izvode poznati norveški svadbeni “Bruremarsj fra Lødingen”.

———————–

———————–

Slikaj ili snimi Gardu i osvoji nagrade!

Ne bi li dodatno promovirali gostovanje Norveške kraljeve garde u Hrvatskoj, rezultat dobre NATO suradnje dvije države, veleposlanstvo Norveške u Hrvatskoj organizira i prigodnu nagradnu igru. Naime, svi koji objave svoje snimke ili fotografije s događaja na Twitteru, Instagramu, Facebooku ili TikToku pod oznakom #norwayincroatia sudjeluju u kreativnom nagradnom natječaju u kojemu mogu osvojiti čak 30 knjiga norveških autora i druge promotivne poklone. Pročitajte Pravila. 

Kako napominju iz veleposlanstva Kraljevine Norveške u Zagrebu, zahvaljujući tvrtki Kongsberg će sva ta događanja biti moguće pratiti u prijenosu uživo putem YouTube kanala veleposlanstva.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.