Nesreća na obuci za KFOR

 

Kako je MORH tek danas objavio, u petak je na poligonu Gašinci došlo do nezgode u kojoj je ozlijeđen pripadnik Hrvatske kopnene vojske. U priopćenju Ministarstva obrane ne ulaze u velike detalje:

“Pripadnik Hrvatske kopnene vojske tijekom obuke za upućivanje u operaciju potpore miru KFOR 1. srpnja 2022. godine na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova zadobio je opekline II. stupnja prilikom rukovanja eksplozivnom napravom.

Nakon pružene primarne medicinske skrbi, upućen je na bolničko liječenje.

Okolnosti događaja se utvrđuju.”

U tijeku je inače obuka za pripadnike budućeg, 38. po redu hrvatskog kontingenta u NATO operaciji KFOR na Kosovu.

No, naknadno je  ispalo da MORH u svom priopćenju nije rekao baš potpunu istinu. Naime, kako je za Novu TV saznala Ivana Pezo Moskaljov, nije ozlijeđen vojnik koji je bio na obuci, već instruktor koji je obuku provodio: “Ozlijeđeni pripadnik Hrvatske vojske nije dio tima koji se obučava za odlazak u operaciju potpore miru KFOR, nego je dio tima koji je zadužen za provođenje obuke i ocjenjivanje pripadnika kontingenta. Rukovao je vježbovnim imitacijskim sredstvom koje sadrži određenu količinu eksploziva”, stoji u odgovoru koji je Nova TV dobila od MORH-a.

Zbog opeklina 2. stupnja, koje se kaarakteriziraju kao teška tjelesna ozljeda, ozlijeđeni instruktor prebačen je u zagrebačku Kliniku za traumatologiju u sastavu KBC “Sestre milosrdnice”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.