Ne propustite – “Vojska pobjednika”

 

U tišini, gotovo poput kakvog neželjenog djeteta, u MORH-ovoj galeriji „Zvonimir“ odvija se izložba „Vojska pobjednika“. Izložba je postavljena povodom 25. obljetnice formiranja OS RH, postavio ju je Vojni muzej MORH-a u suradnji s udrugom „Trolist“, a otvorena je još 27. svibnja ove godine. No svečana akademija i druge proslave Dana OS RH u potpunosti su zasjenile izložbu koju se ni sam MORH nije potrudio posebno reklamirati, pa čak niti dostojno otvoriti.

 

Izložba „Vojska pobjednika“ posjetitelja-namjernika vraća na same početke formiranja OS RH, odnosno policije RH i Zbora narodne garde, prikazom prvih ratnih odora i vojnog znakovlja. Na zidovima i u vitrinama mogu se razgledati prve oznake tadašnjih jedinica, mobilizacijski plakati, razni motivacijski i propagandni materijali, kao i razna prilagođena oprema i naoružanje korišteno u prvim danima Domovinskoga rata. Posjetitelji će se tako s nostalgijom prisjetiti albuma sa sličicama i bojanke „CRO ARMY“ ili plakata „Hrvatska vas zove“.

 

 

Određenu nostalgiju svakako će izazvati i prikazano vatreno naoružanje, koje pokazuje kako je Hrvatska u početku agresije bila prilično nepripremljena za ono što joj je tek slijedilo, pa se branila s onime što je u tom trenutku imala – uglavnom s naslijeđenom opremom bivše JNA, ili s ponešto naoružanja prikupljenog s raznih strana. Tako se među izloženim vatrenim naoružanjem može vidjeti i vjerojatno najzanimljiviji izložak – kratka strojnica „Šokac“ 9×19 mm, u „prilagođenom“ zelenom izdanju i natpisom „Jedan je Bog“ na latinici i arapskom pismu. Odmah uz bok „Šokca“ stoji i kontroverzna strojnica „Zagi“, koju je proizvela tvrtka „Likaweld“ na zagrebačkoj Martinovki.

Među izlošcima zanimljivo je vidjeti i rijetku, bijelu sanitetsku kacigu bivše JNA, za koju su organizatori izložbe utvrdili da je korištena od vozača Hitne pomoći grada Zagreba na sisačkoj bojišnici. Ima tu još i razne dodatne opreme, priručnog materijala, te običnih, svakodnevnih potrepština korištenih u rano ratno doba mlade Hrvatske.

Osim vatrenog, izloženo je i ponešto hladnog oružja, uglavnom raznih noževa i bajoneta, čemu je bitno pripomogla Hrvatska udruga kolekcionara bajoneta „Trolist“, posegnuvši u privatne zbirke svojih članova. No „Trolist“ je ostao i neugodno zatečen intervencijama u izložbu iz kabineta ministra, kako u postav tako i u opremu popratnog materijala, pa su na svojoj web-stranici objavili prvobitni i originalni sastav ljudi koji je postavio i uvelike pripomogao u prikupljanju, sortiranju i postavljanju ove izložbe. Umjesto da razvija suradnju sa ovakvim tipom udruga i zainteresiranih pojedinaca, MORH je ponovno pokazao kako ga malo zanima život van vlastita četiri zida.

Za sve koje zanima vidjeti čime se HUKB „Trolist“ bavi, napominjemo da će se ove subote, 11. lipnja, u zagrebačkom Kulturnom centru Dubrava održati 6. međunarodni susret kolekcionara militarije, kojem je ova udruga organizator.

 

U međuvremenu, u MORH-ovoj galeriji „Zvonimir“ možete pogledati izložbu „Vojska pobjednika“, svakog radnog dana od 10 do 18 sati, sve do petka, 24. lipnja. Izložba je omanja, pa ne zahtijeva višesatni angažman, a i uz odmak od četvrt stoljeća ipak je lijepo prisjetiti se kako je sve počelo.

————————

————————

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.