Točka na “i” povratka Pobjednika

 

Nedjeljno otkrivanje borbenog aviona MiG-21R (L-14i), kojim je Rudolf Perešin prebjegao iz JNA u Austriju, posljednji je čin u povratku ovog, za Hrvatsku povijesnog aviona. Razgovore s Austrijom vodile su, barem načelno, i neke ranije političke garniture. Tako se bivši ministar obrane Ante Kotromanović nadao da će Perešinov MiG biti glavna zvijezda mimohoda upriličenog povodom 20. obljetnice VRO “Oluja”, no to se ipak nije dogodilo. Godinama se kao glavna prepreka spominjala nevoljkost Ministarstva vanjskih poslova da ozbiljno prione tom poslu, kao i općenito poslu vojne sukcesije, sve pod motom “nećemo kvariti susjedske ili dobrosusjedske odnose”. Austrija je tražila dokaz da je taj avion zaista hrvatski, a Ministarstvo vanjskih poslova, kako je objavila Slobodna Dalmacija još 2009. godine, tada jednostavno nije predočilo nikakve tražene dokaze, niti je od MORH-a zatražilo ikakvu dodatnu dokumentaciju.

Da su se sada, 10 godina kasnije, stvari poklopile, potvrdio je u nedjelju, 12. svibnja, i premijer Andrej Plenković na svečanom otkrivanju Perešinovog MiG-a pred Ministarstvom obrane RH. Istaknuo je da je to plod odlučnog te tihog rada Vlade i diplomacije u namjeri da u Hrvatsku vrati jedan od ključnih simbola Domovinskog rata. “Pomogli smo na svojim razinama svi – i ministar obrane, i ministrica vanjskih poslova, i naša vojna i obrambena diplomacija radila je zadnje dvije i pol godine vrlo tiho i sustavno da se u Hrvatsku vrati ovaj MiG 21“, rekao je premijer Plenković. Pohvalama tihoj diplomaciji pridružila se i ministrica vanjskih poslova, Marija Pejčinović Burić. “Cijeli ovaj proces trajao je dosta dugo, ali nije bilo dvojbe da taj avion pripada Hrvatskoj i da se tu treba vratiti. (…)  Zahvaljujem svima koji su bili u timu, i u posljednje dvije i pol godine sudjelovali u ovom procesu“, izjavila je ministrica vanjskih poslova. Slično se moglo čuti i u Austriji, gdje su iz tamošnjeg Ministarstva obrane hvalili kako ministra obrane Maria Kunaseka, tako i njihovu ministricu vanjskih poslova Karin Kneissl.

Za sada još uvijek ostaje nejasno koji su sve dokazi predani Austriji da ona napokon odluči riješiti ovo, prije svega diplomatsko i političko, a ne vojno pitanje. Na naše pitanje, Ministarstvo obrane RH odgovorilo je sljedeće:

Predmetni zrakoplov je materijalna pokretna vojna imovina bivše SFRJ, koji se na datum stupanja na snagu Ugovora o pitanjima sukcesije nije nalazio na državnom području nijedne države slijednice SFRJ, već na državnom području treće države te je bio registriran na državnom području Republike Hrvatske, u zračnoj bazi Željava. Republika Hrvatska je  kao jedina zainteresirana država slijednica, u skladu s Ugovorom o pitanjima sukcesije, jedina država koja je ovlaštena tražiti povratak navedenog zrakoplova, te je to i učinila“.

Kako smo već i pisali, a potvrdilo nam je i austrijsko Ministarstvo obrane, Hrvatska je u ime naknade troškova skladištenja Perešinovog aviona Austriji, odnosno muzeju u Zeltwegu, ustupila jedan drugi MiG iz sastava HRZ. To nam je 08. svibnja, dan nakon što je tu informaciju objavilo Ministarstvo obrane Austrije, potvrdio i MORH: “Republika Hrvatska je Austriji ustupila neperspektivan i otpisan avion MIG 21 koji će se koristiti kao medijski eksponat“. Na pitanje konkretno koji je to MiG – MORH je ostao nijem. No austrijski mediji, točnije Kronen Zeitung, već 7. svibnja objavili su da se radi o neperspektivnom HRZ-ovom MiG-u, evidencijske oznake 110.

“Kroz desetljeća je bilo kompliciranih pregovora, Hrvati su željeli tu ratnu letjelicu – koja, usput budi rečeno, više nije sposobna za let – nužno natrag, a ministarstva vanjskih poslova i obrane su tu bila intenzivno uključena. Ministar obrane Mario Kunasek (FPO) ove se priče i osobno prihvatio, i ona sada ima i sretan kraj. U noći na utorak rastavljena borbena letjelica kamionima je transportirana u Hrvatsku. Ondje će biti središnji izložbeni primjerak novog Vojnog muzeja u Zagrebu. Lijepo je da se u vezi s nekim ratom može ponekad i štogod pozitivnoga objaviti. Osim toga, Hrvatska je, kao naknadu za troškove čuvanja, Muzeju zrakoplovstva u Zeltwegu prepustila jedan usporedivi MiG-21”,

pisao je Kronen Zeitung u utorak, 7. svibnja, prilažući kao ilustraciju i fotografiju spomenutog MiG-a br. 110, još uvijek s hrvatskim oznakama, u hangaru zrakoplovne baze “Fliegerhorst Hinterstoisser”, sjeverno od mjesta Zeltweg u austrijskoj Štajerskoj.

Kao što smo već pisali, Perešinov MiG nalazi se ispred Ministarstva obrane RH još od noći s petka na subotu (s 10. na 11. svibnja). Njegovo premještanje s Plesa do Krešimirovog trga odradili su pripadnici Zapovjedništva za potporu i 91. ZB, te su se na licu mjesta nalazili general bojnik Mladen Fuzul, zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadir Michael Križanec, zapovjednik 91. ZB brigadir Nikola Mostarac, kao i pilot iz sastava Eskadrile borbenih aviona, bojnik Zvonimir Milatović. Veliki posao odradili su i zrakoplovni tehničari, prije svih desetnik Željko Janečić, te skupnik Tomislav Kozjak, koji su već u Austriji pripremili Perešinov MiG za povratak u RH, a i budno su ga i marljivo pratili i na putu zagrebačkim ulicama do zgrade Ministarstva obrane.

Desetnik Željko Janečić – budno oko premještaja

Raskršće Heinzelova-Vukovarska: prolazak pred ZET-om i malobrojnim vozilima

Sam prijevoz od Plesa do Krešimirovog trga trajao je oko 3 sata, dok je postavljanje i završno pokrivanje aviona trajalo još oko sat vremena. Prilikom prijevoza najveći je izazov bio prolazak ispod tramvajskih vodova. S time se kolona s dragocjenim teretom prvi puta suočila na Radničkoj cesti, gdje je prateće osoblje iz ZET-a nadgledalo prolazak aviona ispod vodova. Slično se ponovilo i na raskršću Heinzelove i Ulice grada Vukovara, no prolazak je ipak bio nešto brži, s obzirom na to da je visina tereta već uspješno položila ispit na Radničkoj cesti. Nakon toga je kolona ponešto ubrzala, pa je prolazak kroz Branimirovu i Ulicu kneza Višeslava protekao prilično glatko. U Ulici kneza Višeslava najveći je izazov bio uvoz Perešinovog MiG-a u uski prilaz ispred Ministarstva obrane, što je napravljeno ulaskom u “rikverc”. Uz još ponešto manevriranja, Perešinov je MiG negdje iza 2.30 sati u subotu, 11. svibnja, napokon postavljen kao privremeni izložak ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Ondje će posljednji od ukupno 12 jugoslavenskih izviđačkih MiG-21R (L-14i) ostati najvjerojatnije do kraja svibnja ove godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.