Ne propustite – “Noć muzeja” u Muzeju vojne povijesti

 

Trinaesta Noć muzeja održat će se u petak, 26. siječnja 2018.godine od 18.00 sati do jedan sat iza ponoći u više od 200 muzeja, galerija, ustanova, udruga i klubova u više od 100 hrvatskih gradova. Tema ovogodišnje Noći muzeja je: “Muzeji i sport – brže, više, jače / citius, altius, fortius”. Naglasak manifestacije stavljen je na sagledavanje postojećih te stvaranje novih zbirki i muzeja na temu sporta, na poticanje lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranje pozitivnog ozračja prema sportu kao kulturološkoj vrijednosti i njegovoj prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva. Tema sporta u Noći muzeja posveta je povijesti razvoja sporta, ali i kulturi svakodnevice, gdje svoje nezaobilazno mjesto ima sport i bavljenje sportom. Inovativnost, kreativnost i veliki uspjesi hrvatskih sportaša važni su za edukaciju najmlađih te stvaranje nove, buduće muzejske i sportske publike. Ne treba zaboraviti ni da je Ministarstvo obrane ovu godinu nazvalo “Godinom spremnosti“, gdje će poseban naglasak biti na tjelesnoj spremnosti pripadnika OS RH i bavljenje sportom i fizičkim aktivnostima.

Dok MORH-ov Vojni muzej još uvijek traga za prostorom prikladnim za javni postav, Muzej vojne i ratne povijesti iz Pakraca aktivno se pridružio ovogodišnjoj manifestaciji “Noć muzeja”. Uz zanimljiv stalni postav, koji će se moći razgledati i u petak navečer, posebno za “Noć muzeja” organizirana je izložba pod nazivom “Tjelovježba i sport u vojsci i policiji – u ratu i miru“. Na izložbi će se moći vidjeti tekstovi o tjelovježbi i sportu, objavljivani u aktualnom “Hrvatskom vojniku”, ali i tekstovi iz časopisa “Hrvatska krila” i “Vojnik” koji su izlazili za vrijeme NDH, fotografije hrvatskih vojnika Ustaške vojnice, kao i tekstovi i fotografije o vojnicima NOVJ. Naravno, neizostavna je i priča o splitskom Hajduku, kao i priča o Titovim dupinima i počecima baseballa u Hrvatskoj kojega su donijeli američki mornari nakon Prvog svjetskog rata.

U pakračkom Muzeju vojne i ratne povijesti tijekom “Noći muzeja” bit će izložene i knjige, udžbenici i radni materijali na temu sporta, kao i odličja, akreditacije, pehari, te plakete u razdoblju od 1945. do 2018. Obradit će se i ratni film na temu sporta.

Od prikupljene opreme moći će se razgledati atletske kugle, diskove, koplja, dresove, trenirke i hrvačke trikoe braće Nevena i Nenada Žugaja, koji su se odazvali pozivu te poklonili svoju opremu Muzeju vojne i ratne povijesti. Osim braće Žugaj, pozivu se odazvala i naša proslavljena streljašica Snježana Pejčić, koja je Muzeju poklonila akreditaciju s jednih CISM igara, te bivši načelnik GS OS RH i judaš, umirovljeni general Josip Lucić, koji je donirao svoja odličja i akreditacije.

Muzej vojne i ratne povijesti nalazi se iznad Turističke zajednice grada Pakraca, u Ulici Hrvatskih velikana 3, i odmah preko puta Muzeja grada Pakraca, koji također sudjeluje u ovogodišnjoj “Noći Muzeja”. Zaista se ovoga petka poslijepodne ili navečer isplati potegnuti do Pakraca, jer tamošnji Muzej vojne i ratne povijesti, osim ove sportske priče, nudi i vrlo zanimljive izloške iz razdoblja templara, turskih osvajanja, Trenkovih pandura, Prvog i Drugog svjetskog rata, razdoblja između 1945. i 1991. godine, Domovinskog rata i moderne Hrvatske vojske i policije, ali i još mnoga iznenađenja. Više o samom Muzeju, ali i o pripremama za”Noć muzeja”, možete saznati na https://www.facebook.com/mvrp.pakrac.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.