Filmska noć u pakračkom Muzeju vojne i ratne povijesti

 

Kao i proteklih godina, Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu pripremio je poseban program za večerašnju Noć muzeja. Naime, spomenuti muzej će u petak 1. veljače 2019. godine, biti prigodno otvoren od 18.00 do 1 sat iza ponoći. Uz stalni postav, moći će se ondje pogledati opremu i oružje koje se koristi u filmskoj industriji – što će posjetiteljima predstaviti Branko Repalust, osoba koja se tijekom gotovo 40 godina karijere profilirala kao jedan od priznatih svjetskih stručnjaka za specijalne efekte u filmu. Nakon početka kao scenski rekviziter  u filmu “Visoki napon” Veljka Bulajića 1978. godine, Repalust je radio u brojnim domaćim produkcijama (među ostalima i Brešanova Svećenikova djeca” (2013.), “Broj 55” Kristijana Milića iz 2014. godine, te “Ti mene nosiš” i “Zvizdan” iz 2015. godine), ali i u brojnim visokobudžetnim američkim produkcijama – “The Peacemaker” (1997.), “Black Hawk Down”, te “Behind Enemy Lines” (2001.), The Hunting Party (2007.), ali i “Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi” (2017.), te “Mamma Mia! Here We Go Again” iz 2018. godine (gdje je bio koordinator specijalnih efekata). Riječ je o stručnjaku koji je za svoj rad s filmskim oružjem, specijalnim efektima te pirotehnikom nagrađen i s ukupno pet Zlatnih arena filmskog festivala u Puli za najbolje specijalne efekte (2007., 2011., 2014., 2015. i 2017. godine).

Branko Repalust i njegov tim će u pakračkom Muzeju vojne i ratne povijesti od 20.00 sati prvo održati prezentaciju raznog oružja i opreme koju koriste u filmskoj industriji, da bi onda nastavili i s prigodnom radionicom filmskih efekata. Pri tome, prezentacija nekoliko spektakularnijih primjera specijalnih efekata bit će zbog sigurnosti  izvedena na otvorenom. Posjetitelji će se s gostima moći zadržati u razgovoru i druženju do 23.00 sata, dok će stalni postav muzeja biti dostupan do iza ponoći. Ovaj odličan program nadopunjava i odmah preko puta smješteni Muzej grada Pakraca, koji je svoja noćna događanja večeras odlučio dopuniti i degustacijom domaćeg kraft piva Grof.

Inače, pakrački Muzej vojne i ratne povijesti nalazi se u Ulici Hrvatskih velikana 3, iznad Turističke zajednice grada Pakraca. Redovito ga je moguće posjetiti uz prethodnu najavu voditelju, g. Mariu Tušeku, na broj mobitela +385 98 842 438 ili email: mvrp.pakrac@gmail.com. Stalnim postavom ovog muzeja obuhvaćena su razdoblja templara, turskih osvajanja, trenkovih pandura, Prvi i Drugi svjetski rat, razdoblje između 1945. i 1991. godine, Domovinski rat te tematika moderne Hrvatska vojske i policija. Dok program u okviru Noći muzeja 2019. ima besplatan ulaz, redovita cijena ulaznice za Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu iznosi 10 kuna po osobi, a grupe s više od 30 osoba ostvaruju popust od 20 posto.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.