Navodna bomba u moru kod Čiova

Turistička sezona već traje. Opet se umjesto prihoda broje noćenja, a sve što našoj turističkoj idili stane na put jednostavno mora biti demonstrativno uklonjeno – pa tako i navodna zrakoplovna bomba koju su turisti uočili na samo nekoliko metara od obale plaže naselja Punta u Okrugu Donjem (otok Čiovo).

Javna je tajna da hrvatsko podmorje skriva velike količine potopljenih eksplozivnih sredstava – bombi, ispaljenih i neispaljenih torpeda te svekolikoga streljiva. Od sustavnoga pristupa rješavanju ovoga problema nema ništa, dok su i nedavna čišćenja podmorja u Šibeniku i Boki Kotorskoj jasno pokazala opseg problema. Ostali su tajni i rezultati tematske studije koju je prije koju godinu o ovoj temi navodno radio IROS (Institut za istraživanje i razvoj obrambenih sustava u sklopu MORH-a) u suradnji s Institutom Ruđer Bošković. A možda je tako i bolje, barem na prvi pogled –  javnost je mirnija, a neizbježni troškovi čekaju neko financijski bolje vrijeme.

Osim toga, takva tajnost omogućava da se u svakom pojedinom slušaju – kao što je ovaj posljednji na Čiovu – reagira kao da je tu u pitanju nešto jedinstveno i zapravo lako rješivo. A kako izgleda takva “hitna pomoć”?

Okrug je selo na jugozapadu Čiova, podijeljeno na Okrug Gornji i Okrug Donji, u kojem je i otkrivena navodna bomba

Pa evo, prvo netko slučajno uoči eksplozivnu napravu i stvarno je prepozna kao takvu. Onda to saznanje mora doći do šire javnosti, jer se jedino tako kod nas išta pokreće. Ovoga puta je taj javni moment, uz lokalna šaputanja, navodno dao Facebook, na kojem se krenulo pričati o “bombi na plaži”. Kad se stvari tako zavrte, u igru upadaju “momci u plavom” – koji su sumnjivo područje ogradili trakama “Stop policija” i nedaleko parkirali policijski gliser. Navodni očevid traje, dok bomba i dalje leži na dnu – a čitava stvar dobiva na zamahu, budući su se teme dohvatile i novine (konkretno Slobodna Dalmacija i Jutarnji list). Ima i alternativnih teorija, povoljnih za lokalni turizam – o tome da se ne radi o bombi, već o starom bojleru kojim su lokalci ravnali boćalište prije više desetaka godina, ne bi li ga onda po obavljenome poslu jednostavno bacili u more.

I što sad?

Spekulira se o izvlačenju navodne eksplozivne naprave na kopno, o njenome prijevozu na neki odgovarajući prostor i onda – o uništenju. Samo se treba nadati da stvar ne završi kao uništavanje morske mine u Rijeci prije koju godinu, kad je sve krenulo krivo i završilo oštećenjem tamošnjega lukobrana. Tim više što je i na Čiovu  lukobran navodno u blizini ovoljetnoga otkrića.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.