Osim MORH-a, i MUP RH pomaže u inozemstvu

 

Dok Ministarstvo obrane, OS RH, i čitav niz drugih državnih institucija više-manje redovito izvješćuju o angažmanu svojih snaga na poplavljenim područjima – kako u RH tako i u susjednoj BiH te Srbiji – MUP očito ne osjeća takvu obvezu. Tako je javnost ostala ponešto iznenađena fotografijama na kojima se vide hrvatski policajci kako pomažu na poplavljenom području Obrenovca (Republika Srbija). Dok je sam taj čin za pohvalu, pohvaliti se nimalo ne mogu Odnosi s javnošću MUP-a i Policije, koji ni preko vikenda, a ni u ponedjeljak prije podne nisu uspjeli „poroditi“ priopćenje o tom angažmanu pripadnika policije. Tak par sati nakon što smo poslali set pitanja, MUP je na svojim web-stranicama postavio priopćenje pod naslovom „Angažman policije u poplavljenim područjima“. Dok očekujemo odgovore na sva postavljena pitanja, prije svega na ona o podmirivanju troškova policijske pomoći izvan granica RH, spomenimo neke najzanimljivije dijelove tog priopćenja.

„U najugroženija područja pristigla je u pomoć i interventna i specijalna policija. Na području svojih domicilnih PU, koje su pogođene vodenim valom, od prvih naznaka problema s vodenim valom 16. svibnja, angažirane su Interventne jedinice policije (IJP) PU požeško-slavonske, brodsko-posavske i vukovarsko-srijemske. Njihov angažman traje i dalje. Jučer ujutro su u PU vukovarsko-srijemskoj dodatno angažirane dvije posade s čamcima, od kojih se svaka sastoji od po dva interventna policajca. Jedna posada je iz Interventne jedinice policije PU sisačko-moslavačke, a druga iz IJP PU varaždinske. U Gunji su i dvije ekipe od po pet policijskih službenika Specijalne policije, te su na raspolaganju tri helikoptera.“

Policija kod Obrenovca, Odžaka i Orašja

Slike na kojima hrvatski policajci pomažu u evakuaciji stanovništva na području Obrenovca obišle su cijelu tzv. regiju. Iako takva vrsta pomoći nije baš do sada bila viđena, MUP RH nije smatrao potrebnim posebno je istaknuti. Jučer je tek priopćeno sljedeće:

„Uz pomoć sugrađanima, Interventna jedinica hrvatske policije angažirana je i za pomoć u susjednim BiH i Srbiji. Zajednički tim MUP-a RH na pomoći u Srbiji, čini posada od dva interventna policajca s čamcem iz IJP PU varaždinske i ukupno sedam ronilaca iz specijalnih jedinica policije Osijek i Rijeka, te Antiterorističke jedinice Lučko. Angažirani su na području Obrenovca od ranih jutarnjih sati 17. svibnja, dok su u susjednoj BiH od ranih jutarnjih sati 18. svibnja naši policijski službenici aktivni na području Odžaka i Orašja. Tamo su angažirane dvije posade od po četiri interventna policajca s čamcima, i to po četiri interventna policajca iz IJP PU koprivničko-križevačke i PU varaždinske.

U sklopu pružanja pomoći BiH 15. svibnja je iz humanitarnih razloga odobren prelazak državne granice s BiH u RH samo s osobnom iskaznicom, a MUP RH angažiran je s ostalim hitnim službama u koordinaciji svih aktivnosti pomoći koje Hrvatska šalje Bosni i Hercegovini.“

Još u petak navečer (16. svibnja) srpski dnevnik Blic objavio je da MUP-u RS u pomoć dolazi i pet hrvatskih ronilaca s opremom, te da ih granična policija očekuje na Graničnom prijelazu Batrovci. Uz pripadnike hrvatske policije, na području Obrenovca djelovali su i pripadnici Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) iz Srbije i Crne Gore.

O djelovanju MUP-a RH u susjednoj BiH ima još i manje informacija.

PR: Loš, lošiji i najlošiji

Poplave koje ne posustaju otkrile su mnoge rupe u odnosima s javnošću glavnih aktera aktualnog trenutka. Pritom je primjetno kako je smisao za javno komuniciranje najviše izraženo kod Ministarstva obrane i Oružanih snaga, koji se trude svakodnevno (i po nekoliko puta dnevno) objaviti poneko priopćenje vezano za trenutnu poplavnu situaciju, garnirano fotografijama ili čak i filmićem na MORH-ovom YouTube kanalu. Iako ni tu stvari nisu „kao po špagi“, pa se pojedini događaji objave s jednodnevnim zakašnjenjem, MORH-ovo je javno komuniciranje bitno bolje od DUZS-ovog ili MUP-ovog.

Iako razvozi novinare iznad poplavljenih područja, MUP do jučer nije imao niti jednu obavijest o svom djeovanju na terenu (iako su policajci iz poplavljenih policijskih uprava bili među prvima na zadatku), pa se stječe dojam da MUP, ako radi, radi potpuno i apsolutno samostalno, bez ikakve mogućnosti koordinacije ili kontrole djelovanja.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS – inače organizacija koja je, proračunski gledano, u razrezu Ministarstva unutarnjih poslova RH) priča je za sebe – tradicionalno najlošiji odnosi s javnošću nisu iznevjerili ni ovoga puta – DUZS iz nekog razloga puno više voli obavijestiti o posjetima dužnosnika poplavljenim područjima nego o stanju na terenu. Umjesto barem tri dnevna izvješća o kretanju voda i rasporedu spasilaca, to krovno tijelo zaštite i spašavanja (a onda valjda i obavješćivanja) zadovoljno je s objavom jednog priopćenja ujutro u 9:00, i to je to. Krizno komuniciranje ovom je državnom tijelu prilična nepoznanica, kao i suvislo korištenje društvenih mreža. Ni na DUZS-ovoj stranici na Facebooku nećete naći ništa što već niste vidjeli na njihovoj web-stranici, osim ako niste opsesivni sado-mazo ljubitelj izjava političara ili ravnatelja dotične Uprave. Tako da – uzalud bili razni seminari o odnosima s javnošću – kad je DUZS u pitanju, to je bilo čisto bacanje novaca.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.