Neuobičajeno priopćenje iz PUZ-a

 

Reagirajući na napise medija, a tu i portala obris.org, načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić se u srijedu 30. siječnja i dodatno obratio javnosti. Službenim priopćenjem Policijske uprave zagrebačke (PUZ), datiranim na utorak 29. siječnja, on je dodatno pojasnio neke od svojih izjava danih na konferenciji za tisak u nedjelju 27. siječnja, a koje su poprilično odjeknule. Konkretno, radi se tu o karakterizaciji “obijesti” kao motiva podmetanja bombe na Trgu bana Josipa Jelačiće, 23. siječnja 2013. godine – djela za kojeg se od kraja prošloga tjedna sumnjiči skupina od 6 pritvorenih osoba iz Vodica.

Kako ovakovo ažurno službeno reagiranje na tematske medijske napise u RH baš i nije uobičajeno, reakciju PUZ-a prenosimo u cjelini:

Povodom medijskih natpisa o izjavi načelnika Burušića na konferenciji za medije održanoj u nedjelju, povodom dovršenog kriminalističkog istraživanja vezanog za eksploziju na Trgu bana Josipa Jelačića 23. siječnja, prenosimo njegovu reakciju:

Točno je da sam izjavio kako se radilo o obijesti počinitelja, a što je u javnosti dovelo do zaključka kako je to bio jedini motiv za počinjenje ovog djela. Ispričavam se javnosti zbog te nedorečenosti, no u trenutku davanja izjave nisam niti želio niti smio prejudicirati postojanje i nekih drugih motiva koji su još uvijek predmet istraživanja, a što sam dao naslutiti kada sam govorio da je to jedan suludi čin.

U svakom slučaju, ta okolnost ni na koji način ne utječe na postojanje svih konstitutivnih elemenata kaznenih djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, dogovor za počinjenje kaznenog djela (njih petorica) te nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljane oružja i eksplozivnih tvari i pomaganje u počinjenju kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom (jedan počinitelj), za koja su prijavljeni počinitelji nadležnom državnom odvjetništvu“.

U Hrvatskoj stvarno i nije uobičajena stvar čuti iz službenih usta riječi “Ispričavam se javnosti…”, u praktički bilo kojem kontekstu – a posebice ne kad je u pitanju situacija toliko uspješna kao što je to brza i temeljita obrada posljednja tri slučaja podmetanja bombi u Zagrebu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.