Dan HRZ – nit proslave, nit glasa od aviona

 

Svima koji imalo prate zrakoplovne teme u Republici Hrvatskoj jasno je da se sutra, u subotu 12. prosinca, standardno obilježava „Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“. No za razliku od brojnih prijašnjih godina, kako stvari stoje, proslava ovog dana neće biti sutra, a neće biti ni ikakvih prigodnih „otvorenih vrata“ ili ne-daj-Bože zrakoplovnih priredbi za javnost. Kako saznajemo, službena su obilježavanja najavljena za idući četvrtak (17. prosinca), dok je ionako već u začecima postupak da se taj tradicionalni dan grane OS RH izmijeni i premjesti na 25. listopada, budući je MORH u javnom savjetovanju još krajem travnja ove godine tu promjenu obrazlagao riječima: „Hrvatski pilot stožerni brigadir Rudolf Perešin 25. listopada 1991. poduzeo je svoj povijesni prelet MiG-om 21R s aerodroma u Bihaću u Bosni i Hercegovini u Klagenfurt u Republiku Austriju odbivši poslušnost agresorskoj JNA u jeku najvećih napada na Republiku Hrvatsku“.

Polaganje vijenaca na grob generala Imre Agotića (Photo: HRZ)

Povodom predstojeće 29. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tek su na groblju Mirogoj u Zagrebu danas položeni vijenci i zapaljene svijeće za pokojnog generala zbora Imru Agotića, prvog zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, i pod epidemiološkim je mjerama odslužena sveta misa u u kapeli Vojne kapelanije „Sv. Petar i Pavao“. No, u manjku obilježavanja ili proslava još uvijek aktualnog spomendana, na prvi je pogled ostala za utjehu činjenica kako je baš taj 12. prosinca 2020. godine ipak uzet kao dan kada bi „Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona“ trebalo dovršiti svoje jednomjesečno razmatranje Najboljih i konačnih ponuda“ (BAFO) prikupljenih 11. studenog ove godine. Time bi se barem simbolično na Dan HRZ napravio korak prema obnovi nadzvučne borbene komponente u arsenalu OS RH. No, kako stvari danas stoje, ni od toga koraka zapravo javnost neće imati ništa, dok ostaje tek zabavljanje činjenicama kako se ove jeseni korake potencijalne kupovine VBA tempiralo na 9. 9. u 9 sati, 11.11. (valjda do 11 sati), i onda konačno na 12.12. – ali bez ikakvog dubljeg značenja mimo narodne numerologije.

Naime, već je danima jasno kako razni međunarodni ponuđači, koji itekako iščekuju nekakvu odluku o borbenim avionima, nisu obavješteni o ikakvim detaljima predstojećeg postupka. Ujedno, kao ni stranci, tako ni domaća javnost do danas nije imala nikakvog dojma što se tu događa, sve dok danas Ministarstvo obrane RH nije izašlo s kratkim priopćenjem o kraju „Postupka validacije i evaluacije u postupku nabave VBA“, koje ovdje prenosimo u cijelosti:

„Nakon što je u rujnu ove godine Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona zaprimilo ponude od Kraljevine Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike i Države Izrael, uslijedio je proces validacije i evaluacije, koji završava 12. prosinca 2020. godine.

Sljedeći tjedan sastat će se Međuresorno povjerenstvo kako bi Vladi uputilo studiju izvedivosti kojom se preporučuje najpovoljnija opcija za nabavu višenamjenskog borbenog aviona za Republiku Hrvatsku. Zbog zaštite integriteta cijelog procesa ta je preporuka tajna, a konačnu odluku donijet će Vlada“.

Dakle, kao što se proteklih dana moglo čuti u kuloarima – ništa na Dan HRZ – a što god da se ustanovilo ionako će ostati tajno do daljnjega. O svemu tome se za novinsku agenciju HINA dodatno oglasio i Marko Milić, glasnogovornik Vlade RH, koji je od riječi do riječi ponovio formulaciju objavljenu od Ministarstva obrane:

„Sljedeći tjedan sastat će se međuresorno povjerenstvo kako bi vladi uputilo studiju izvedivosti kojom se preporučuje najpovoljnija opcija za nabavu višenamjenskog borbenog aviona za Hrvatsku. Zbog zaštite integriteta cijelog procesa ta je preporuka tajna, a konačnu odluku donijet će Vlada RH“.

Mašala!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.