Banožić: plaće, edukacija i zračna snaga

 

Vlada RH danas je održala svoju posljednju, 242. sjednicu u ovome mandatu. Umjesto predstavljanja „Izvješća o radu Vlade RH i o preuzetim i nepodmirenim obvezama u mandatu predsjednika mr. sc. Adnreja Plenkovića“, premijer je održao tek kratki govor o posljednjim sastancima vođenima u Bruxellesu i o značaju preko 22 milijarde eura koje je Hrvatska ondje dobila u teško vođenim pregovorima. Za razliku od zadnje sjednice prošlih Vlada – i u mandatu Tima Oreškovića i Zorana Milanovića – na posljednjoj sjednici Plenkovićeve Vlade nije bilo ni riječi o postignućima tijekom protekle 4 godine. Budući da nije podvučena crta i napravljen završni račun, društvo iz Banskih dvora nije se uspjelo čak ni pohvaliti „nevjerojatnim uspjesima“ postignutim u ovome mandatu.

No zato su prije početka Vladine sjednice pojedini ministri pred novinarima ili rezimirali svoj mandat ili govorili o potezima u svojim novim resorima. Među njima se našao i Mario Banožić, bivši ministar državne imovine te budući ministar obrane, koji je kao dobar potez ocijenio spajanje Ministarstva državne imovine s Ministarstvom graditeljstva. Na pitanje koja su njegova tri prioriteta u obrani, Banožić je odgovorio:

„Pa vidite… ovako malo sukladno proračunu, znamo da je bilo više od 500 milijuna kuna smanjenje proračuna, ali definitivno će biti nastavak modernizacije Hrvatske vojske, rad na edukacijama, razvoju infrastrukture i svih onih smještajnih… i onih kapaciteta koji su potrebni da bi Hrvatska vojska bila na ponos hrvatske države…“.

Banožićev prethodnik Damir Krstičević temeljio je svoj mandat na poboljšanju uvjeta života i rada u OS RH, odnosno kako je volio reći – „na poboljšanju uvjeta svih vojnika, dočasnika i časnika“. Kako će se tu novi ministar postaviti po pitanju smanjivanja plaća u obrambenom resoru? „Pa ne bi trebalo biti, ono što sam rekao…“, kazao je Banožić na to pitanje, i nastavio:

„Manje-više do sada, konkretno ovih 500 milijuna kuna obuhvaća, koliko sam razumio iz ovih prvih izvješća, da je riječ najčešće o nekakvoj opremi. Moram vidjeti konkretno o kojoj opremi je riječ. Što se tiče plaća, mislim da one u Hrvatskoj vojnicima su napokon, nakon dugo dugo vremena, došle na ono što je Hrvatskoj vojsci potrebno, a to znači da bi po meni to trebalo u budućnosti još ići prema gore, ako bude mogućnosti“.

Svi glavni prioriteti bit će popisani u programu nove Vlade, najavio je budući ministar obrane, a na pitanje o aktualnom projektu nabave borbenih aviona odgovorio je:

„Dat ćete mi malo vremena da napravim jednu analizu oko toga… Definitivno da Hrvatska vojska zaslužuje imati zračnu snagu“.

Mario Banožić do sada je dao dvije izjave koje se tiču njegovog djelovanja u resoru obrane. Prvu dok je išao na razgovor o „novom poslu“ kod premijera Plenkovića, a drugu danas, kao jasan kandidat za novog ministra obrane. Do sada je oba puta pokazao izostanak vladanja osnovnim pojmovima iz resora kojem će biti na čelu. Već sada je se prilično sigurno može zaključiti da će Banožić biti vrlo upitno kadrovsko rješenje za MORH. Da li je premijerov rezon za Banožićevo imenovanje bio – „Nisi se istaknuo s državnom imovinom, probaj s obranom“ – vidjet će se već u prvih mjesec dana, budući da u zahtjevnom obrambenom resoru prepunom operativnih i koncepcijskih izazova novi ministar zapravo i nema mnogo vremena za analize te polagano učenje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.