Potvrđena Vlada, Banožić preuzeo MORH

 

Nakon cjelodnevne rasprave, jučer oko 23 sata u Hrvatskom saboru bilo je održano i glasovanje o povjerenju novoj Vladi Republike Hrvatske – koje je mandatar te novi/stari premijer Andrej Plenković dobio s točno potrebnih 76 glasova. Nakon toga je do ponoći održano i polaganje prisege svih članova nove Vlade Republike Hrvatske, osim budućg ministra uprave i pravosuđa Ivan Malenica – koji će to obaviti kad izađe iz karantene zboz bolesti Covid-19. Tom je prilikom na dužnost ministra obrane Republike Hrvatske zaprisegnut Mario Banožić, koji je već danas ujutro i preuzeo konkretne dužnosti na Trgu Kralja Petra Krešimira IV br. 1 u Zagrebu.

Tako je jutros, 24. srpnja 2020., održana i službena primopredaja dužnosti između novoimenovanog ministra obrane Marija Banožića te državnog tajnika Tomislava Ivića, koji je tu dužnost obnašao od 14. svibnja ove godine. Kako je priopćilo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske malo iza devet sati ujuto, novoimenovanog ministra obrane Marija Banožića je tom prilikom državni tajnik Tomislav Ivić upoznao s aktivnostima i stanjem u Ministarstvu obrane, te mu zaželio uspjeh na novoj dužnosti. U skladu s kultom ličnosti kojeg se gradilo posljednjih godina, novi ministar Banožić na početku je – osim tamo prisutnom državnom tajniku Iviću – zahvalio i bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću na svemu što je ovaj učinio za Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku, da bi onda podsjetio i kako su „Hrvatska vojska i hrvatski branitelji predvođeni prvim ministrom Gojkom Šuškom i prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom najzaslužniji za današnju slobodnu i neovisnu Hrvatsku“. Naravno, uvidom u sam internetski portal Ministarstva obrane RH lako se može zapaziti kako je spomenuti Gojko Šušak ipak bio tek peti po redu ministar obrane RH (od 18. rujna 1991. do 3. svibnja 1998.) – nakon (1) mr. Petra Kriste (od 31. svibnja 1990. do 24. kolovoza 1990.), pa (2) Martina Špegelja (od 24. kolovoza 1990. do 2. srpnja 1991.), (3) Šime Đodana (od 2. srpnja 1991. do 31. srpnja 1991.), te onda i (4) Luke Bebića (od 31. srpnja 1991. do 18. rujna 1991. godine). Tako je novi ministar pokazao da osim osnovnih pojmova ne poznaje ni osnovnu faktografiju iz novije hrvatske povijesti, dok mu MORH-ova Služba za odnose s javnošću pritom nimalo ne pomaže.

P.S. Napomenimo kako je dva i pol sata nakon objave ovog teksta iz MORH Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo u medije stigao i ispravak priopćenja u kojem se (s prenesenim i naglaskom) kaže: „(…) u prvom priopćenju koje smo vam poslali stoji kako je Gojko Šušak prvi ministar obrane, a ispravno je da je Gojko Šušak ratni ministar obrane te vas ljubazno molimo da ispravite nenamjernu pogrešku koja nam se potkrala“. Pa, eto… ispravljeno!

Uz to, Banožić je i poručio: „Neću iznevjeriti hrvatske vojnike i branitelje, svjestan sam odgovornosti i nastojat ću opravdati očekivanja i ukazanu čast. Uvjeren sam kako ću kao novi ministar obrane svoju dužnost obnašati časno i pošteno, te ću dati novu dimenziju unapređenju obrambenih sposobnosti“. Također, ministar je naglasio da je u Programu Vlade istaknuto da će se nastaviti s opremanjem i modernizacijom Hrvatske vojske te u prvih šest mjeseci završiti započete kapitalne infrastrukturne projekte – „Ulagat će se u hrvatskog vojnika kao najveću vrijednost obrambenog sustava, uključujući stalnu brigu za vojnika, dočasnika i časnika radi daljnjeg poboljšanja materijalnih prava te uvjeta života i rada te dovršiti započeti proces oko ustrojavanja Sveučilišta za obranu i sigurnost“.

Tko je novi ministar obrane?

Ministar obrane Mario Banožić rođen je 10. ožujka 1979. u Vinkovcima. Školovao se u Osijeku, gdje je 2002. diplomirao, a 2013. i doktorirao ekonomiju. Kompletno radno iskustvo prije ulaska u Vladu RH bilo mu je koncentrirano na Vukovarsko-srijemsku županiju, u kojoj se zaposlio nakon fakulteta (2005.) i u kojoj mu od 2016. radi i supruga. Nakon prve četiri godine kao stručni suradnik, odmah se krenuo uspinjati po tamošnjim funkcijama – prvo je godinu dana bio voditelj odsjeka (turizam), pa četiri godine pomoćnik pročelnika (Upravni odjel za regionalni razvoj i međunarodnu suradnju), četiri godine je proveo kao pročelnik (županijski Upravni odjel za turizam i kulturu, Upravni odjela za kulturu i turizam grada Vinkovaca te Stručna služba za unutarnju reviziju županije), te godinu dana na mjestu predstojnika tamošnjeg Ureda državne uprave. Sredinom srpnja 2019. godine, nakon smjene Gorana Marića, Mario Banožić stiže i u Vladu Republike Hrvatske, gdje ga premijer Plenković postavlja na mjesto ministra državne imovine – s kojeg godinu dana kasnije stiže i na čelo MORH-a.

U svojoj imovinskoj kartici, podnesenoj u siječnju 2018. i dopunjenoj u kolovozu 2019. godine, ministar Banožić je naveo vlasništvo nad stanom u Vinkovcima (81,97 metara kvadratnih, vrijedan 480 tisuća kuna) te dva automobila – Hyundai Tucson 2.0 DOHC26 iz 2008. i Nissan Terrano 2.7 TD Wagon iz 2003. – kao i posjedovanje 10.000 eura štednje. No, posebna je zanimljivost ipak da aktualni ministar obrane uz ovu zahtjevnu državnu dužnost te obnašanje članstva u Središnjem odboru HDZ-a – izgleda ima vremena i volje (barem prema pripadajućim internetskim stranicama) i nadalje biti predsjednikom Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb Vinkovci, predsjednikom Hrvatske Udruge za marketing „CROMAR“ iz Osijeka, te članom izvršnog odbora Lovačkog društva „Sloga“ iz Vinkovaca.

 

Photo: MORH/Kopi/Brandt

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.