Mario Banožić – budući ministar obrane!

 

Nakon današnje sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predsjednik stranke i mandatar nove Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković potvrdio je sastav buduće Vlade, o kojoj bi se Hrvatski sabor trebao glasovanjem očitovati najvjerojatnije u petak, 24. srpnja.

Plenković je potvrdio da će nova Vlada imati 16 ministarstava (4 manje u odnosu na dosadašnjih 20) i ukupno 4 potpredsjednika (Medved, Božinović, Marić i Milošević). Za novog ministra obrane mandatar Plenković predložio je, sukladno medijskim nagađanjima, dosadašnjeg ministra državne imovine Marija Banožića. Kao glavni razlog za Banožićev odabir Plenković je naveo da se radi o političaru mlađe generacije, koji će brzo pohvatati konce u novom ministarstvu.

„Ovaj put moj je odabir bio na čovjeku koji je mlađe generacije – dakle, smatram da smo u fazi 2020. gdje se Hrvatskom vojskom, Oružanim snagama, može baviti i netko tko nije sudjelovao u Domovinskom ratu zbog svojih godina, netko tko ima iskustvo na razini Vlade, tko će brzo pohvatati konce na konto onoga što treba nastaviti na razini Ministarstva obrane. Mi smo imali sreću da su nam u našoj prvoj Vladi sudjelovali i dva generala pobjedničke Hrvatske vojske – Damir Krstičević i Tomo Medved. Oni su odradili odličan posao, osobito Damir u Ministarstvu obrane. Sada, za ovaj ciklus, želimo da to bude netko drugi, s jednim drugim profilom, i siguran sam da gospodin Banožić opravdati to povjerenje“,

objasnio je Plenković svoj vrlo diskutabilan izbor.

No Banožić je već prošloga tjedna, dok je bio tek neslužbeni kandidat za ovo vrlo zahtjevno ministarstvo, neuspješno pokušao objasniti kako je izbor pao na njega. Da bi bili ministar opće obrane morate imati tri stvari. To vam je jednostavna jednadžba s tri nepoznanice – dobar izborni rezultat, biti stručni i korektni u svom poslu i radu, i odluka mandatara“, rekao je Banožić, otkrivajući i četvrtu nepoznanicu – neznanje kako mu se zapravo zove resor.

S obzirom da se neslužbeno moglo čuti kako je Banožićev izbor bio loše primljen u dijelu HDZ-a, Andrej Plenković je danas rekao – uvijek postoji netko tko grinta – ali da će rado razgovarati kada netko to i javno kaže na nekom sastanku. Svi su kandidati dobili apsolutnu podršku, tvrdi mandatar.

Tko su ostali ministri?

Andrej Plenković pred Sabor izlazi sa 16 kandidata za ministre. To su redom: Tomo Medved (ministar branitelja), Davor Božinović (ministar unutarnjih poslova), Zdravko Marić (ministar financija), Mario Banožić (Ministarstvo obrane), Ivan Malenica (Ministarstvo pravosuđa i uprave), Marija Vučković (Ministarstvo poljoprivrede), Oleg Butković (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture), Tomislav Ćorić (Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja), Nataša Tramišak (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU), Josip Aladrović (Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike), Nikolina Brnjac (Ministarstvo turizma i sporta), Vili Beroš (Ministarstvo zdravstva), Nina Obuljen Koržinek (Ministarstvo kulture i medija), Radovan Fuchs (Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Darko Horvat (Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine), te Gordan Grlić Radman (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova).

Program Vlade je trenutno u završnoj fazi, i bit će predstavljen u Hrvatskom saboru u četvrtak, 23. srpnja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.