Nakon kvara, povratak helikoptera iz BiH

 

Kako se jučer navečer moglo čitati na portalu lista Dnevni Avaz, jedan od dva hrvatska helikoptera Mi-8 MTV otposlana u pomoć poplavljenim područjima susjedne BiH imao je jučer prisilno slijetanje kod Gračanice, oko 15 kilometara istočno od Doboja. Konkretno:

Večeras je u Gračanici, izbjegnut pad helikoptera hrvatskih oružanih snaga, ponajviše zahvaljujući prisebnosti pilota Velimira Bešića. Helikopter ruske proizvodnje tipa ‘Migoljev’-MTV pun hrvatskih vojnika, koji su se vraćali iz Šamca, prema izjavama očevidaca, u 17:45 minuta ponašao se čudno, a onda se naglo spustio kod TC ‘Robot’ u Gračanici u Sprečkom polju.

Prema našim izvorima, ali i izvorima hrvatskih vojnika u helikopteru, odnosno u spremniku je naglo došlo do pojave dima, što je bio dovoljan znak za prinudno slijetanje. Niko nije povrijeđen, a u 19:18 minuta iz Sarajeva je doletio drugi helikopter, također hrvatskih oružanih snaga u pomoć. Dovezeni su jaki akumulatori za osvjetljenje.

Gračanlije su hrvatskim vojnicima, koji se osam dana nalaze u humanoj misiji, pomoći narodu Posavine stradalom od poplava, nudili osvježavajuće napitke i hranu. Uzroci tehničke greške na letjelici koja se na svu sreću dobro završila, se ispituju“.

Trgovački centar "Robot", na južnome rubu Gračanice

Trgovački centar “Robot”, na južnome rubu Gračanice

Ne ulazeći u detalje misaonog procesa koji je u novinskome tekstu iz BiH doveo do svojevrsnoga spajanja naziva dva ruska projektna tima i tvrtke (onog za helikoptere, nazvanog po Mihailu Leonitijeviču Milu, te biroa za borbene zrakoplove MiG, svojedobno Mikojana-Gurjeviča), ili što već – napominjemo tek da je i spomenuti stožerni narednik Velimir Bešić ondje bio u svojstvu tehničara letača. Kako se do trenutka objave ovoga teksta o spomenutome događaju MORH još nije oglasio priopćenjem, detaljniji su podaci bili dostupni putem internetske stranice Oružanih snaga RH.

Kvar uspješno saniran

Ondje se može saznati da: “Tijekom jučerašnjeg dana 23. svibnja 2014. godine na jednom od helikoptera uočeno je nepravilno funkcioniranje, nakon čega su zbog predostrožnosti helikopteri sletjeli. Pregledom je utvrđeno oštećenje izolacije žice na elektropokretaču motora. Na terenu je sanirano oštećenje i helikopteri su poletjeli prema Sarajevu, gdje su prenoćili. Tijekom današnjeg jutra zamijenjen je oštećeni dio i helikopteri su poletjeli prema matičnoj bazi u Republici Hrvatskoj. Tijekom leta nije bilo ugrožavanja sigurnosti i posada je postupila prema propisanim procedurama za takve slučajeve“.

Ove je podatke za portal Obris.org potvrdila i glasnogovornica Ministarstva obrane RH Ana Bulić, napomenuvši kako je nakon terenskih radova na prizemljenome helikopteru – čiji je jučerašnji početak opisao i spomenuti tekst iz Dnevnoga Avaza – problem bio uspješno otklonjen. Po provedbi interventnog popravka, ocijenjeno je da obje letjelice (prema OS RH, H-204 i H-211) mogu podnijeti let kući (Eskadrila transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u vojarni „Knez Trpimir“, Divulje), kuda su onda spomenuti helikopteri i krenuli malo iza 13 sati. Naravno, po njihovom povratku u matičnu postrojbu, na obje će letjelice biti provedena i bitno detaljnija testiranja te svi daljnji eventualno potrebni radovi.

Što se radilo u BiH?

O ukupnosti donedavnih intenzivnih djelovanja zrakoplovnih snaga OS RH u BiH govore i podaci iz jučerašnjeg priopćenja, koje je objavilo nadležno hrvatsko Ministarstvo:

Na području Bosne i Hercegovine djeluju dva helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera 93. zb HRZ i PZO-a, a tijekom jučerašnjeg dana, 22. svibnja, sedmoga dana aktivnosti pružanja pomoći građanima BiH na područjima ugroženim od poplava djelovali su na prostoru Orašja (izviđanje prostora) i Ljubuškog (prijevoz tereta) pri čemu su posade provele u zraku 7,5 sati i prevezle 24 osobe i 4 tone tereta.

Od upućivanja u BiH letačke posade HRZ i PZO-a sveukupno su do danas imale 180 letova s ostvarenih 71 sat naleta, pri čemu je prevezeno 285 osoba i 94 tone različitog materijala (hrane, vode, lijekova, vreća pijeska i čamaca). Polazna baza posada je aerodrom Rajlovac kod Sarajeva. Djelovanje hrvatskih helikoptera u Bosni i Hercegovini, sukladno Odluci Vlade RH od 19. svibnja i uz suglasnost Predsjednika RH, završava danas, 23. svibnja 2014 u 19,00 sati, osmog dana pružanja pomoći stanovništvu poplavljenih područja BiH“.

Iako su vlasti Bosne i Hercegovine tražile nastavak tamošnjeg humanitarnog djelovanja hrvatskih transportnih helikoptera, Vlada Republike Hrvatske jučer nije dodatno produžila odobreni period djelovanja hrvatskih letjelica u BiH. Time spašavanje ovog prisilno prizemljenog Mi-8 MTV ujedno predstavlja i kraj tog oblika humanitarna pomoći – koju RH susjednoj državi pruža još od prošloga petka, 16. svibnja ove godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.