Dodik odlikovao ETH HRZ (a ne Kotromanovića!)

 

Povodom obilježavanja 28. lipnja, odnosno Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodijelio je odlikovanja za pomoć pri nedavnim poplavama. Tako su za poseban doprinos u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara na područjima Republike Srpske pogođenih poplavama medalju “Zasluga za narod” dobili:

 

1. Centar za hitne situacije 112 Luksemburg;
2. Ministarstvo obrane Republike Slovenije (helikopterski tim);
3. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Slovenije (helikopterski tim);
4. Eskadrilu transportnih helikoptera pri Ministarstvu obrane Republike Hrvatske;
5. Specijalnu jedinicu policije MUP-a Republike Srpske;
6. Helikopterski servis Republike Srpske;
7. Prvi helikopterski skvadron Ministarstva obrane BiH iz Banjaluke;
8. Ronilački klub Vidara Gradačac;
9. Rafting klub Una akva centar Bihać;
10. Gorsku službu spašavanja Široki Brijeg;
11. Hercegovačka gorska služba spašavanja Mostar;
12. Udruženje raftera Foča;
13. Spasilački klub Volf Foča;
14. Ronilački klub Buk Banja Luka;
15. Rafting klub Kanjon Banja Luka.

Ovom probranom društvu pridružili su se još i rukometni savezi Srbije te Republike Srpske, i to za “izvanredne zasluge u organiziranju i sprovođenju humanitarne akcije za pomoć postradalima u poplavama na području Republike Srpske”, kao i za “razvoj rukometnog sporta”.

Doboj pod vodom

Doboj pod vodom

Dodik, koji je početak poplavne apokalipse gledao sa sigurne udaljenosti iz Beograda, nimalo se ne uzbuđujući zbog poplavnog vala, prilikom današnje dodjele medalja rekao je kako štete u Republici Srpskoj iznose njen jednogodišnji proračun, te da su najveću štetu pretrpjeli Doboj i Šamac, u kojima je bilo i ljudskih žrtava.

“Najveći gubitak su ljudski životi. Njima, nažalost, nismo mogli pomoći, ali da nije bilo vašeg angažmana, predanosti i rada danju i noću u spašavanju – sigurno bi ljudske žrtve bile i veće”,

rekao je Dodik.

Tijekom nedavnih poplava, Vlada RH odobrila je odlazak 2 helikoptera Mi-8 MTV (iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u Divuljama) u pomoć poplavljenim područjima susjedne BiH. Tamo su se zadržali punih 8 dana, ostvarivši 180 letova sa 71 satom naleta, pri čemu je prevezeno 285 osoba i 94 tone različitog materijala. “Velika mi je čast što ovaj helikopterski servis pri Ministarstvu obrane Hrvatske prima ovo odlikovanje povodom krsne slave Vojske Republike Srpske – Vidovdana“, rekao je Dodik, dodavši da je najbolje pitati ljude u Šamcu i Doboju koliko im je ta pomoć značila za vrijeme poplava.

Majstori iz EPH objavili su da je za taj podvig Dodik odlikovao hrvatskog ministra obrane Antu Kotromanovića, a prepisivači uspješno ponavljaju tu nebulozu cijeli dan. To nije ni blizu istini, što je demantirao i sam Dodik: “Nisam odlikovao ni generala niti ministra obrane Hrvatske“. Dodik tu ima i svoj osobni rezon, budući se s Kotromanovićem gledao s druge strane nišana: “Nisam birao hrvatskog ministra obrane, to je legitiman izbor. Oni koji su s bilo koje strane u proteklim ratovima počinili bilo kakav zločin treba da odgovaraju i to je mjesto za sud, a ne za mene“, poručio je Dodik maštovitim Pavićevim piscima.

MORH je umjesto Kotromanovića na svečanost dodjele odlikovanja poslalo Božu Vukasovića, hrvatskog vojnog izaslanika stacioniranog u Sarajevu, diskretno time šaljući poruku Banja Luci gdje se vodi politika u BiH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.